Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Storm Litouwen

Is er sprake van een storm in Litouwen, dan heeft dit gevolgen voor de vluchten van en naar Litouwen. Heeft de storm in Litouwen ook invloed uw vlucht? Is uw vlucht als gevolg daarvan geannuleerd, of loopt u een vertraging op? Wij leggen u graag uit waar u recht op heeft in deze situatie.
Controleer direct mijn vergoeding

736.481 tevreden passagiers

Geen vergoeding voor storm in Litouwen, de airline is niet verantwoordelijk

Hoe vervelend ook, in de meeste gevallen heeft u volgens Verordening 261/2004 geen recht op een compensatie als de problemen zijn veroorzaakt door storm of andere slechte weersomstandigheden. De airline waarvan u een ticket heeft moet u van A naar B brengen. Lukt dat niet door de storm, dan heeft u geen recht op een vergoeding. De airline heeft namelijk geen invloed op de situatie.

Storm in Litouwen: wanneer heeft u wel recht op een vergoeding?

Storm is overmacht, de airline kan er niets aan doen en u kunt geen aanspraak maken op een vergoeding volgens Verordening 261/2004. Maar de airline heeft wel een zorgplicht naar haar passagiers. Zij moet u als passagier voorzien van onder andere eten en drinken als er sprake is van een lange vertraging. Ook een eventuele overnachting en vervoer moet de airline voor u regelen. Doet de airline dit niet, dan kunt u dit zelf regelen en de kosten daarna terugvorderen. Let er goed op dat u alle bonnetjes bewaart en alleen écht noodzakelijke kosten maakt.

Recht op onkostenvergoeding bij lang wachten door de storm in Litouwen

Wanneer u recht hebt op verzorging is afhankelijk van de afstand van de vlucht en de duur van de vertraging.

  • Bij een vlucht tot 1500 km en na twee uur vertraging
  • Bij een vlucht van 1500 km tot en met 3500 km en na drie uur vertraging
  • Bij een vlucht van meer dan 3500 km en na vier uur vertraging
  • Check of u recht heeft op compensatie

    Is uw vlucht vertraagd of geannuleerd door de storm in Litouwen? Controleer hier of u recht heeft op een vergoeding.
    Check uw vergoeding hier

Windrichting is bepalend of de storm in Litouwen leidt tot annuleringen en vertragingen van het vliegverkeer.

Moet uw vlucht nog vertrekken en bent u bang dat uw vlucht niet gaat zoals gepland vanwege de storm? Het is niet zo dat bij een zware storm al het vliegverkeer gelijk platligt. Bij storm zal eerder het vluchtschema wijzigen dan dat uw vliegtuig helemaal niet meer vertrekt.

Dat komt omdat bij storm vliegtuigen verder uit elkaar moeten vliegen. Bovendien zijn er vaak minder landingsbanen beschikbaar. De landingsbanen die haaks op de windrichting liggen worden bij storm gesloten. Bij harde wind kan een vliegtuig prima opstijgen of landen als de wind maar niet in de flank staat. Land een vliegtuig met zijwind, dan moet er op een speciale manier aangevlogen worden (crabbing). Is er sprake van storm, dan is dit te risicovol.

Op diverse airports worden daarom bij storm landingsbanen gesloten. Luchthavens zoals Amsterdam Schiphol, Frankfurt en London Heathrow kunnen het geplande vliegverkeer niet verwerken met harde wind, omdat landingsbanen gesloten moet worden.

Waar heeft u recht op bij storm?

Als een vlucht vertraagd of geannuleerd is door een buitengewone omstandigheid, heeft u geen recht op een vergoeding. In Verordening 261/2004 is vastgelegd dat een vliegtuigmaatschappij niet aansprakelijk is voor situaties die buiten de bedrijfsvoering liggen. U kunt hierbij onder andere denken aan slecht weer of stakingen van luchtverkeersleidingen. Volgens Verordening 261/2004 hebben gedupeerde vliegtuigpassagiers wel recht op verzorging door de vliegtuigmaatschappij.
Onder verzorging wordt verstaan eten, drinken en waar nodig een hotelovernachting. U heeft altijd recht op verzorging, dus ook wanneer de vluchtvertraging is ontstaan door een buitengewone omstandigheid

Vraag uw vergoeding aan

De database van EUclaim geeft u snel uitsluitsel of u aanspraak kunt maken op een vergoeding. Wellicht zijn er naast de storm nog andere factoren waardoor de airline wel aansprakelijk gesteld kan worden. U kunt dit eenvoudig checken door uw vluchtdatum en vluchtnummer in te voeren.
Heeft u recht op een vergoeding? Dan kunt u gelijk een claim indienen. Wij helpen u de vergoeding te krijgen. 97% succes gegarandeerd.

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding