Europees Hof: Geboekte luchtvaartmaatschappij moet vergoeding betalen bij wet-lease

Het Europees Hof van Justitie heeft woensdag besloten dat de luchtvaartmaatschappij die op het ticket van de passagiers staat, verantwoordelijk is voor het betalen van de vergoeding wanneer zij een wet-lease contract hebben met een andere uitvoerende luchtvaartmaatschappij.

Wet-lease contracten in de luchtvaart

Het gebeurt steeds vaker in de luchtvaart dat luchtvaartmaatschappijen van andere maatschappijen toestellen en personeel inhuren voor het uitvoeren van vluchten. Dit worden wet-lease contracten genoemd. Over dit onderwerp zijn vragen gesteld aan het Europees Hof van Justitie. Er was niet duidelijk tot welke partij de passagier zich moest wenden in het geval van langdurige vertraging of annulering om vergoeding te krijgen op basis van Verordening 261/2004.

TUIfly en Thomson Airways wet-lease contract

Passagiers hadden een vlucht geboekt bij TUIfly van Hamburg naar Cancun. De vlucht liep een flinke vertraging op waarvoor de passagiers aanspraak konden maken op een vergoeding volgens Verordening 261/2004. De passagiers zaten echter in een toestel van Thomson Airways met Thomson Airways bemanning, hoewel de vlucht bij TUIfly geboekt was. TUIfly had namelijk een wet-lease contract afgesloten met Thomson Airways. Het vliegtuig en de bemanning van deze TUIfly vlucht werd dus door Thomson Airways geleverd. Wet-lease overeenkomsten worden vaker in de zomer afgesloten wanneer er een tekort is aan vliegtuigen. Thomson Airways weigerde verantwoordelijkheid te nemen voor de vertraging. De vraag bij passagiers was, wie is er verantwoordelijk voor de vlucht en dus de vergoeding?

TUIfly voert vlucht uit ondanks wet-lease contract

Het Europees Hof van Justitie geeft aan dat TUIfly nog steeds verantwoordelijk is voor de vlucht. Er is geen sprake van een code-share overeenkomt, enkel van een wet-lease overeenkomst, waarbij een andere maatschappij het toestel en de bemanning ‘verhuurt’ aan TUIfly voor het uitvoeren van een specifieke vlucht. De passagiers hadden een vervoerdersovereenkomst met TUIfly. TUIfly moet de vergoeding in deze situatie betalen. Ook in andere wet-lease overeenkomsten blijft de ticket uitgevende luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk voor de vluchtuitvoering.

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Ook cabinepersoneel Ryanair gaat staken
Volgende nieuwsitem
Topdrukte op Schiphol door start zomervakantie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding