Luchthaven vertraging

Wat is de veiligste plek in het vliegtuig?

8 maart 2022

Vliegen is de veiligste manier van reizen die er bestaat. Maar angst is niet rationeel. Ondanks dat je weet dat je overlevingskans groter is als je gaat vliegen, dan wanneer je in de auto stapt, betekent dat niet automatisch dat je er niet tegenop ziet. En zelfs als je het niet spannend vindt om te vliegen kun je nog graag willen weten waar je het beste kunt zitten voor het geval dat er tóch iets gebeurt. Daarom lees je in dit blog over de veiligste plek in het vliegtuig.

beste zitplek in vliegtuig tijdens corona bij het raam

De veiligste plek om te zitten

Time magazine heeft een onderzoek uitgevoerd om te bepalen wat de veiligste plek is om te zitten in het vliegtuig. Daarvoor hebben ze gekeken naar vluchten in de afgelopen 35 jaar waarbij zowel mensen de crash hebben overleefd als dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Uit die analyse blijkt dat mensen die achterin het vliegtuig zitten de kleinste kans hebben dodelijk gewond te raken bij een crash. Daarna komt het gedeelte voorin en als laatste het middelste gedeelte van het vliegtuig. Hier zit je ook het dichtst bij de motoren.

Wil het helemaal op safe spelen? Kies dan voor een plek in het midden van de rij. Dit is in de meeste gevallen de minst populaire plek om te zitten, want je hebt aan beide kanten iemand (een vreemde?) naast je. Maar mensen die in de middelste stoel van de rij zaten overleefden vaker een crash.

De nooduitgang

Zijn alle veilige middelste stoelen achterin het vliegtuig al bezet? Kies dan voor een plek dicht bij de nooduitgang. De mensen die op de 5 rijen rond de nooduitgang zitten kunnen over het algemeen het vliegtuig het snelst verlaten. En hoe eerder je buiten kan staan na een ongeval, hoe groter de kans dat je het er heelhuids vanaf brengt.

Veiligste plek in het vliegtuig hangt af van het ongeluk

Belangrijk om te realiseren is dat de kans op overleven van een vliegtuigcrash met name afhangt van het type ongeval. Als bij de noodlanding de achterkant de grootste klap krijgt te verduren, dan zijn de kansen op overleven in het midden en voorin het vliegtuig natuurlijk vele malen groter. Vergeet daarom niet: vliegen is de meest veilige vorm van reizen en is alleen nog maar veiliger geworden in de afgelopen jaren! Geniet daarom vooral van je reis.

Vlucht vertraagd of geannuleerd?

Had je ons advies te genieten van je reis ter harte genomen, maar is je vlucht vertraagd of zelfs geannuleerd? Dat is vervelend, maar laat het de pret niet drukken. Dien je claim in en binnen 3 minuten weet je al of je recht hebt op een vergoeding.

Meer over vertragingen

 • 2013-09-19

  Birdstrike op voorafgaande vlucht geen overmacht

  Vandaag kregen wij weer een prachtig vonnis binnen. De passagiers zouden met de OR 365 van 22 maart 2008 van Amsterdam naar Curaçao vliegen. Helaas zijn de passagiers daar met meer dan een dag vertraging aangekomen.

 • 2019-08-05

  De meest voorkomende technische mankementen die voor vluchtvertraging zorgen

  Dertig procent van de vluchtvertragingen ontstaan door een technisch mankement. Een technisch mankement is een technisch probleem met het vliegtuig wat gemaakt moet worden voordat het vliegtuig mag vertrekken. Sommige technische mankementen komen vaker voor dan andere. We hebben de vijf meest voorkomende mankementen op een rijtje gezet.

 • 2017-11-06

  De redenen voor vluchtvertraging

  Vertraging kan zowel voor als tijdens de vlucht ontstaan. Er zijn verschillende redenen waarom een vlucht vertraging kan oplopen. We hebben de meest voorkomende en de (gelukkig) minder voorkomende redenen op een rijtje gezet.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding