Luchthaven vertraging

Wat is vliegangst?

Iedereen die wel eens heeft gevlogen kent het wel. Het gevoel van spanning als je het vliegtuig instapt. Laat staan als het vliegtuig onderweg turbulentie heeft. De meeste mensen kunnen dit relativeren. Maar wat nou als je hierdoor echt doodsangsten uitstaat en niet durft te vliegen? Of als je maag zich al omdraait, als je alleen nog maar aan vliegen denkt?

Waar komt vliegangst vandaan en hoe kun je het oplossen?

vliegangst in het vliegtuig

Wat is vliegangst?

Vliegangst of met een ‘moeilijk’ woord omschreven aviofobie, is letterlijk irrationele angst om te vliegen of vrees om met het vliegtuig te reizen. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie mensen last heeft van vliegangst. Sommige zetten zich eroverheen en vliegen toch, anderen weigeren pertinent een vliegtuig in te stappen.

Iemand met vliegangst kan het vliegen om meerdere redenen uit de weg gaan, of durft het alleen aan om onder bepaalde omstandigheden te vliegen. We zetten een aantal oorzaken op een rij.

Controledwang

Jij hebt graag de zaken zelf in de hand en vindt het heel lastig om de controle aan een ander over te laten. In een auto is dat jouw eigen verantwoordelijkheid, maar in een vliegtuig ben je compleet overgeleverd aan de piloot en de crew. Ook externe omstandigheden, zoals het weer en de techniek heb jij niet onder controle. Dit kan leiden tot vliegangst. Onder deze noemer valt ook de angst voor een ongeluk of crash en de angst om onwel te worden of zelfs te overlijden tijdens de vlucht.

Traumatische ervaring

Heb jij ooit ernstige turbulentie ervaren, een noodlanding of een hele heftige paniekaanval gehad aan boord van een vliegtuig? Dit kan vliegangst veroorzaken. Je durft letterlijk niet aan boord te gaan omdat je bang bent dat het weer gebeurt.

Claustrofobie in het vliegtuig

Claustrofobie is een bekend fenomeen. Ook al vlieg je met een groot vliegtuig, het feit dat jij niet kunt uitstappen wanneer jij dat wilt en in een afgesloten ruimte zit, kan ervoor zorgen dat jij je claustrofobisch voelt. Claustrofobie is een veelvoorkomende oorzaak van vliegangst.

Heb jij een vlucht geboekt? Je hebt altijd kans dat deze niet volgens plan verloopt. Geef je vluchtnummer en -datum door, dan houden wij voor je bij of jij in aanmerking komt voor een vergoeding. Kun je claimen? Dan ontvang je van ons een bericht.

Wat ervaar je tijdens vliegangst?

Als je last hebt van vliegangst kun je de volgende symptomen voor of tijdens de vlucht ervaren:

  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Een paniekerig gevoel
  • Hyperventilatie
  • Hogere hartslag
  • Wisselingen in lichaamstemperatuur
  • Droge mond
  • Tintelend of dof gevoel in ledematen
  • Kortademig of benauwd gevoel
  • Onrust

Al deze symptomen zijn vooral heel vervelend en zorgen voor een belemmering in je ontdekking van de wereld.

Oplossingen voor vliegangst

Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel bedrijven, coaches maar ook airlines die je van jouw vliegangst af kunnen helpen. Vooral wanneer de vliegangst is ontstaan uit een onderliggend probleem, worden trainingen, cursussen of sessies om jou over je vliegangst heen te helpen, vaak vergoed door je zorgverzekering.

Tips

Lees vooral ook onze andere blogs met tips bij vliegangst en overwin je angsten om jouw wereld te verruimen en ontdekken.

Heb jij toch gevlogen en problemen ondervonden op jouw vlucht?

Heb jij jouw vliegangst overwonnen maar toch problemen ondervonden tijdens je vlucht? Check hier wat jouw rechten zijn.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding