Vliegen met vliegangst

Voor de een is in het vliegtuig stappen een feest, voor de ander een noodzakelijke manier van snel reizen en voor weer een ander is het vreselijk eng. Niet iedereen vindt vliegen even leuk of makkelijk. Sterker nog, een op de drie mensen heeft last van vliegangst! Grote kans dus dat jij, een familielid of vriend(in) dit ook ervaart. We geven je daarom graag een paar tips om jouw vliegangst te overwinnen.

passagiers in het vliegtuig

Praat over je angsten

Gedeelde smart is halve smart. Praat over je vliegangst met mensen die je vertrouwt. Dit lucht niet alleen op, maar je zult verstelt staan hoeveel mensen zich in je angst herkennen. Misschien heeft een ander wel handige tips waar jij nog niet vanaf wist. Mocht je in het vliegtuig stappen, meld dan altijd dat je vliegangst hebt. Het cabinepersoneel is er om jou op je gemak te stellen en zal er alles aan doen om je waar mogelijk te helpen en bij te staan. Ook hebben de stewards en stewardessen veel ervaring met passagiers die last hebben van vliegangst.

Rustig opbouwen

Ga je voor het eerst vliegen en vind je het spannend? Dat kunnen we ons heel goed voorstellen. Kies daarom liever voor een korte afstandsvlucht als je voor het eerst gaat vliegen en stap niet meteen in een gigantisch vliegtuig waar je de komende 11 uur inzit. Ga vliegen met een vriend(in) of familielid voor een leuke citytrip samen bijvoorbeeld. Dan heb je meteen iets leuks om naar uit te kijken en genoeg om over te praten tijdens de vlucht.

Neem de tijd!

Ga op tijd naar het vliegveld. Dit neemt stress weg en zorgt ervoor dat je alle tijd hebt om jezelf rustig op de reis voor te bereiden. Neem wat te eten en te drinken, fris jezelf even op en ga op tijd naar je gate. Zo stap je een stuk rustiger het vliegtuig in.

Kies je eigen stoel

Zit je liever vooraan in het vliegtuig, bij de nooduitgang of helemaal achterin? Dat is voor iedereen persoonlijk, maar voor mensen met vliegangst kan het fijn zijn om zo snel mogelijk in én uit het vliegtuig te kunnen. Gun in dat geval jezelf dat beetje extra rust en boek je stoel van tevoren, dan maar iets extra’s betalen. Zo weet je in ieder geval dat je op een prettige plek zit.

Zoek afleiding

Of het nou een ontspannende playlist is of juist heavy metal, muziek kan helpen om tot rust te komen en je op je gemak te voelen in het vliegtuig. Ook een goed boek of ingewikkelde puzzel kan je afleiding bieden.

Vliegangst en veiligheid

Veel angsten omtrent vliegen hebben alles met veiligheid te maken. Angst om neer te storen bijvoorbeeld. Het daarom goed om je te realiseren dat vliegen écht de veiligste manier van vervoer is. De kans op een auto of busongeluk is vele malen groter. De moderne vliegtuigen kunnen bijna alles aan en piloten trainen jaren voor ze een passagiersvliegtuig mogen besturen.

Vliegangst en medicijnen

Slaappillen en angstmedicatie zijn heftige medicijnen die je alleen op recept van een arts mag gebruiken. Er zijn ook een heleboel natuurlijke rustgevers die je bij de apotheek kunt kopen en die je helpen om wat kalmer het vliegtuig in te stappen. Ademhalingsoefeningen zijn ook altijd een goede tip.

Cursus tegen vliegangst

Wil je nou écht van je vliegangst af dan zijn er professionals die je daarbij kunnen helpen. Stichting Valk geeft cursussen om je van vliegangst af te helpen en beschikt ook over een handige app die je tijdens het vliegen kunt raadplegen. Praat er ook eens met je huisarts over wat de mogelijkheden zijn.

Laat vliegangst je niet beperken

Angst is een slechte raadgever. Laat vliegangst dus niet jouw reislust in de weg staan. Er zijn genoeg manieren om je angst te overwinnen en toch te kunnen genieten van het maken van verre reizen.

Hoe ga jij om met je angst voor vliegen? Deel het met ons!

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Inpaktips voor je bagage
Volgende blogartikel
Hoeveel ruimbagage mag je meenemen op vakantie?
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding