Luchthaven vertraging

Mag je eten meenemen in het vliegtuig?

Ja, je mag zelf eten en drinken meenemen in het vliegtuig, maar wel onder strikte voorwaarden. Wat mag je wel en wat mag je niet aan eten meenemen in het vliegtuig?

Wat je aan eten mee mag nemen in het vliegtuig

Over het algemeen mag je gewoon je eigen eten meenemen en opeten aan boord van het vliegtuig. Hou er rekening mee, dat als je eten van thuis meeneemt in je handbagage, je deze uit je handbagage moet halen bij de security check.

Bij de security check wordt gecontroleerd of meegenomen etenswaren en vloeistoffen voldoen aan de regels.

Deze regels kunnen per luchtvaartmaatschappij verschillen. Voordat je je handbagage inpakt, is het goed om te kijken of de luchtvaartmaatschappij andere regels hanteert dan hier benoemd.

De meeste Europese luchtvaartmaatschappijen hanteren dezelfde regels, maar er kunnen uitzonderingen zijn.

  • Ga je binnenkort vliegen?

    Deel dan je vluchtdata met ons. Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is en je recht hebt op compensatie, dan regelen wij dat meteen voor je.
    Deel je vluchtgegevens

In principe mag je al het ‘droge’ voedsel meenemen aan boord van een vliegtuig. Wil je droog voedsel meenemen, zoals voorverpakte snacks, dan mag dit altijd. Neem gerust de volgende producten mee in het vliegtuig:

  • Uitdeelzakjes snoep
  • Brood
  • Fruit
  • Groenten zonder vloeistof (sla zonder dressing)
  • Mueslirepen
  • Granen
  • Chocolade
  • Crackers
  • Koekjes
  • Kauwgom
  • Pepermuntjes

Pas als je vliegt met vloeistoffen of kneedbare voedingswaren (waar ook vloeistoffen inzitten), of als het om een ‘gevoelig’ product gaat voor wat betreft bacteriën, dan kan het zijn dat jouw meegenomen etenswaren de douane niet voorbij komen.

Overigens mag babyvoeding altijd meegenomen worden. (Moeder)melk en potjes babyvoeding mag altijd, zo lang als het een redelijke hoeveelheid is. Ditzelfde geldt voor medicijnen. Daarnaast telt dit niet mee voor je handbagagelimiet. 

Wel moet je kunnen aantonen dat het echt noodzakelijk is dat je dit meeneemt. Vergeet je baby dus niet mee te nemen aan boord.

Wat mag je niet aan eten meenemen in het vliegtuig?

Pas als je voedingsmiddelen meeneemt die veel vocht bevatten, dan kan het zijn dat het in de afvalbak belandt, voordat jij het in het vliegtuig kunt opeten.

In alle landen van de EU, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Noorwegen en Zwitserland, gelden sinds 2006 dezelfde regels voor vloeistoffen die mee mogen in handbagage:

  • Vloeistoffen en gels moeten in kleine hoeveelheden, maximaal 100ml verpakt worden.
  • Alle verpakkingen met vloeistoffen moeten in een doorzichtig en hersluitbare plastic zak meegenomen worden.
  • Iedere reiziger mag maximaal 1 plastic zak van maximaal 1 liter meenemen.

Zolang je je houdt aan deze regels voor vloeistoffen, mag je het meenemen. Wil jij een lekkere salade eten met dressing of olijfolie? Giet dan een beetje dressing of olie in een handige doorzichtige reisverpakking en doe hem in het zakje.

Wil je een hele fles olijfolie meenemen op jouw reis? Grote verpakkingen mogen wel mee in de ruimbagage. Blikjes en flesjes drinken in de handbagage, worden zonder pardon vernietigd bij de security.

Ook half-vloeibare producten kun je niet zomaar meenemen, maar kun je beter in kleinverpakking meenemen en in het vloeistoffenzakje doen. Doe dit dus als je pasta’s, jam, boter, jus, olie, azijn, pindakaas, sauzen, siroop of yoghurt mee wilt nemen.

Tot slot mag je ook geen bevroren of gekoelde producten meenemen in het vliegtuig. Het kan dan lastig zijn om in te schatten of het om een vloeistof gaat.

Groenten, fruit, zuivel, vlees en vis

Je mag groenten, fruit, zuivel, vlees en vis gewoon meenemen het vliegtuig in. Maar let op, dat je dit soort versproducten niet zomaar mag meenemen naar elk land.

Er zijn landen waar je absoluut geen dierlijke producten mag meenemen. Dat geldt ook voor groenten en fruit. Best kans dat jouw broodjes gebakken ei en zalm door de douane op jouw plaats van bestemming alsnog in beslag worden genomen.

Check de regels buiten Europa

Vlieg je van of naar een land buiten Europa? Controleer dan voor vertrek de regels in dat land. Niet alleen voor de etenswaren die je mag meenemen in je handbagage is dat handig, ook voor wat je wel of niet mag meenemen in de ruimbagage.

Als je van of naar de VS vliegt, dan is deze lijst van overheidsorganisatie Transportation Security Administration handig.

Flesje water meenemen het vliegtuig in

Op Schiphol en vliegveld Eindhoven mag je normaal gesproken een flesje water meenemen in je handbagage. Je handbagage wordt sowieso nog gecheckt door de security, maar doordat ze gebruikmaken van de nieuwste apparatuur en scanners, worden normale flesjes water vrijwel altijd goedgekeurd. Er zijn wel uitzonderingen en niet alle vliegvelden hebben deze nieuwe scanners.

Mag je alcohol meenemen in het vliegtuig?

Wil je graag alcoholische dranken drinken in het vliegtuig? De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben alcoholische dranken aan boord. 

Heb je een fles sterke drank gekocht in het belastingvrijewinkelgedeelte van het vliegveld? Deze mag je uiteraard meenemen, mits het seal nog intact is.

Liever jouw eigen drank meenemen? Liters bier gaat hem niet worden, maar als je een likeurtje in kleinverpakking in het plastic zakje met vloeistoffen doet, dan mag je dat meenemen.

Wel kan het zijn dat je het niet zelf mag inschenken, maar dit even moet vragen aan het cabinepersoneel. Zelf alcohol schenken is meestal niet toegestaan.

Tax free producten in het vliegtuig

Producten die je na de douane koopt, neem je mee met je handbagage. Drinken en voedingsmiddelen die je na de douane koopt, mag je meenemen het vliegtuig in.

Vloeistoffen zoals drank en parfums worden verzegeld in de winkel. Deze mag je niet in het vliegtuig openmaken. Doe je dat wel, dan is de kans dat het bij de douane in het land van bestemming alsnog ingenomen wordt. Ditzelfde geldt bij een overstap.

Wel of niet je eigen eten meenemen in het vliegtuig?

Het is altijd handig om wat te eten mee te nemen in het vliegtuig. Niet altijd krijg je wat te eten aan boord. Of en wat je voorgeschoteld krijgt, is afhankelijk van jouw vluchttijd, de airline, de klasse waarin je zit en of het een intercontinentale vlucht is. Neem je zelf niks mee, dan ben je afhankelijk van de airline.

Een reis kan lang duren, dus het is fijn tenminste iets achter de hand te hebben voor als je de maaltijd niet lust of als je trek krijgt.

Voorverpakte snacks zijn ideaal: dat mag altijd. En heb je snel last van je oren? Vergeet dan niet kauwgom mee te nemen.

Wat als jouw vlucht niet gaat zoals gepland?

Ondanks jouw goede voorbereiding kan het toch zijn dat jouw vlucht niet gaat zoals gepland. Krijg je bijvoorbeeld te maken met een vluchtvertraging of annulering, dan heb je in veel gevallen recht op een vergoeding.

EUclaim heeft speciaal voor vliegtuigpassagiers die nog gaan vliegen een notificatieservice ontwikkeld. Heb je vluchtproblemen en recht op een vergoeding?

Dan sturen we je een notificatie. Je kunt je eenvoudig aanmelden voor deze notificatie door jouw vluchtnummer aan ons door te geven. Wij houden het dan voor je in de gaten.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding