Luchthaven vertraging
20 juli 2023

Dit zijn de drukste dagen op Schiphol in 2023

Alles over de verwachte drukte op Schiphol

Amsterdam-Schiphol Airport is een van de drukste luchthavens van Europa. Er vertrekken dagelijks ongeveer 700 vluchten. Een enkeling is dol op de drukte, maar de meesten van ons stervelingen gaan toch liever in alle rust op vakantie.

Met de informatie in dit artikel weet jij wat de drukste dagen op Schiphol zijn in 2023 en kun je de drukke dagen vermijden (of juist opzoeken als jij die enkeling bent).

Wat zijn de drukste dagen en tijden op Schiphol?

De drukste dagen op Schiphol zijn vrijdag, zaterdag en zondag. Op deze dagen vertrekken en landen de meeste vakantiegangers.

De drukste tijden op Schiphol zijn ’s ochtends vroeg, tussen 6:00 en 9:00 uur, en ’s avonds laat, tussen 18:00 en 21:00 uur. Op deze tijden heb je meer kans, dat je in een lange rij bij de incheckbalies, de security check of bij de gates terecht komt.

 • Vlieg jij binnenkort vanaf Schiphol?

  Deel dan je vluchtdata met ons. Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is en je recht hebt op compensatie, dan regelen wij dat meteen voor je.
  Deel vluchtgegevens

Op Amsterdam Schiphol Airport is een duidelijk verschil in drukte tussen het aantal vluchten en het aantal mensen. Dat is niet hetzelfde.

In de weekenden vind je de meeste passagiers op Schiphol, maar doordeweeks gaan er meer vluchten. Doordeweeks vliegt KLM bijvoorbeeld veel zakelijke vluchten. Op deze vluchten zitten minder passagiers.

Drukte bij de gates, security en incheckbalie

De drukste plekken op Schiphol zijn de incheckbalies, de security check en de gates. De incheckbalies zijn druk omdat er veel mensen zijn die hun bagage moeten inchecken. Gelukkig kan je hier wel omheen door online in te checken als je alleen met handbagage reist.

De security check is druk, omdat er veel mensen zijn die door de security moeten om hun vlucht te kunnen halen. Ook deze drukte is enigszins maakbaar en te vermijden. Schiphol biedt namelijk de mogelijkheid om een tijdslot te reserveren.

De gates zijn druk omdat er veel mensen zijn die op hun vlucht moeten wachten. Als je het geld ervoor over hebt, kan je een priority ticket kopen. Bij de budget airlines betekent dit, dat je eerder kan inchecken en in een aparte rij komt te staan.

Bij de andere luchtvaartmaatschappijen zou je kunnen upgraden naar businessclass of eerste class. Niet alleen mag je dan eerder instappen en heb je een rustig plekje in het vliegtuig, je kan ook gebruik maken van de lounge van de airline. Omdat de lounge exclusief is, is het er rustig.  

Wanneer is het juist niet druk op Schiphol?

Nu we weten wat de drukste dagen zijn, is het ook interessant om te kijken naar de rustige momenten? De rustigste dag om te vliegen op Schiphol is maandag. Op deze dag vertrekken en landen de minste mensen. De rustigste tijden om te vliegen op Schiphol zijn vroeg in de ochtend (voor 06:00 uur) en laat in de avond (na 21:00 uur).

Schoolvakantie en bouwvak zomer 2023

In de zomer gaan de meeste mensen op vakantie. Hieronder de schoolvakanties van de verschillende regio’s in Nederland in 2023.

 • Noord: 22 juli tot 3 september
 • Midden: 8 juli tot 20 augustus
 • Zuid: 15 juli tot 27 augustus

Er is dus overlap tussen de drie regio’s vanaf 22 juli tot en met 20 augustus. 

Bouwvak

De bouwvak in Nederland is een jaarlijkse vakantieperiode voor de bouwsector. Tijdens de bouwvak zijn veel bouwbedrijven gesloten. Dit is een periode waarin bouwvakkers kunnen ontspannen en bijkomen van hun harde werk, ofwel, ze genieten dan van een welverdiende vakantie. De bouwvak valt altijd midden in de schoolvakanties van de desbetreffende regio.

De officiële bouwvakantie is drie weken lang en begint altijd op een maandag in de maand augustus. Voor alle regio’s overlapt de bouwvak zich in 2023 de week van 7 tot en met 11 augustus.

Drukste dagen Schiphol zijn eind juli en begin augustus

Op basis van deze datums, en trends uit voorgaande jaren, kan je concluderen dat de grootste pieken zijn in het weekend van 23 & 24 juli en het weekend vanaf 5 & 6 augustus, aan het begin van de bouwvak.

Als je de drukte op Schiphol wilt vermijden, dan kun je het beste je vlucht op een rustige dag of tijd boeken. Je kunt ook online inchecken en een tijdslot reserveren bij de security check van Schiphol. Hier vind je 7 tips om de drukte op Schiphol te ontlopen.

Vlieg je binnenkort via Schiphol? Klik hieronder en deel je vluchtgegevens met ons. Als blijkt dat je vlucht vertraagd of geannuleerd is én je hebt recht op compensatie (die kan oplopen tot €600), dan krijg je direct een notificatie van ons.

Veelgestelde vragen over de drukste dagen op Schiphol

 • Welke dag meeste vluchten Schiphol?

  Op werkdagen vertrekken de meeste vluchten. In het weekend vliegen gaan minder vluchten per dag. Dat komt doordat KLM, de grootste airline van Schiphol, zich voornamelijk richt op zakelijk vliegverkeer.

 • Wanneer meeste mensen op Schiphol?

  In het weekend ontvangt vliegveld Schiphol de meeste reizigers per dag. 

 • Wat zijn de piekuren op Schiphol?

  De piekuren op Schiphol zijn ’s ochtends vroeg, tussen 6:00 en 9:00 uur, en ’s avonds laat, tussen 18:00 en 21:00 uur.

 • Wat is de rustigste dag om te vliegen?

  Vergeleken met de rest van de week, zijn dinsdag en woensdag rustige dagen om te vliegen.

 • Welke dagen zijn piekdagen Schiphol?

  De drukste periode op Schiphol is in het weekend van 23 juli en in het weekend van 5 augustus. In de zomer kruizen de zomervakanties van de scholen met de bouwvak.

 • Hoe druk is het op Schiphol vandaag?

  Bekijk hier de drukte op Schiphol en wat je rechten zijn.

Laat een reactie achter

Hoe ga jij om met de verwachte drukte op Schiphol? Heb je tips of tricks om te delen? Doe dat hieronder in de comments!

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
1 Commentaar
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Helen
7 maanden geleden

Goed advies heel duidelijk,bedankt

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding