Luchthaven vertraging

Low-budget reizen: hoe doe je dat?

5 augustus 2021

Wil je (misschien deze zomer) nog op reis, maar kun jet het niet breed laten hangen? Je kunt tegenwoordig voor een klein budget al een leuke reis maken: binnen of buiten Europa. Benieuwd naar hoe je dit doet? Ik geef je graag tips over goedkope vliegtickets, hotels en leuke bestemmingen waar je gerust nog een extra drankje kunt bestellen. Zo blijft er na je vakantie toch nog wat geld over op je rekening.

Schemawijzigingen

Goedkope vliegtickets

Een vlucht binnen Europa of helemaal richting Azië: vliegtickets blijven een flinke hap uit je reisbudget. Het is daarom een kunst om je vliegticket zo goedkoop mogelijk te scoren. Voor het zoeken van goedkope tickets kun je websites bezoeken als Skyscanner of Cheaptickets, maar ook bepaalde tools gebruiken. Google Flights en de ITA Matrix Tool zijn hiervan voorbeelden. Met de tools kun je verschillende vliegvelden en routes vergelijken als je een bepaalde bestemming invult. Daarnaast krijg je bij Google Flights ook de prijzen en aanbieders te zien en dat is natuurlijk wel zo handig bij het boeken van een vliegticket. Vergeet overigens niet om de website anoniem te bezoeken. Een website slaat namelijk cookies op en daardoor kan de prijs van de vliegtickets ook duurder worden.

 

Het is een voordeel als je flexibel bent, want dat geeft veel mogelijkheden bij het boeken van een vliegticket. Vertrek je namelijk vanuit Amsterdam, een regionale luchthaven als Rotterdam of toch vanuit een luchthaven in Duitsland of België? Dit kan een groot verschil in prijs geven. Daarnaast kun je per maand bekijken op welke dagen de vliegtickets het goedkoopst zijn en wellicht is er nog een last-minute vlucht die je voor een paar tientjes kunt scoren. Wat ook een handige tip is, is het aanmelden van nieuwsbrieven bij verschillende luchtvaartmaatschappijen en websites. Een website als KAYAK bijvoorbeeld, stuurt je een e-mail als de prijs is gedaald op de ingevulde route. Daarnaast stunt de luchtvaartmaatschappij ook weleens met de prijzen, zoals KLM tijdens de Werelddealweken en Treasure Hunt van Qatar Airways. Als je hiervan op de hoogte bent is het mogelijk om een vliegticket goedkoop te boeken.

Zo scoor je budget hotels

Je kunt kiezen uit verschillende mogelijkheden als het gaat om overnachten. Een appartement waarbij je lekker zelf kunt kokkerellen, een hostel waarbij je een kamer deelt met anderen of een luxe hotelovernachting. Kun je hier niets vinden voor het juiste bedrag? Dan kun je ook een kijkje nemen op Airbnb of Couchsurfing, wat geregeld wordt door particulieren verhuurders.

 

Boek je regelmatig een hotelletje? Dan is het verstandig om bij Booking.com een account aan te maken. Bij twee boekingen ben je namelijk al een Genius-lid, het loyaliteitsprogramma van Booking.com. Hoe meer je boekt als Genius-lid, hoe meer kortingen en beloningen je ontvangt. Dit kan een hoop schelen als je een leuk appartement of hotel wilt boeken. Het is ook afhankelijk van je voorkeur of je voor een hotelkamer met gedeelde badkamer gaat, in een hostel slaapt of een eigen appartement wilt. Dit heeft natuurlijk ook effect op de prijs die je betaalt voor je overnachting.

Nog een laatste tip: in grotere steden als Parijs en New York ben je een hoop kwijt voor een overnachting, vooral als je rond de bezienswaardigheden zit. Het loont om een hotel te zoeken dat iets verder van de bezienswaardigheden zit. Dit scheelt een hoop in de prijs en vaak kun je het centrum goed bereiken met het openbaar vervoer.

Uitzicht op het paleis in Boedapest

De leukste budget bestemmingen

Ga je voor een verre reis naar Azië of zoek je het dichterbij? Je kunt in Azië goed backpacken en het leven hier is ontzettend goedkoop, aangezien je voor enkele euro’s per dag hier goed kunt rondkomen. De vliegtickets zijn echter wel een stuk duurder. Het is daarom slim om voor een langere tijd te gaan.

 

Met een budget op vakantie in Europa? Dat is ook zeker mogelijk: voor een goedkope zomervakantie kun je bijvoorbeeld naar Turkije, Bulgarije of Kroatië. Je bent voor populaire vakantiebestemmingen als Portugal en Spanje meer kwijt, maar het leven is hier daarentegen erg goedkoop. Wanneer je liever een stedentrip maakt, kun je denken aan Boedapest, Athene en Praag. Dat zijn niet de enige goedkope pareltjes van Europa, maar ook de Baltische staten zijn een bezoek waard. In de steden Tallinn, Riga en Vilnius ben je ongeveer twee euro kwijt voor een wijntje en voor een overnachting ongeveer 30 euro.

Dame met hoedje staat bij haar eettentje

Eten en drinken

We doen het liever niet, maar besparen op eten en drinken is ook mogelijk tijdens je trip. Zo kun je avondeten klaarmaken in je appartement of haal ergens streetfood bij een kraampje onderweg naar je hotel. Dit kan een hoop schelen. Daarnaast is het ook verstandig om de gewoontes van het land te kennen. Zo is een koffie in Italië duurder wanneer je aan een tafel gaat zitten om het te drinken dan aan de bar en kun je ook beter de toeristische plekken vermijden als je goedkoop uit eten wilt.

 

Daarnaast kun je ook tussendoortjes ergens in een supermarkt halen. Dat scheelt weer een wandeling van ijssalon naar hotdogkraam om je snacks te halen. En heb je weleens lokale lekkernijen geprobeerd? Probeer dit zeker, want ze zijn een stuk goedkoper dan geïmporteerde etenswaren.

Vertraging of vlucht geannuleerd?

Heb je dat goedkope vliegticket op de kop weten te tikken, maar is de vlucht vertraagd of zelfs geannuleerd? Vaak heb je recht op compensatie! Dien je claim in en binnen drie minuten weet je al waar je recht op hebt.

Lees meer over EUclaim en reizen

  • 2016-06-17

    Online inchecken: Tips & Tricks

    Voor sommige mensen een gewoonte, anderen doen het liever niet: Online inchecken. Online inchecken kan veel tijd schelen, maar ook voor de nodige paniek en frustratie zorgen als het allemaal niet gaat zoals je wilt. Wanneer kun je eigenlijk online inchecken? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? We zetten het voor je op een rij.

  • 2018-10-25

    Tips voor een lange vlucht

    Krappe stoelen, smakeloos eten en huilende baby’s. Voor veel passagiers is lang vliegen eerder een noodzakelijk kwaad dan een plezier. Toch reizen we steeds vaker en verder, voor werk én plezier. Hoe overleef je dan het prettigst een lange vlucht? EUclaim zet zeven tips voor je op een rijtje.

  • 2023-07-25

    Voor de eerste keer vliegen, wat kun je verwachten?

    Als je voor de eerste keer gaat vliegen is het moeilijk in te schatten wat je kan verwachten. Het is verstandig om je zo goed mogelijk voor te bereiden. EUclaim geeft je tips waar je rekening mee moet houden en hoe alles werkt. Zo ga jij zelfverzekerd voor de eerste keer op vliegvakantie.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding