Luchtvaartmaatschappijen verhogen opnieuw de bagagetarieven

De prijzen voor het meenemen van ruimbagage in het vliegtuig zijn opnieuw fors gestegen. Onderzoek van Beslist.nl toont aan dat koffers tot 23 kilo, 22 procent in prijs zijn gestegen naar gemiddeld €32 per koffer.

vrouw met roze handbagage trolley op vliegveld

Tariefverhoging van 20 procent in drie jaar voor ruimbagage

Elk jaar lopen vakantiegangers tegen dezelfde verrassing aan in het boekingsproces. Enkele jaren geleden was het in veel gevallen nog gratis om ruimbagage mee te nemen en was dit inbegrepen bij de prijs van je vliegticket. Dat is inmiddels wel anders. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen betaal je tot wel €50 per enkele reis voor het inchecken van je bagage. Ruimbagage tot 15 kilo is sinds 2018 gemiddeld 16 procent in prijs gestegen. Koffers tot 23 kilo zijn gemiddeld 22 procent in prijs gestegen. Vooral het bijboeken van een koffer op de luchthaven brengt grote kosten met zich mee. Het gaat om een verhoging van bijna 20 procent in drie jaar tijd.

Dumpprijs vliegtickets reden voor hogere tarieven ruimbagage

De druk op de ticketprijzen en hevige concurrentiestrijd onder luchtvaartmaatschappijen zijn grote redenen voor het verhogen van de tarieven op alle extra’s zoals ruimbagage. Volgens de Consumentenbond maken deze verstopte en vaak hoge extra kosten het moeilijk om ticketprijzen te vergelijken. Daarnaast zijn de prijzen van ruimbagage voor een enkele reis weergegeven. Deze kosten moet je ook betalen voor de terugreis. Het is nog altijd een stuk voordeliger om bagage online bij te boeken in plaats van op de luchthaven. De tarieven op de luchthaven liggen vaak tot 100 procent hoger dan online. Volgens IATA (International Air Transport Association) gaat er wereldwijd meer dan 100 miljard dollar om in bagagekosten.

Ook handbagageregels worden steeds verder aangescherpt

Veel passagiers proberen de kosten voor ruimbagage te omzeilen door enkel met handbagage te reizen voor korte reizen zoals citytrips of zakenreizen. Dit wordt door budgetmaatschappijen als Ryanair en Wizz Air steeds moeilijker gemaakt. Beide budgetmaatschappijen staan alleen nog kleine handbagage trolleys toe tegen betaling. Een kleine tas is de enige accessoire die nog gratis toegestaan wordt op vluchten. Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je nog steeds gratis met handbagage vliegen. EUclaim heeft handige inpaktips voor je bagage op een rijtje gezet.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Is corona wel de échte reden van je vluchtannulering?
Volgende nieuwsitem
Icelandair trekt aangekondigd ontslag cabinepersoneel alsnog in
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding