Het vliegverkeer van- en naar Nederland start weer op

Na maanden stilte in het luchtruim en op vliegvelden is vorige week maandag het commerciële vliegverkeer weer langzaam van start gegaan. Afgelopen vrijdag kwam het aantal vertrekkende vluchten op Schiphol Airport voor het eerst weer boven de honderd uit. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen hervatten vluchten naar (zomerse) vakantiebestemmingen.

KLM vliegtuig aan de gate

Opstart vliegverkeer Nederlandse vliegvelden

De Nederlandse regering heeft vanaf 15 juni code geel afgegeven voor reizen binnen de Europese Unie of Schengenzone. Dit houdt in dat er weer gevlogen mag worden naar verschillende vakantiebestemmingen in Europa. Het vliegverkeer komt weer op gang. Sinds donderdag 18 juni zit het aantal vertrekkende vluchten op Schiphol weer boven de 100. Normaal gesproken vertrekken er in deze tijd van het jaar meer dan 700 vluchten per dag. Ook op de regionale luchthavens is het een stuk rustiger dan normaal. Het vliegverkeer op Eindhoven Airport en Rotterdam Airport komt langzaam weer op gang. Waar op Eindhoven Airport normaal in juni tussen de 60 en 70 vluchten per dag uitgevoerd worden, ligt dat aantal nu tussen de vijf en tien vluchten per dag. Rotterdam Airport is pas sinds 18 juni weer open en daar is gestart met twee vluchten per dag. Maastricht en Groningen Airport zijn beide nog niet opgestart met passagiersvluchten.

kaart met luchthavens en vliegverkeer tijdens corona

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen hervatten populaire vliegroutes

Transavia

Transavia vloog begin deze maand al naar de Spaanse bestemmingen Malaga, Alicante, Lissabon, Faro en Porto. Sinds de heropening van het Europese luchtruim komen daar volop nieuwe bestemmingen bij. Toch worden nog lang niet alle ‘oude’ bestemmingen aangevlogen als gevolg van de coronacrisis. Het zomerplan van Transavia ziet er momenteel als volgt uit.

Datum

Land

Bestemming

15 juni 2020

Griekenland

Athene

18 juni 2020

Italië

Bari, Catania, Bologna, Pisa en Napels

18 juni 2020

Spanje

Mallorca, Ibiza, Valencia en Barcelona

18 juni 2020

Slovenië

Ljubljana

19 juni 2020

Spanje

Sevilla

19 juni 2020

Italie

Verona

19 juni 2020

Frankrijk

Nice

19 juni 2020

IJsland

Keflavik

19 juni 2020

Servië

Belgrado

20 juni 2020

Kroatië

Split

02 juli 2020

Spanje

Girona, Almeria, Menorca, La Palma, Lanzarote en Fuerteventura

02 juli 2020

Portugal

Madeira

02 juli 2020

Griekenland

Thessaloniki, Corfu, Chania, Heraklion, Mykonos, Santorini, Kos, Kythira, Kalamata, Preveza, Rhodos, Samos en Zakynthos

02 juli 2020

Italië

Brindisi, Palermo, Olbia en Perugia

02 juli 2020

Kroatië

Dubrovnik, Pula, Rijeka en Zadar

02 juli 2020

Oostenrijk

Innsbruck

02 juli 2020

Cyprus

Larnaca en Paphos

02 juli 2020

Frankrijk

Bergerac

01 augustus 2020

Frankrijk

Toulon, Montpellier

01 augustus 2020

Marokko

Casablanca, Marrakesh en Tanger

01 augustus 2020

Israël

Tel Aviv

Sinds vorige week wordt er ook weer naar Ibiza, Mallorca, Valencia, Barcelona en Sevilla gevlogen. Op zaterdag kwamen daar vervolgens nog Tenerife en Gran Canaria bij.

TUI fly

De grote chartermaatschappij TUI fly vliegt vanaf begin juli weer naar populaire vakantiebestemmingen in Europa. Vanaf 2 juli wordt er weer naar Curaçao gevlogen, vanaf 9 juli naar Bonaire en vanaf 11 juli naar Aruba.

Corendon Dutch Airlines

Corendon Dutch Airlines vliegt pas vanaf 26 juni weer vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar de Bulgaarse bestemming Burgas. Na 1 juli wordt er ook weer naar populaire bestemmingen in Griekenland, Spanje en Turkije gevlogen.

KLM

KLM voert sinds 15 juni tussen de 50 en 60 vluchten per dag uit. KLM is goed voor meer dan de helft van de vluchten van en naar Schiphol afgelopen week. Naar verwachting komen er na 1 juli steeds meer vluchten en bestemmingen bij. Zo wordt er momenteel alweer naar 46 Europese bestemmingen gevlogen en naar 39 verre bestemmingen. Op ongeveer de helft van de verre bestemmingen wordt alleen vracht vervoerd. Er gelden nog veel restricties op reizen buiten Europa. KLM verwacht in juli weer naar 80 procent van haar Europese bestemmingen te vliegen.

Vliegen tijdens het Coronavirus

Naast dat er minder vliegtuigen de lucht in gaan is er een hoop veranderd als je nu het vliegtuig in stapt. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen moeten passagiers een mondkapje dragen en een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Daarnaast wordt er minder aan catering aan boord gedaan en zijn er vaak minder stoelen bezet om zo afstand te kunnen waarborgen.

Ga je op reis met het vliegtuig deze zomer? Houd dan de reisadviezen van de Nederlandse overheid in de gaten en wees je bewust van de polisvoorwaarden van je reisverzekering. Wanneer een reisadvies plots veranderd worden niet alle kosten gedekt.

Heb je verder nog vragen over vliegen tijdens Corona? Laat dan een reactie achter.

 

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Budgetmaatschappij Level Europe vraagt faillissement aan
Volgende nieuwsitem
Regeringspartijen doen voorstel voor minimumprijs vliegticket van €35
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding