Hoeveel ruimbagage mag je meenemen op vakantie?

De zomer staat alweer bijna voor de deur en dan hebben we allemaal weer dezelfde inpakdilemma’s. Bij bijna elke vliegtuigmaatschappij moet je tegenwoordig je bagage bijboeken en dat kan een duur grapje worden, zeker als je met het hele gezin op vakantie gaat. We hebben daarom de verschillende tarieven voor ruimbagage voor je op een rijtje gezet.

koffers op bagagekarren luchthaven

Ruimbagagebeleid bij reguliere vliegtuigmaatschappijen

Vroeger was het bagagebeleid van reguliere vliegtuigmaatschappijen zoals KLM, British Airways en Lufthansa erg ruim en klantvriendelijk. Je mocht op elke vlucht, binnen én buiten Europa, gratis een koffer tot 23 kg meenemen. Inmiddels is de concurrentiestrijd met de low-cost maatschappijen aangewakkerd en moeten ook reguliere vliegtuigmaatschappijen goedkopere tickets aanbieden om concurrerend te blijven. Dit is wel ten koste gegaan van de services die je normaal krijg bij reguliere vliegtuigmaatschappijen. Nieuwe tarievenstructuren zoals economy light of basis garanderen goedkopere tickets, maar je moet wel betalen voor het meenemen van ruimbagage.

Kosten van het meenemen van ruimbagage

De prijzen die je voor het meenemen van een koffer betaald bij vliegtuigmaatschappijen als KLM, British Airways en Lufthansa verschillen onderling. Zo vraagt KLM binnen Europa €25 per koffer tot 23 kg per enkele reis. Als je intercontinentaal vliegt mag je gratis bagage meenemen. Economy light tarieven van British Airways en Lufthansa regelen alleen gratis handbagage. Als je ruimbagage wilt meenemen moet je betalen. En dan is de reguliere economy klasse waarschijnlijk een betere optie. Bij maatschappijen als Emirates en Etihad mag je in elke reisklasse gratis ruimbagage meenemen. De prijsverschillen tussen de vliegtuigmaatschappijen onderling zijn groot.

Ruimbagage meenemen bij de vakantiecharters

Vooral vliegtuigmaatschappijen die veelal worden gebruikt door vakantiegangers staan bekend om het omgooien van hun bagagebeleid. Eén ding is zeker: je moet betalen voor je koffers. Bij de meeste vakantiecharters mag je weinig handbagage meenemen, dus je wordt ook snel overgeleverd aan de hoge prijzen van ruimbagage. In Nederland zijn Transavia, Corendon en TUI fly de grootste aanbieders van pakketreizen en vakantievluchten.

Vliegtuigmaatschappij

Kilo’s bagage

Prijs per koffer per enkele reis

Transavia

20

€13 – €35

Corendon

20

€17

TUIfly

20

€15 – €20

Bagage inchecken bij budgetmaatschappijen

Budgetmaatschappijen staan bekend om hun lage tickettarieven. Je kunt vaak al voor een paar tientjes op en neer vliegen. Een plaats in het vliegtuig en minimale handbagage is dan ook alles wat je kunt verwachten voor deze prijs. Extra services zoals eten en drinken, entertainment en ruimbagage moet je zelf nog aanschaffen. En vooral de prijzen van ruimbagage lopen bij de budgetmaatschappijen behoorlijk uiteen. Zo is Vueling behoorlijk goedkoop als het om bagage gaat, maar het IJslandse Wow Air juist extreem duur.

Vliegtuigmaatschappij

Kilo’s bagage

Prijs per koffer per enkele reis

Vueling

20

€12 – €39

Ryanair

20

€25 – €40

easyJet

20

€20 – €45

Wizz Air

20

€16 – €55

Norwegian

20

€25 – €50

Wow Air

20

€32 – 52

Boek je bagage online bij

Als je gaat vliegen is het altijd voordeliger als je online bagage bijboekt. Sommige vliegtuigmaatschappijen rekenen zelfs dubbele tarieven als je pas op het vliegveld koffers incheckt die je nog niet betaald hebt. Dit kan zelfs oplopen tot bedragen van €80 per koffer(!).

Bespaar geld en deel een koffer!

Onze ultieme geldbesparende tip: Probeer zoveel mogelijk met handbagage te reizen. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag je naast een handbagage koffer nog een accessoire of handtas meenemen. Maak hier gebruik van! Check je koffers in, probeer dan zoveel mogelijk te spreiden en deel je koffer met je reisgenoten. Maak ook gebruik van onze inpaktips!

Heb jij nog tips voor het meenemen van ruimbagage? Deel ze met ons in een reactie!

 

Meer lezen over bagage bij vliegtuigmaatschappijen:

 • 2020-06-25

  Bagage bij KLM – wat is inbegrepen?

  Als je gaat vliegen met KLM is het handig om te weten hoeveel bagage is toegestaan. Wil jij weten hoeveel ruimbagage je mag meenemen bij KLM en wat is toegestaan als handbagage? Lees dan gauw verder.

 • 2022-06-21

  Hoe zwaar mag handbagage zijn en welke afmetingen zijn toegestaan bij een airline?

  Probeer jij zonder ruimbagage te vliegen en wil je jouw spullen als handbagage meenemen? Dan moet jouw bagage wel in het handbagagevak of onder de stoel voor je passen, en aan de regels voldoen. Hoeveel gewicht handbagage mag je kosteloos meenemen aan boord en welke afmetingen zijn toegestaan? We hebben het voor je op een rijtje gezet!

 • 2018-04-18

  Inpaktips voor je bagage

  De vakantie staat weer voor de deur! Waarschijnlijk heb je al een goed beeld van het weer op je vakantiebestemming en het soort activiteiten dat je gaat doen. Maar wat moet je dan allemaal meenemen in je koffer? En met alle regels en (hoge) bagagetarieven tegenwoordig is het wel handig om een inpaklijst te maken voor je reis. Wij geven je de beste inpaktips voor jouw vakantie.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Vliegen met vliegangst
Volgende blogartikel
Hoeveel beenruimte krijg je aan boord van het vliegtuig?
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding