Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Storm Cyprus

Is uw vlucht vertraagd of geannuleerd door de storm in Cyprus, dan wilt u natuurlijk weten waar u recht op heeft. Hoewel de impact groot kan zijn, heeft u niet altijd recht op een vergoeding. Wij leggen u graag uit wat uw rechten zijn.
Check meteen je recht op een vergoeding

740.443 tevreden passagiers

Als gedupeerde van de storm in Cyprus krijgt u geen vergoeding

Dat u reisplannen wijzigen door een storm is zeer vervelend. Uiteraard is dit niet te wijten aan de airline. Storm is volgens Verordening 261/2004 een buitengewone omstandigheid, wat betekent dat de airline waarmee u vliegt niet verantwoordelijk gehouden kan worden. Daarom heeft u helaas geen recht heeft op een vergoeding voor het tijdsverlies als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is als gevolg van de storm.

Heeft u ook problemen met uw vlucht door de storm in Cyprus? Krijg wel uw onkosten vergoed.

Als u problemen heeft ondervonden door de storm in Cyprus heeft u geen recht op een vergoeding voor de vertraging (of annulering) van uw vlucht. U heeft wel recht op een compensatie van de kosten die u heeft moeten maken tijdens het wachten. De airline heeft een zorgplicht als u een lange vertraging oploopt. Ongeacht de oorzaak. De airline is verplicht om u kostenvrij te stellen van:

 • Eten en drinken tijdens het wachten
 • Kosten voor langer parkeren op de luchthaven
 • Taxikosten omdat er geen mogelijkheden zijn met het openbaar vervoer
 • Eventuele hotelovernachting
 • Kosten voor een vervangende vlucht

Wordt dit niet door de airline voor u geregeld? Dan kunt u het zelf regelen. Bewaar dan wel de bonnetjes en dien deze op een later tijdstip in bij uw airline om alsnog vergoeding te ontvangen voor de door u gemaakte kosten.

Recht op onkostenvergoeding bij lang wachten door de storm in Cyprus

Wanneer u recht hebt op verzorging is afhankelijk van de afstand van de vlucht en de duur van de vertraging.

 • Bij een vlucht tot 1500 km en na twee uur vertraging
 • Bij een vlucht van 1500 km tot en met 3500 km en na drie uur vertraging
 • Bij een vlucht van meer dan 3500 km en na vier uur vertraging
 • Check of u recht heeft op compensatie

  Is uw vlucht vertraagd of geannuleerd door de storm in Cyprus? Controleer hier of u recht heeft op een vergoeding.
  Check uw vergoeding hier

Windrichting is bepalend of de storm in Cyprus leidt tot annuleringen en vertragingen van het vliegverkeer.

Moet uw vlucht nog vertrekken en bent u bang dat uw vlucht niet gaat zoals gepland vanwege de storm? Het is niet zo dat bij een zware storm al het vliegverkeer gelijk platligt. Bij storm zal eerder het vluchtschema wijzigen dan dat uw vliegtuig helemaal niet meer vertrekt.

Dat komt omdat bij storm vliegtuigen verder uit elkaar moeten vliegen. Bovendien zijn er vaak minder landingsbanen beschikbaar. De landingsbanen die haaks op de windrichting liggen worden bij storm gesloten. Bij harde wind kan een vliegtuig prima opstijgen of landen als de wind maar niet in de flank staat. Land een vliegtuig met zijwind, dan moet er op een speciale manier aangevlogen worden (crabbing). Is er sprake van storm, dan is dit te risicovol.

Op diverse airports worden daarom bij storm landingsbanen gesloten. Luchthavens zoals Amsterdam Schiphol, Frankfurt en London Heathrow kunnen het geplande vliegverkeer niet verwerken met harde wind, omdat landingsbanen gesloten moet worden.

Waar heeft u recht op bij storm?

Als een vlucht vertraagd of geannuleerd is door een buitengewone omstandigheid, heeft u geen recht op een vergoeding. In Verordening 261/2004 is vastgelegd dat een vliegtuigmaatschappij niet aansprakelijk is voor situaties die buiten de bedrijfsvoering liggen. U kunt hierbij onder andere denken aan slecht weer of stakingen van luchtverkeersleidingen. Volgens Verordening 261/2004 hebben gedupeerde vliegtuigpassagiers wel recht op verzorging door de vliegtuigmaatschappij.
Onder verzorging wordt verstaan eten, drinken en waar nodig een hotelovernachting. U heeft altijd recht op verzorging, dus ook wanneer de vluchtvertraging is ontstaan door een buitengewone omstandigheid

Heeft u last van de gevolgen van de storm in Cyprus?

Dan heeft u mogelijk recht op een compensatie. Of dat zo is kunt u eenvoudig en snel checken door uw vluchtnummer in te geven in onze database. Wij geven u direct aan of u een claim in kunt dienen.
Heeft u recht op een vergoeding? Dan helpen wij u graag uw vergoeding te krijgen.

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding