Luchthaven vertraging

Wanneer en wat krijg je aan eten en drinken aan boord?

Voor €10 een plakkerig broodje in een krappe stoel of een compleet drie gangendiner bereid door een Michelinchef in een ruime businessclass stoel? De service aan boord is afhankelijk van de keuze voor een vliegtuigmaatschappij én welke klasse je wilt reizen. Je betaalt natuurlijk voor de services die je aan boord krijgt.

Naast de duurdere vliegtuigmaatschappijen die businessclass aanbieden, zijn er ook vliegtuigmaatschappijen die nauwelijks in ticketprijs van elkaar verschillen, maar waar wel een groot verschil  zit in het eten en drinken dat geserveerd wordt aan boord.

We vergelijken 6 vliegtuigmaatschappijen in verschillende reisklassen, bekijken de service aan boord en vergelijken de prijzen van een vlucht naar Ibiza.

  • Ga je binnenkort vliegen?

    Deel dan je vluchtdata met ons. Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is en je recht hebt op compensatie, dan regelen wij dat meteen voor je.
    Deel je vluchtgegevens

KLM

KLM staat bekend om haar servicegerichtheid en jarenlange ervaring op vlieggebied. Deze vliegtuigmaatschappij biedt passagiers op vluchten het volgende aan eten en drinken.

Reisklasse Tot 45 min 120 min > 120 min Intercontinentaal Speciale maaltijden
Economy Snack, drankje. Broodje, drankje. Warme snack, drankjes. Snack, maaltijd (keuze uit 2), nagerecht en drankjes. Op aanvraag tot 24 uur voor de vlucht.
Business Amuse, koude maaltijd en dessert. Drankjes. Amuse, koude maaltijd en dessert. Drankjes. Driegangen menu (keuze), drankjes. Driegangenmenu (keuze), diverse tussendoortjes, drankjes. Op aanvraag tot 24 uur voor de vlucht.

 

Vlieg je met KLM van of naar Azië dan kun je ook kiezen voor authentieke Aziatische gerechten op je vlucht. Naast de maaltijdservice biedt KLM op vluchten series/films aan. Op intercontinentale vluchten heb je een eigen schermpje waarop je zelf films en series kunt kiezen. Wifi aan boord is verkrijgbaar tegen betaling.

TUIfly

TUIfly is een vakantiemaatschappij die zowel binnen- als buiten Europa vluchten uitvoert: Naast alle vluchten binnen Europa, moet je ook bij vluchten naar Dubai, Kaapverdië en Senegal betalen voor je drankjes en hapjes aan boord. Dat zijn dus soms vluchten van bijna 8(!) uur waar je alles zelf moet betalen. Vlieg je naar een verre bestemming als Cuba, de VS of Mexico? Dan krijg je een warme maaltijd met water en een kopje koffie of thee. Overige maaltijdwensen zijn tegen betaling. Als je speciale maaltijdwensen hebt moet je deze tenminste drie werkdagen voor de vlucht aangeven.

Op de meeste vluchten van TUIfly kan er tegen betaling series en films op een draagbaar schermpje gekeken worden.

Transavia

Op Transavia vluchten betaal je voor maaltijden, snacks en drankjes. Als het om entertainment tijdens de vlucht gaat bestaat er alleen de mogelijkheid om thuis met je boekingsinformatie 5 series/films te downloaden via de Transavia app. Deze kun je dan tijdens de vlucht kijken op je tablet of telefoon. Deze service is gratis.

Air Berlin

Air Berlin is de tweede grootste vliegtuigmaatschappij van Duitsland. Deze vliegtuigmaatschappij biedt passagiers op vluchten het volgende:

Reisklasse Tot 6 uur > 6 uur Extra service Speciale maaltijden
Economy Drankjes en snacks tegen betaling. 1 tot 2 maaltijden en gratis drankjes. Gratis amenity kit op nachtvluchten (tandenborstel, tandpasta, sokken, slaapmasker). Op aanvraag tot 48 uur voor de vlucht.
Business Geen Businessclass mogelijk. Driegangen menu (keuze), snacks en drankjes. Gratis amenity kit op nachtvluchten (tandenborstel, tandpasta, sokken, slaapmasker). Op aanvraag tot 48 uur voor de vlucht.

 

Hoewel Air Berlin geen budgetmaatschappij is, biedt het geen gratis drankjes of hapjes aan op vluchten in economy class. Deze zijn alleen tegen betaling verkrijgbaar. Op langere vluchten is het beter geregeld: je krijgt 1 tot 2 maaltijden en gratis drankjes in de economy class. Als je ‘s nachts vliegt komt er een gratis amenity kit bij als extra service. Een amenity kit bestaat uit een tandenborstel, tandpasta, slaapsokken en een slaapmasker. Tijdens je vlucht kun je gratis films en series kijken. Wifi is verkrijgbaar tegen betaling.

Norwegian

Op alle vluchten, behalve intercontinentale vluchten, dien je te betalen voor drankjes en maaltijden. Als je Premium boekt, dan krijg je maaltijden en drankjes gratis. Op lange intercontinentale vluchten krijg je ook in economy class een driegangen menu en drankjes. Ondanks dat Norwegian een budgetmaatschappij is, biedt het op elke vlucht gratis wifi. Voor series/films betaal je €5 voor onbeperkt toegang gedurende 24 uur.

British Ariways

British Airways is een van de grootste vliegtuigmaatschappijen van de UK. Geheel in Britse stijl hoef je geen honger te lijden tijdens je vlucht. Deze vliegtuigmaatschappij biedt passagiers op vluchten het volgende:

  Reisklasse UK Europa Intercontinentaal Speciale maaltijden
Economy Snack en drankje. Ontbijt op vroege vluchten. Snacks en drankjes. Driegangenmenu of lichte maaltijd, drankjes. Op aanvraag tot 48 u voor de vlucht.
Business Snacks en drankjes. Ontbijt op vroege vluchten. Snacks en drankjes. Driegangenmenu, kaasplateau, dessert, afternoon tea, compleet ontbijt en drankjes. Op aanvraag tot 48 u voor de vlucht.

 

Bij British Airways kun je genoeg maaltijden, snacks en drankjes verwachten. Ook is er de mogelijkheid om series en films te kijken en zijn er gratis kranten beschikbaar op de meeste vluchten. Wifi is tegen betaling.

Reis & Prijs naar Ibiza

Om de prijs/kwaliteit te vergelijken worden KLM, Air Berlin en British Airways vergeleken qua prijs, en service in de economy class op een vlucht naar Ibiza op 29 juli 2016.

Vliegtuigmaatschappij Vluchtduur Gratis Service Prijs ticket Prijs/Kwaliteit
KLM 2 uur 30 minuten Warme snack en drankjes €128 ++
Air Berlin 5 uur 20 minuten (tussenstop) Films/series €268,39

KLM biedt de meeste service aan voor de laagste prijs op deze route. Air Berlin is duurder. Naast dat het om een lange vluchttijd gaat en er geen drankjes of maaltijden worden voorzien is de prijs van het ticket ook behoorlijk hoog. De British Airways vlucht heeft de hoogste ticketprijs maar biedt daarentegen wel een directe vlucht met goede voorzieningen aan.

Voor de prijs/kwaliteit verhouding van goedkopere maatschappijen als TUIfly, Transavia en Norwegian kijken we naar een vlucht op 29 juli (Norwegian 28 juli) naar Ibiza.

Vliegtuigmaatschappij Vluchtduur Gratis service Prijs ticket Prijs/Kwaliteit
TUIfly 3 uur
  •  
€56 +
Transavia 2 uur 35 minuten Films/series €98
Norwegian 2 uur 55 minuten Wifi €57,70 ++

Vluchten op 28 en 29 juli 2016 naar Ibiza

Norwegian biedt naast een goedkoop ticket ook gratis wifi op deze vlucht naar Ibiza. TUIfly voorziet niet in gratis services maar wel in het goedkoopste ticket vanaf Nederland. Transavia biedt gratis films/series tegen de hoogste prijs. Over de vluchtduur kan niet veel gezegd worden. TUIfly en Transavia vliegen beiden vanaf Nederland naar Ibiza, Norwegian vliegt vanaf Kopenhagen naar het Spaanse eiland.

Voor een vlucht naar Ibiza is er vanaf Nederland genoeg keuze. Betaal je wat meer geld voor een verzorgde vlucht met KLM? Of kies je toch voor een goedkopere vlucht die iets langer duurt met TUIfly? Voor beide keuzes valt wat te zeggen.

Welke vliegtuigmaatschappij zou jij kiezen?

Gaat jouw vlucht niet zoals verwacht?

Als je vlucht niet zo gaat als verwacht heb je verschillende rechten. Viel de maaltijd tegen? Dan kun je een klacht indienen bij de airline. Bij andere vluchtproblemen, zoals een vluchtvertraging of vluchtannulering, heb je in bepaalde gevallen recht op een vergoeding. Heb jij de afgelopen maanden hinder ondervonden tijdens je vlucht? Controleer of je recht hebt op een vergoeding.

Ontvang een notificatie als je een claim kunt claimen

Ga je nog vliegen en wil je graag een notificatiebericht ontvangen als je met jouw vlucht recht hebt op een vergoeding? Geef dan je mailadres aan ons door, dan sturen we je een notificatiebericht

 

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
8 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hetty van Doorn
2 jaren geleden

Met KLM gevlogen 120 minuten economy class binnen Europa eten *ZEER SLECHT* Bruine boterhammen zo oud,droog ik geef het nog niet aan de vogels.
Varkensvoer!!!!
Nu 3 keer meegemaakt bah bah!!!!

Last edited 2 jaren geleden by Hetty van Doorn
Beheerder
Jolande Klompmaker
2 jaren geleden

Hoi Hetty, wat vervelend dat je een negatieve ervaring hebt gehad met jouw vlucht. Wij kunnen je hier echter niet bij helpen, ik adviseer je om de klacht bij de KLM rechtstreeks neer te leggen. ~Jolande

Jan
1 jaar geleden

Beste Hetty, ik vlieg echt regelmatig met KLM en kan uw ervaring echt niet delen. Het eten is eigenlijk altijd wel prima. Ook de snacks of sandwiches op kortere vluchten. Wellicht bent u te verwend? Het zou kunnen.

Joop
1 jaar geleden

Beste Hetty, ik zie uw (8 maanden oude) reactie. Maar ik snap dit niet. Ik vlieg erg vaak met KLM. En over het algemen is het eten prima, ook de broodjes op korte vluchten. Er zijn nu eenmaal mensen die altijd over vliegtuig maaltijden klagen, terwijl dit de laatste 10 jaar prima is.

Kato
2 jaren geleden

Hoe vaak wordt een drankje of maaltijd aangeboden tijdens een vlucht van 8 uur of langer via de maaltijden/drankkar

Anouk van Burken
2 jaren geleden
Reply to  Kato

Hoi Kato, bedankt voor je vraag. Het is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Wellicht kunnen zij je meer vertellen hierover? Succes en alvast een fijne vlucht! ~Anouk

Dorry Chandler
5 jaren geleden

Ik wil weten of er Maltodextrine in de maaltijden zit op mijn KLM vlucht naar Azie .

EUclaim
5 jaren geleden
Reply to  Dorry Chandler

Dat kun je het beste even navragen bij KLM Dorry ;). ~Jasmijn

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding