Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Storm België

U had gepland om van of naar België te vliegen. De storm in België gooit roet in het eten. In sommige situaties heeft u recht op een vergoeding. Wanneer u recht heeft op een vergoeding als gevolg van de storm in België leggen we u graag uit.
Check gelijk mijn vergoeding

742.239 tevreden passagiers

In veel gevallen is de storm in België niet claimbaar 

Voor een groot deel van de vluchtproblemen die veroorzaakt wordt door storm, is het niet zinvol om een claim in te dienen. Dat komt omdat u met een ticket een verbintenis bent aangegaan met de airline die u van A naar B vliegt. Kunnen zij hun taak niet uitvoeren door een storm of andere slechte weersomstandigheden, dan ligt dit buiten de macht van de airline en kunt u geen aanspraak maken op een vergoeding.

Heeft u ook problemen met uw vlucht door de storm in België? Krijg wel uw onkosten vergoed.

Als u problemen heeft ondervonden door de storm in België heeft u geen recht op een vergoeding voor de vertraging (of annulering) van uw vlucht. U heeft wel recht op een compensatie van de kosten die u heeft moeten maken tijdens het wachten. De airline heeft een zorgplicht als u een lange vertraging oploopt. Ongeacht de oorzaak. De airline is verplicht om u kostenvrij te stellen van:

 • Eten en drinken tijdens het wachten
 • Kosten voor langer parkeren op de luchthaven
 • Taxikosten omdat er geen mogelijkheden zijn met het openbaar vervoer
 • Eventuele hotelovernachting
 • Kosten voor een vervangende vlucht

Wordt dit niet door de airline voor u geregeld? Dan kunt u het zelf regelen. Bewaar dan wel de bonnetjes en dien deze op een later tijdstip in bij uw airline om alsnog vergoeding te ontvangen voor de door u gemaakte kosten.

Recht op onkostenvergoeding bij lang wachten door de storm in België

Wanneer u recht hebt op verzorging is afhankelijk van de afstand van de vlucht en de duur van de vertraging.

 • Bij een vlucht tot 1500 km en na twee uur vertraging
 • Bij een vlucht van 1500 km tot en met 3500 km en na drie uur vertraging
 • Bij een vlucht van meer dan 3500 km en na vier uur vertraging
 • Check of u recht heeft op compensatie

  Is uw vlucht vertraagd of geannuleerd door de storm in België? Controleer hier of u recht heeft op een vergoeding.
  Check uw vergoeding hier

Windrichting is bepalend of de storm in België leidt tot annuleringen en vertragingen van het vliegverkeer.

Moet uw vlucht nog vertrekken en bent u bang dat uw vlucht niet gaat zoals gepland vanwege de storm? Het is niet zo dat bij een zware storm al het vliegverkeer gelijk platligt. Bij storm zal eerder het vluchtschema wijzigen dan dat uw vliegtuig helemaal niet meer vertrekt.

Dat komt omdat bij storm vliegtuigen verder uit elkaar moeten vliegen. Bovendien zijn er vaak minder landingsbanen beschikbaar. De landingsbanen die haaks op de windrichting liggen worden bij storm gesloten. Bij harde wind kan een vliegtuig prima opstijgen of landen als de wind maar niet in de flank staat. Land een vliegtuig met zijwind, dan moet er op een speciale manier aangevlogen worden (crabbing). Is er sprake van storm, dan is dit te risicovol.

Op diverse airports worden daarom bij storm landingsbanen gesloten. Luchthavens zoals Amsterdam Schiphol, Frankfurt en London Heathrow kunnen het geplande vliegverkeer niet verwerken met harde wind, omdat landingsbanen gesloten moet worden.

Waar heeft u recht op bij storm?

Als een vlucht vertraagd of geannuleerd is door een buitengewone omstandigheid, heeft u geen recht op een vergoeding. In Verordening 261/2004 is vastgelegd dat een vliegtuigmaatschappij niet aansprakelijk is voor situaties die buiten de bedrijfsvoering liggen. U kunt hierbij onder andere denken aan slecht weer of stakingen van luchtverkeersleidingen. Volgens Verordening 261/2004 hebben gedupeerde vliegtuigpassagiers wel recht op verzorging door de vliegtuigmaatschappij.
Onder verzorging wordt verstaan eten, drinken en waar nodig een hotelovernachting. U heeft altijd recht op verzorging, dus ook wanneer de vluchtvertraging is ontstaan door een buitengewone omstandigheid

Controleer of u recht heeft op een vergoeding

De kans dat u recht heeft op een vergoeding als u vluchtproblemen heeft die veroorzaakt worden door de storm is klein. Maar als er ook andere omstandigheden spelen, heeft u misschien wel recht op een compensatie. Of dat voor uw vlucht het geval is kunt u eenvoudig controleren in onze database. Vul uw vluchtnummer in en wij geven aan of u in aanmerking komt voor compensatie. Daarna kunt u in enkele minuten een claim indienen. EUclaim regelt vervolgens de rest.

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding