Luchthaven vertraging

10 tips voor vliegen met vliegangst

31 augustus 2021

Misschien draait jouw maag zich al om bij het idee van vliegen, of heb je een vriend(in) die weigert een vliegtuig in te stappen en moet je daarom elke vakantie lange autoritten maken. Vliegangst is niet alleen heel vervelend, je legt jezelf hierdoor ook beperkingen op. Wij geven je graag een paar tips die helpen bij vliegangst als je gaat vliegen.

Persoon kijkt uit vliegtuigraam

Tip 1. Vliegen is veiliger dan autorijden

Iedere seconde stijgt of landt er ergens in de wereld veilig een vliegtuig. De kans dat er iets gebeurd is heel erg klein, kleiner zelfs dan wanneer je in een auto stapt. Reizen met een vliegtuig is zelfs de veiligste manier van transport.

Tip 2. Check, check dubbelcheck

Er stijgt geen vliegtuig op zonder een uitvoerige veiligheidsinspectie. Daarnaast voeren de piloten voor elke vlucht allerlei checks uit om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt.

Tip 3. Kijk géén rampenfilms voor je gaat vliegen

Of een aflevering van Flight Crash Investigation bijvoorbeeld. Dit is niet zo slim als je vliegangst hebt. Probeer liever een vrolijke Disney film, waarin alles altijd goed komt (want ja je staat binnen no-time weer veilig met beide benen op de grond). In het vliegtuig kun je beter ook vrolijke series of films kijken om je af te leiden van het vliegen.

Tip 4. Van je favoriete knuffel tot je geluksonderbroek

Zijn er items die jou heel gelukkig maken of je een fijn gevoel geven? Neem die dan mee! Of het nu dat verwassen konijn uit je kindertijd is of je eigen kussen. Draag ook lekker comfortabele kleding en zorg ervoor dat je genoeg afleiding bij je hebt zoals (rustgevende) muziek, boeken of je iPad vol spelletjes.

Tip 5. Download de VALK vliegangst app

Deze app zit vol kalmerende muziekjes en therapeutische gesprekken. Er zijn meerdere opties die je helpen tijdens verschillende onderdelen van de vlucht, zoals het opstijgen, landen en bij turbulentie. Een echte aanrader!

6. Alcohol is not your friend

Je zult denken dat alcohol je rustiger maakt en dat je minder last hebt van vliegangst. Maar niets is minder waar. Verdovende middelen zoals alcohol kunnen je angsten juist vergroten. Ook koffie raden we niet aan tijdens of voor het vliegen, want cafeïne maakt je rusteloos. Houd het dus even bij water tot je weer geland bent.

Tip 7. Soms helpt een kalmerend middeltje

Als je vliegangst echt heel erg is kun je hier een kalmerend middeltje voor krijgen van je dokter. Het is wel belangrijk dat je dit altijd eerst goed bespreekt. Andere opties zijn valeriaan en andere natuurlijke rustgevers die je bij de apotheek of een reform of natuurwinkel kunt krijgen.

Tip 8. Gedeelde smart is halve smart

Praat erover! Vertel desnoods het hele vliegtuig dat je het spannend vindt. Het cabinepersoneel is er om je te helpen. Deel het in ieder geval met je reisgenoten zodat zij begrijpen dat ze geen grapjes moeten maken over vliegen als jij erbij bent.

Tip 9. Tax-free shoppen

Je gaat vliegen, je mag goedkoper winkelen! Misschien helpt het om jezelf een mooie beloning voor te houden als je de vlucht goed doorstaan hebt. Een lekker geurtje of een megareep chocolade bijvoorbeeld. Dat is pas retailtherapy.

Tip 10. Denk aan de beloning!

Je hoeft straks niet meer 8 uur in de auto te zitten voor een weekendje Londen en wie weet kun je eindelijk eens buiten Europa op vakantie! Er gaat een wereld voor je open als je de vliegangst overwint. Niet te vergeten dat het ontzettend stoer is als je een angst overwint. De wereld ligt letterlijk aan je voeten.

 

Gaat je vlucht toch niet helemaal als gepland en loop je vertraging op? Of is je vlucht zelfs helemaal geannuleerd? Dien je claim in bij EUclaim en binnen drie minuten weet je al waar je recht op hebt!

Heb jij nog tips die helpen bij vliegangst? Deel ze met ons!

Meer over vliegen

 • 2017-03-01

  De voorbereiding van de vlucht: Hoe gaat het in zijn werk?

  Elke vlucht is anders, net als de omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat elke vlucht van tevoren zorgvuldig gepland wordt. De vluchtplanning varieert op basis van de afstand van de vlucht en de complexiteit van omstandigheden. Hoe lang duurt het eigenlijk om een vlucht voor te bereiden en hoe gaat dat in zijn werk? We leggen het je graag uit.

 • 2013-10-22

  Hoe stijgt een vliegtuig op?

  Hoe werkt het opstijgen van een een vliegtuig? Voor het antwoord op deze vraag richten we ons op het opstijgen van commerciële vliegtuigen die we kennen uit de burgerluchtvaart.

 • 2021-08-02

  Invloed van het weer op het vliegverkeer

  De weersomstandigheden hebben een grote invloed op het vliegverkeer. Zo zal je op een normale herfstdag weinig last hebben van het weer, maar dit kan gemakkelijk omslaan tijdens dit wisselvallige seizoen. Windstoten, onweer of mist; benieuwd naar welke weersomstandigheden invloed kunnen hebben op jouw vlucht? EUclaim zoekt het voor je uit.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding