Welke stad heeft de meeste vliegvelden?

We hebben inmiddels behoorlijk wat steden in Europa die meerdere vliegvelden in de buurt hebben liggen. Vaak wordt het ene vliegveld vaker aangevlogen dan het andere, ligt niet elk vliegveld even dicht bij de stad en is het openbaar vervoer naar het centrum vanaf het ene vliegveld stukken beter geregeld dan vanaf het andere vliegveld.

Plein Piazza Popolo in Rome

Londen – 6 vliegvelden

De tijd van één vliegveld is metropool Londen al heel lang voorbij. Inmiddels heeft de hoofdstad van Engeland zes vliegvelden tot haar beschikking. De grootste is London Heathrow Airport. Dit is meteen het grootste vliegveld van Europa. Heathrow wordt vooral gebruikt voor verre vluchten en dient als overstaphub binnen Europa. London Stansted Airport dient als vliegveld voor de budgetmaatschappijen als easyJet en Ryanair. London Gatwick, Southend en Luton zijn samen goed voor een groot deel van de vakantievluchten, daarnaast is London Gatwick een soort ‘opvolger’ van Heathrow. Vanaf Gatwick gaan ook enkele intercontinentale vluchten. London City ligt het dichtst bij het centrum van Londen en wordt vooral door zakenreizigers gebruikt. London Southend ligt samen met Luton en Stansted het verst buiten Londen. Southend en Luton zijn ook het minst goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Reisduur tussen vliegveld en stad Londen

London Stansted Airport – 50 minuten
London Luton Airport – 45 minuten
London Heathrow Airport – 40 minuten
London Gatwick Airport – 30 minuten
London Southend Airport – 60 minuten
London City Airport – 25 minuten

Berlijn – 3 vliegvelden

Tenminste. Bijna drie vliegvelden. Momenteel is alleen Berlijn Tegel en Berlijn Schönefeld in gebruik. Berlijn Brandenburg is in aanbouw en moet het reeds gesloten Berlijn Tempelhof gaan vervangen. Het vliegveld zal vanaf 2020 naar verwachting meer dan 30 miljoen passagiers per jaar mogen verwelkomen. Berlijn Tegel wordt veel door low-cost maatschappijen gebruikt. Schönefeld wordt door veel grote vliegtuigmaatschappijen gebruikt zoals het Duitse Lufthansa. Vanaf vliegveld Schönefeld reis je binnen een halfuur naar het centrum van Berlijn met het openbaar vervoer. Vanaf Tegel is dit ongeveer 20 minuten met de bus.

Reisduur tussen vliegveld en stad Berlijn

Berlijn Tegel – 25 minuten
Berlijn Schönefeld – 25 minuten
Berlijn Brandenburg – 30 minuten

Milaan – 3 vliegvelden

Milaan Malpensa en Linate zijn de twee vliegvelden van Milaan, maar ook de luchthaven van Bergamo wordt veel gebruikt als toegangsweg naar Milaan. Milaan Malpensa is het grootste vliegveld en verbindt Milaan met bijna alle landen in Europa. Bijna alle grote vliegtuigmaatschappijen vliegen van en naar Milaan Malpensa Airport. Milaan Linate is een stuk kleiner en ligt dichtbij het centrum van Milaan. Linate wordt vooral gebruikt voor binnenlandse vluchten en korte internationale vluchten.

Reisduur tussen vliegveld en stad Milaan

Milaan Malpensa – 50 minuten
Milaan Linate – 25 minuten
Milaan Bergamo – 60 minuten

Rome – 2 vliegvelden

Rome Fiumicino is het grootste vliegveld van Rome. Alle grote vliegtuigmaatschappijen vanuit de hele wereld vliegen naar Rome Fiumicino, die ook een snelle treinverbinding heeft met het centrum van de eeuwenoude stad. Rome Ciampino is een stuk kleiner en ligt dichtbij het centrum van Rome dan Fiumicino. Ciampino wordt vooral gebruikt door budgetmaatschappijen als Ryanair, Eurowings en easyJet. Vanaf Ciampino airport moet je met de bus naar het centrum. Deze reis duurt wat langer, ongeveer 50 minuten.

Reisduur tussen vliegveld en stad Rome

Rome Fiumicino – 30 minuten
Rome Ciampino – 50 minuten

Parijs – 2 vliegvelden

Parijs wordt vanuit het Noorden bedient door Paris Charles de Gaulle en vanuit het Zuiden door Paris Orly Aeroport. Charles de Gaulle is het grootste vliegveld voor alle verre vluchten en grote vliegtuigmaatschappijen. Orly is, net zoals bij zoveel Europese steden, het broertje voor de budgetmaatschappijen. Vanaf Paris CDG Airport is het ongeveer 50 minuten reizen met het openbaar vervoer om in hartje Parijs te komen. Vanaf Orly is de reisduur ongeveer even lang, maar moet je met de bus en één tot twee keer overstappen om in het centrum te komen.

Reisduur tussen vliegveld en stad Parijs

Parijs Charles de Gaulle – 40 minuten
Parijs Orly – 45 minuten

Niet alleen in de EU hebben steden meerdere luchthavens. Zo hebben bijvoorbeeld New York en Moskou beiden drie vliegvelden tot hun beschikking.  

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Welke reisverzekering moet ik afsluiten?
Volgende blogartikel
Vertraging door storing op het vliegveld
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding