Vliegangst: 10 tips tegen vliegangst

In deze tijd van het jaar zijn veel mensen bezig plannen te maken voor de zomervakantie. Stel dat je deze zomer een keer wat anders wilt dan met de auto en caravan naar Zuid Frankrijk, maar je ziet intens op tegen een vliegreis, wat dan? Bang zijn om te vliegen is een serieus probleem dat zeker niet onderschat moet worden.

Riemen vast teken in het vliegtuig

Om vliegangst tegen te gaan is het van belang eerst te weten hoe je vliegangst herkent (bij jezelf of je reisgenoot). Direct nadat de vliegtuigdeuren dichtgaan voelt iemand met vliegangst zich meteen opgesloten. Sommige mensen met vliegangst zitten met zwetende handjes, totaal verkrampt in het toestel. Je kunt last krijgen van onrust, angstgevoelens, hartkloppingen en overmatig transpireren. Soms wordt vliegangst veroorzaakt door een slechte vliegervaring uit het verleden of juist de onwetendheid als er nog nooit gevlogen is.

Deze 10 tips helpen om je vliegangst onder controle te krijgen:

  1. Besef dat vliegangst vaak voortkomt uit een gevoel en niet omdat deze manier van reizen meer risicovol is dan andere reismogelijkheden. De kans dat je in of rondom huis iets overkomt is groter dan wanneer je in een vliegtuig stapt. Iedere seconde maakt er ergens in de wereld een vliegtuig een veilige start of landing.
  2. Bedenk dat een vliegtuig niet mag opstijgen zonder dat deze aan alle veiligheidseisen voldoet.  Vliegtuigen worden continu gecontroleerd, gebrekkige toestellen komen niet van de grond. Besef dat een luchtvaartmaatschappij er alles aan zal doen om vliegen zo veilig mogelijk te maken, er gaat immers heel veel geld in om en niet in de laatste plaats staat de goede naam van de luchtvaartmaatschappij  op het spel.
  3. Vaak heeft vliegangst ook te maken met een gebrek aan controle. Je hebt zelf niets in de hand en moet je overgeven. Accepteer de situatie waarin je verkeert. De bemanning is capabel genoeg om je veilig te vervoeren, en bedenk je dat je ook in een bus of trein of als bijrijder in een auto de controle uit handen geeft, waarom dan niet in een vliegtuig?
  4. Zoek afleiding tijdens de vlucht. Dit kan door een boek te lezen, muziek te luisteren of te puzzelen. Of knoop een gesprek aan met je buurman of buurvrouw. Iedere minuut dat je niet stilstaat bij je vliegangst is er één.
  5. Als je meer weet over de situatie en over bijvoorbeeld het toestel kan dat een extra geruststelling geven. Vraag daarom of je een kijkje mag nemen in de cockpit of breng de stewardess op de hoogte. Zo kun je eventuele vragen of onduidelijkheden meteen kenbaar maken en kun je daardoor de angst die door onwetendheid wordt veroorzaakt meteen de kop indrukken.
  6. Zorg ervoor dat je het vliegen voor jezelf zo ontspannen mogelijk maakt. Draag comfortabele kleding, ga op tijd van huis, boek zoveel mogelijk rechtstreekse vluchten, kies maatschappijen waarbij je weet dat de crew jouw taal spreekt (of een taal die je beheerst). Al deze factoren kunnen voor onrust zorgen en als je die zoveel mogelijk uitsluit draagt dat bij aan een goed gevoel.
  7. Soms worden er ook weleens medicijnen voorgeschreven om je rustiger te maken. Doe dit uitsluitend in goed overleg met je arts, soms zijn de bijwerkingen van deze medicijnen erger dan “de kwaal”.
  8. Ook met eten en drinken kun je rekening houden. Drink van tevoren weinig koffie. Cafeïne kan voor een verhoogd stressgevoel zorgen. Eet een licht verteerbare maaltijd, maar zorg er wel voor dat je maag enigszins gevuld is. Ondanks dat een wijntje soms ontspannend kan werken, wordt het niet aangeraden. Soms worden angstgevoelens door alcohol juist versterkt. De combinatie alcohol en vliegangst is daarom ook niet de meest ideale.
  9. Hou voor ogen dat als je eenmaal je vliegangst hebt overwonnen (of in de hand hebt) dit je horizon zal verruimen. Hierdoor komen bestemming en die je voorheen niet koos ineens binnen handbereik en kun je bijvoorbeeld ook vrienden of familie die ver weg wonen bereiken.
  10. Als deze tips niet voldoende helpen kun je altijd een vliegangstcursus volgen. Stichting VALK is een gespecialiseerde organisatie tegen vliegangst. Het is een samenwerkingsverband van Schiphol, Universiteit Leiden. Transavia,  Arke Fly en KLM. Zij bieden 1 en 2 daagse cursussen aan om van je vliegangst af te komen.

Bron: Stichting VALK

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
600 passagiers ontvangen Valentijnsdagcadeau van EUclaim
Volgende blogartikel
Het leed dat vliegtuig boarden heet
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding