Luchthaven vertraging

Drukte op Schiphol

7 tips om hier mee om te gaan

In de zomer is de drukte op Amsterdam-Schiphol Airport, een van Europa’s bekendste luchthavens, duidelijk merkbaar. Reizigers uit alle hoeken van de wereld kiezen Schiphol als tussenstop op weg naar hun vakantiebestemming, terwijl ook veel Nederlandse vakantiegangers de luchthaven als vertrekpunt gebruiken.

Het spreekt voor zich dat deze situatie voor drukte kan zorgen. Om de verwachte drukte op Schiphol te vermijden, heeft EUclaim een handige lijst met 7 tips samengesteld.

Tip 1: online inchecken

De drukte begint al bij het inchecken bij de airlines. Hier geef je je koffer af en krijg je je ticket. Wij raden aan om altijd online in te checken, als dat mogelijk is tenminste. Dit is een goede manier om de verwachte drukte te vermijden aangezien hiermee veel tijd kan worden bespaard. Er zijn zelfs luchtvaartmaatschappijen die hier op inspelen en online inchecken verplichten, denk aan Ryanair.

Als je een koffer of grote backpack meeneemt, dan moet je alsnog langs de incheckbalie, maar dan is de rij hopelijk korter!

  • Vlieg jij binnenkort van of naar Schiphol?

    Deel dan je vluchtdata met ons. Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is en je recht hebt op compensatie, dan regelen wij dat meteen voor je.
    Deel je vluchtgegevens

Tip 2: reserveer een tijdslot voor de security

Na het inchecken komt de security. Hier wordt je handbagage gecheckt en word je gescand op gevaarlijke of verboden items. Ook hier kunnen lange rijen ontstaan, daarom is onze 2e tip om een tijdslot te reserveren voor de security. Dat kan tegenwoordig online.

Tip 3: betaal je boetes en belastingen

Zorg dat je geen openstaande boetes verschuldigd bent aan het Centraal Justitieel Incassobureau. De Koninklijke Marechaussee checkt dit maar vraagt hier pas na indien jouw boete al een geruime tijd open staat. Schuldenaars die een bepaalde regeling met hun schuldeiser hebben afgesproken, zoals een betalingstermijn, worden niet aangesproken.

Heb je iets openstaan? Dan moet je dat ter plekke betalen.

Daarnaast houdt de Belastingdienst geregeld onaangekondigde acties op Schiphol. Na de gebruikelijke paspoortcontrole kan de Belastingdienst checken of je nog openstaande rekeningen hebt. Ook hier geldt dat het vooral om notoire wanbetalers gaat. Zij moeten dan ter plekke betalen.

Tip 4: vertrekmoment

De ene dag is drukker dan de andere dag. Wil je de verwachte drukte op Schiphol omzeilen? Dan is het belangrijk om op de juiste dag te vertrekken. De maandag, vrijdag en zaterdag zijn de drukste dagen. Als je mogelijk kunt, probeer dan op een andere dag te vertrekken.

Je kunt op de website van Schiphol checken hoe druk het wordt op je vertrekdag. Dit zie je ook terug bij het boeken van je ticket. Op de drukke dagen zijn tickets namelijk (iets) duurder.

Tip 5: vermijd files

Bij het boeken van je ticket kijk je natuurlijk naar welke dag je wil vertrekken. Maar bijna net zo belangrijk is het tijdstip van vertrek en aankomst. Houd bij het boeken rekening met eventuele files. Vertrek in de ochtend of in de avond, wanneer er minder filedruk is. Controleer de verkeersinformatie voordat je vertrekt, zodat je weet of er files zijn op de route naar de luchthaven.

Mocht het dan toch druk op de weg zijn, dan is het niet eens zo’n slecht idee om de trein te pakken.

Tip 6: andere luchthavens

Zie jij de verwachte drukte op Schiphol écht niet zitten maar wil je toch in juli of augustus op vakantie? Kies dan voor een vertrek vanaf een andere luchthaven. Deze vliegvelden kunnen kleiner, overzichtelijker maar vooral rustiger zijn. Denk bijvoorbeeld aan de vliegvelden van Maastricht, Eindhoven, Groningen en Rotterdam.

Woon je dicht bij de Duitse grens? Boek dan je vakantie vanaf een van de Duitse luchthavens. Duitsland kent tientallen airports, en sommigen zoals Frankfurt, München en Düsseldorf bieden een breed scala aan vluchten naar bestemmingen over de hele wereld.

Tip 7: kom op tijd en relax

Vakantie betekent eigenlijk ook ontspannen. Niets is zo ontspannen als genoeg tijd hebben om even nergens aan te hoeven denken. Als het kan, kom met de trein, zodat je niet hoeft na te denken over het parkeren van je auto, en waar je je autosleutels bewaart tijdens de vakantie.

En ben je ruim op tijd, dan kan je genieten van een lekker kopje koffie en een gebakje terwijl je luistert naar het geroezemoes van alle internationale reizigers om je heen.

Mocht er onverhoopt toch een lange rij staan, dan heb je in ieder geval een buffer. Een lange rij bij de incheckbalie of bij de douane zal hierdoor een stuk minder stressvol zijn.

Vlucht gemist door de drukte?

Is jouw vlucht te laat aangekomen of geannuleerd door de verwachte drukte op Schiphol? Check in onze database of je met jouw vlucht in aanmerking komt voor een vergoeding. Dit kan bij lange vluchten oplopen tot €600! 

Laat een reactie achter

Hoe ga jij om met de verwachte drukte op Schiphol? Heb je tips & tricks om te delen? Doe dat hieronder in de comments!

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding