Luchthaven vertraging

Mag een flesje water in je handbagage?

Over Schiphol en Eindhoven

Mag je nou wel of niet een flesje water meenemen in je handbagage als je op reis gaat? De regels op de vliegvelden van Schiphol en Eindhoven zijn duidelijk: ja.

Dankzij geavanceerde scanners mogen de meeste drinkflesjes, inclusief inhoud, mee in je handbagage, op voorwaarde dat ze worden goedgekeurd door de handbagagescan en de securitymedewerker.

Na douane weer flesje vullen

Als je een metalen flesje hebt, is het raadzaam om deze eerst leeg te drinken voordat je door de securitycontrole gaat. De scanners kunnen namelijk niet door metaal kijken. Eenmaal door de beveiliging en de paspoortcontrole, kun je je flesje weer vullen met water bij een van de vele tappunten en deze meenemen met je handbagage het vliegtuig in.

 • Ga je binnenkort vliegen?

  Deel dan je vluchtdata met ons. Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is en je recht hebt op compensatie, dan regelen wij dat meteen voor je.
  Deel je vluchtgegevens

Op dit moment is het dus geen probleem om een gevuld flesje water door de douane te krijgen op Schiphol en Eindhoven Airport. Maar let op: het is geen garantie dat je altijd je flesje water mee mag nemen.  Schiphol geeft aan dat grotere verpakkingen zijn toegestaan, op voorwaarde dat ze zijn gecontroleerd door de securitymedewerker en de scan.

Dat klinkt heftiger dan het is. In de praktijk levert het meenemen van een flesje water in de handbagage nauwelijks problemen op.

Dat geldt overigens ook voor eten. Je kan vaak met een gerust hart je eigen eten meenemen en opeten in het vliegtuig. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen.

Neem eigen flesje mee

Eigenlijk is het altijd aan te raden om een flesje water van huis mee te nemen, zelfs als de inhoud geleegd moet worden. Op deze manier kun je na de beveiligingscontrole je flesje weer vullen met water. Je wilt zeker niet zonder water zitten, al helemaal niet als je een lange vlucht in het vooruitzicht hebt. 

Stop op verkoop plastic wegwerpwaterflessen

Goed nieuws voor degenen die milieubewust zijn: een deel van de winkels op Schiphol is onlangs gestopt met de verkoop van plastic wegwerpwaterflessen. Schiphol Airport Retail (SAR), de grootste retailer op de luchthaven met twaalf winkels, heeft deze beslissing genomen om de verspilling van 750.000 plastic flesjes te verminderen.

Er zullen meer waterpunten worden geplaatst waar je je eigen flesje water kunt bijvullen. Dit is nog een reden om je eigen flesje mee te nemen en bij te dragen aan een duurzamere reiservaring.

Andere luchthavens, andere regels voor handbagage

Het is belangrijk op te merken dat niet alle luchthavens over de hele wereld dezelfde geavanceerde scanners hebben als Schiphol en Eindhoven. Het kan dus zomaar zijn dat je je flesje water moet legen voordat je in het buitenland in het vliegtuig stapt. 

Het is raadzaam om je voorafgaand aan je reis te informeren over de regels en voorschriften met betrekking tot handbagage op de specifieke luchthaven waar je vertrekt.

Ga je binnenkort op reis?

Vlieg je binnenkort van Schiphol of Eindhoven? Vergeet dan niet je drinkflesje mee te nemen. En vergeet ook niet je vluchtgegevens hieronder te delen. Stel dat er iets met je vlucht aan de hand is, dan kan je recht hebben op een compensatie tot 600 euro. Daar kan je heel wat waterflesjes van halen!

EUclaim staat klaar om je te helpen om de compensatie te krijgen waar jij recht op hebt.

 • Mag een flesje water mee in handbagage op Schiphol?

  Ja, je mag een flesje water meenemen in je handbagage als je van Schiphol vliegt.

  Dankzij de scanners op Schiphol mogen de meeste drinkflesjes, inclusief inhoud, mee in je handbagage, op voorwaarde dat ze worden goedgekeurd door de handbagagescan en de securitymedewerker.

 • Mag een flesje water mee in handbagage op vliegveld Eindhoven?

  Zeker! Je mag een fles water meenemen in je handbagage als je vanaf Eindhoven Airport vliegt.

  Dankzij de scanners op Eindhoven Airport kunnen de meeste drinkflessen, inclusief inhoud, in je handbagage.

  Dit is echter alleen toegestaan als ze de handbagagescan passeren en goedkeuring krijgen van het beveiligingspersoneel.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding