Luchthaven vertraging

Vliegen vanaf Duitsland

Alles over tickets en vliegvelden

13 juli 2023

Veel Nederlanders kiezen er voor om te vliegen vanaf Duitsland. Dat is niet alleen aantrekkelijk voor mensen die in de grensregio wonen, ook steeds meer Randstedelingen weten de Duitse luchthavens te vinden.

Er zijn meerdere redenen om te vliegen vanuit Duitsland. Het kan goedkoper zijn om te vliegen vanaf een Duitse vlieghaven. Daarnaast kent Duitsland meer grote, internationale luchthavens, waardoor het aanbod aan bestemmingen en tickets groter is dan in Nederland.

Ook de kleine vliegvelden zijn de moeite waard. Dat geldt dubbel als je in het grensgebied woont, dan zijn Düsseldorf of Keulen dichterbij dan Schiphol.

  • Vlieg je binnenkort van of naar Duitsland?

    Deel je vluchtdata met ons. Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is en je recht hebt op geld, dan regelen wij dat meteen voor je.
    Deel je vluchtgegevens

Vliegen vanaf Duitse luchthavens

Er zijn in totaal 36 internationale luchthavens in Duitsland, variërend van kleinere vliegvelden die slechts enkele routes en luchtvaartmaatschappijen exploiteren, tot megacomplexen zoals Frankfurt en München die tientallen miljoenen passagiers per jaar vervoeren.

Het zijn er teveel om allemaal te beschrijven, daarom hieronder een greep uit de populairste Duitse luchthavens.

  • Düsseldorf Airport

    Het vliegveld van Düsseldorf (DUS) ligt op ongeveer 1 uur en 20 minuten rijden vanaf Arnhem en verwelkomt elk jaar veel Nederlandse vakantiegangers. Düsseldorf biedt veel Europese bestemmingen aan zoals vluchten naar Londen, Stockholm en Lissabon. Ook vluchten naar verre (vakantie)bestemmingen als Cancun, Montego Bay en Moskou worden vanaf Düsseldorf Airport uitgevoerd. 

    Voorbeelden van vliegtuigmaatschappijen die op Düsseldorf Airport vliegen zijn Eurowings, KLM en Lufthansa. Vliegen vanaf Düsseldorf is een stuk goedkoper dan vanaf Amsterdam Schiphol. Het kan behoorlijk lonen om vanaf Düsseldorf, via Amsterdam te vliegen als je naar een verre bestemming vliegt, dan wanneer je direct vanaf Amsterdam vliegt.

     

    Parkeren op Düsseldorf Airport

    Niet alleen vliegen vanaf Düsseldorf is vaak goedkoper, ook het parkeren bij het vliegveld is een stuk goedkoper vergeleken met het drukke en dure Schiphol. De parkeertarieven op een parkeerterrein vergeleken met P3 lang parkeren op Schiphol zijn op Düsseldorf Airport voor een week in het hoogseizoen lager dan 40 euro. Op Schiphol leg je al gauw bijna 60 euro neer.

     

    Faciliteiten Düsseldorf Airport

    Düsseldorf Airport beschikt over genoeg faciliteiten, zoals winkels en restaurants om je tijd door te brengen voordat je gaat vliegen. Er zijn meer dan 60 winkels op de luchthaven en tientallen restaurants, cafés en kioskjes. Het grappige is, dat de luchthaven van Düsseldorf zelfs over een eigen tandartspraktijk en medisch team beschikt.

  • Weeze-Niederrhein Airport

    Weeze Airport ligt vlak over de Duitse grens in de buurt van Nijmegen en Den Bosch en is een populair vliegveld voor Nederlandse vakantiegangers die in het zuiden van Nederland wonen. Weeze Airport ligt op ongeveer 50 minuten rijden vanaf Nijmegen.

     

    Verschillende Europese – en Middellandse zee bestemmingen worden vanaf Weeze Airport aangeboden zoals Porto, Marrakesh en Edinburgh. Er worden (nog) geen intercontinentale vluchten vanaf het kleine Duitse vliegveld aangeboden.

     

    Het vliegveld is redelijk rustig, waardoor je niet meer dan twee uur van tevoren aanwezig hoeft te zijn. Alleen Ryanair vliegt van en naar Weeze Airport. Is je Ryanair vlucht vertraagd op Weeze Airport? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding.

     

    Parkeren op Weeze Airport

    Een parkeerplaats op Weeze Airport in het hoogseizoen kost om en nabij 60 euro per week. Dit is qua prijs vergelijkbaar met Schiphol Airport, maar je staat wel veel dichterbij de vertrekhal geparkeerd .  

     

    Faciliteiten Weeze Airport

    Weeze Airport is een klein regionaal vliegveld en beschikt daardoor over minder faciliteiten dan je gewend bent. Het vliegveld beschikt over vier restaurants en één kiosk. Daarnaast is er één taxfree winkel. Verder heeft het vliegveld alleen de gebruikelijke faciliteiten.

  • Keulen Airport

    Keulen Airport (CGN) ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Maastricht en is een veelgebruikt vliegveld voor Nederlanders uit het zuiden.

     

    Keulen biedt meer bestemmingen aan dan Weeze en Munster-Osnabrück, waaronder enkele intercontinentale bestemmingen zoals Cuba, Seattle en Las Vegas met vliegtuigmaatschappijen als Eurowings en TUI fly Germany.

     

    Andere voorbeelden van bestemmingen vanaf Keulen zijn Hurghada, Dublin, Moskou en Istanbul.

     

    Parkeren op Keulen Airport

    Parkeren op Keulen Airport is vrij goedkoop en kost maar 33 euro  voor een week in het hoogseizoen. Je hebt vier verschillende parkeerplaatsen bij Keulen-Bonn Airport. Wanneer je van tevoren je parkeerplaats boekt, dan heb je de meeste kans op een laag parkeertarief.

     

    Faciliteiten Keulen Airport

    Keulen heeft een vrij groot vliegveld met een ruim aanbod aan winkels, restaurants en fastfoodketens. Koffieliefhebbers kunnen helemaal hun hart ophalen, er is een Starbucks op Keulen Airport. Verder vind je er een tandarts en medische dienst, apotheek en massage praktijk. Fijn als je even wilt ontspannen voor een lange vlucht!

  • Frankfurt Airport

    Frankfurt Airport is het drukste vliegveld van Duitsland en het zesde drukste vliegveld van Europa. Het ligt op 12 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Frankfurt am Main. Het vliegveld heeft twee terminals, Terminal 1 en Terminal 2.

     

     • Terminal 1 is de grootste terminal en wordt gebruikt voor de meeste vluchten binnen Europa.

     • Terminal 2 wordt gebruikt voor de meeste vluchten buiten Europa.

     

    Frankfurt Airport is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, waaronder treinen en bussen die verbindingen bieden van en naar het centrum van Frankfurt am Main en andere delen van de stad.

     

    Parkeren op Frankfurt Airport

    Frankfurt Airport biedt verschillende parkeermogelijkheden voor reizigers:

     • Korte termijn parkeren (P1 en P2): Deze parkeerplaatsen bevinden zich direct naast de terminals en zijn de duurste optie. De kosten beginnen bij 3 euro per minuut.

     • Lang termijn parkeren (P3, P4, P5 en P6): Deze parkeerplaatsen liggen op loopafstand van de terminals en zijn de goedkoopste optie. De kosten beginnen bij 12 euro per dag.

     • Valet parking (P7): Deze parkeerservice is gelegen direct naast de terminals en biedt de meest luxe optie. De kosten beginnen bij 25 euro per dag.

    De exacte kosten van parkeren bij Frankfurt Airport variëren afhankelijk van de parkeerplaats, de duur van het parkeren en het tijdstip van de dag. 

     

    Faciliteiten op Frankfurt Airport

    Frankfurt Airport biedt een breed scala aan faciliteiten voor reizigers. Er zijn talrijke winkels, restaurants en bars beschikbaar waar je kunt winkelen, dineren en ontspannen.

     

    Daarnaast zijn er verschillende lounges waar passagiers kunnen ontspannen voor hun vlucht. Het vliegveld beschikt over moderne en comfortabele voorzieningen om aan de behoeften van reizigers te voldoen. Het vliegveld beschikt ook over een hotel, het Westin Frankfurt Airport.

     

    Met meer dan 100 luchtvaartmaatschappijen die van en naar Frankfurt Airport vliegen, en met meer dan 200 bestemmingen in meer dan 100 landen, is het een uitstekende keuze voor reizigers.

Vliegtickets Duitsland

Wil je vliegen vanaf Duitsland? Het boeken van een vliegticket gaat hetzelfde als een vliegticket boeken voor een vlucht vanuit Nederland. Je kunt tickets boeken via reisbureaus, vergelijkingswebsites, maar ook direct via de airline.

Google heeft ook een handige tool als je per se vanaf een Duits vliegveld wil vertrekken, maar nog geen bestemming in gedachten hebt. Via Google Flights navigeer je naar explore, en daar vul je je favoriete Duitse airport in en de periode wanneer je weg wil.

De afbeelding hieronder laat opties zien vanaf Düsseldorf Airport in de komende twee weken.

Goedkoop vliegen naar Bali vanuit Duitsland

Bali is een geliefde vakantiebestemming onder Nederlanders, maar de kosten voor een reis naar dit Indonesische eiland kunnen hoog oplopen. Gelukkig zijn er enkele opties die je kunt overwegen om je vliegticket naar Bali zo voordelig mogelijk te maken.

Een van de opties is om te overwegen vanuit Duitsland te vliegen in plaats van Nederland. Hier zijn verschillende redenen voor:

  1. Eén van de grootste luchthavens van Europa is Frankfurt Airport. Deze biedt een ruimer aanbod aan vluchten naar Bali dan Schiphol. Dit geeft je meer keuzemogelijkheden en vergroot de kans dat je een voordelig vliegticket kunt vinden.
  2. Frankfurt Airport is over het algemeen goedkoper dan Schiphol. Dit komt doordat de luchthavenbelastingen in Duitsland lager zijn.
  3. Bovendien bestaat de mogelijkheid om vanuit Duitsland naar Bali te vliegen met een budgetmaatschappij. Budgetmaatschappijen bieden vaak goedkopere vliegtickets aan, maar weet dat je krijgt waar je voor betaalt. Dat is op een korte vlucht vaak wel te behappen, maar op langere vluchten is beenruimte en extra entertainment wel zo fijn.

Als je bereid bent om een paar extra uren te reizen, kan het dus de moeite waard zijn om vanuit Duitsland naar Bali te vliegen. Hierdoor heb je waarschijnlijk meer mogelijkheden om een betaalbaar vliegticket te vinden en heb je een ruimere keuze aan vluchten.

Vliegen vanaf Berlijn

Berlijn is niet alleen een geweldige stad om te bezoeken, maar ook een uitstekende uitvalsbasis voor je volgende reis. Vanuit Berlijn kun je naar veel bestemmingen vliegen, zowel binnen Europa als daarbuiten.

Er zijn talrijke luchtvaartmaatschappijen die vluchten vanuit Berlijn aanbieden, waaronder Lufthansa, Air Berlin, EasyJet en Ryanair. Je kunt je vliegticket online boeken of via een reisbureau regelen.

Berlijn beschikt over een spiksplinternieuwe luchthaven.

Berlin Brandenburg Airport (BER): Dit is het grootste vliegveld van Berlijn en bevindt zich in Schönefeld, ongeveer 18 kilometer ten zuiden van het stadscentrum. Het vliegveld werd geopend in 2020 en verving de voormalige luchthavens Tegel en Schönefeld.

De beroemde/beruchte luchthaven Tegel kon door de komst van de nieuwe airport eindelijk haar deuren sluiten. Na de opening van de Flughafen Berlin Brandenburg op 31 oktober 2020 eindigden de reguliere vluchten naar Tegel op 8 november 2020 en sloot de luchthaven voorgoed in mei 2021.

Rechten van passagiers Duitsland bij vertraging en annulering

In Duitsland hebben passagiers dezelfde rechten als in Nederland. Dat komt doordat de Europese Unie dezelfde regels en wetten hanteert in de hele unie. Deze zijn grotendeels vastgelegd in EU Verorderning 261 uit 2004. Lees hier wat je rechten zijn bij een vluchtvertraging of een annulering van je vlucht.

Waar het op neerkomt, je kan recht hebben op een vergoeding tot €600,- als je vlucht vertraagd of geannuleerd is. Vlieg je vanaf of naar Duitsland? Klik hieronder en deel je vluchtgegevens met ons. Mocht je vlucht vertraagd of geannuleerd zijn en je recht hebben op een financiele compensatie, dan regelen wij dat voor je. 

EUclaim staat klaar om je te helpen om de compensatie te krijgen waar jij recht op hebt.

Laat een reactie achter

Heb je vragen of opmerkingen overvliegen vanaf Duitsland? Of heb je een ervaring die je wil delen? Laat het weten in de comments.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding