Wat zijn je rechten bij twee uur vertraging?

Is jouw vlucht twee uur vertraagd? Volgens EU Verordening 261/2004 heb je recht op een vergoeding bij vluchtvertragingen vanaf drie uur. Maar wat zijn je rechten als je vlucht twee uur vertraagd is? Ook dan heb je als passagier rechten. We leggen het uit.

vleugel klm vliegtuig in roze rode lucht

Heb ik bij twee uur vertraging recht op vergoeding?

In principe moet je vlucht met minimaal drie uur vertraging aankomen om recht te hebben op een vergoeding tot €600 per persoon. Dit is zo vastgelegd in EU Verordening 261/2004. Maar als je vlucht geannuleerd is en je een vervangende vlucht krijgt of boekt, heb je al recht op een vergoeding bij een aankomstvertraging vanaf twee uur. Dit geldt voor annuleringen die zeven dagen of minder voor vertrek worden gemeld bij jou als passagier.

Voorbeeld: Je vlucht van Eindhoven naar London met Ryanair wordt last-minute geannuleerd vanwege een onverwachte staking van de piloten. Je krijgt je geld terug en boekt zelf een nieuwe vlucht waardoor je 2,5 uur later aankomt. Dit is geen buitengewone omstandigheid want de piloot is in dienst van de vliegtuigmaatschappij. Je hebt recht op een vergoeding van €250 per persoon.

Je recht op verzorging

Als je vlucht twee uur vertraagd is heb je vanaf dat moment recht op verzorging van de vliegtuigmaatschappij. Je moet hierbij denken aan eten en drinken en zo nodig een hotelovernachting. Meestal geeft de vliegtuigmaatschappij vouchers voor het kopen van eten of drinken, maar als dit niet geregeld wordt mag je dit zelf aanschaffen. Bewaar de bonnetjes goed want je kunt deze kosten achteraf declareren bij de vliegtuigmaatschappij. Is jouw vlucht lang vertraagd of zelfs geannuleerd en heb je extra kosten moeten maken voor bijvoorbeeld een hotel, vervoer en maaltijden? En wil je weten of je recht op een vergoeding hebt? Dan kun je dit altijd bij EUclaim checken.

Voorbeeld: Je vlucht van New York naar Amsterdam wordt geannuleerd vanwege een sneeuwstorm. Je kunt pas drie dagen later naar Nederland vliegen en hebt geen overnachtingsplaats. Je hebt geen recht op een vergoeding voor het tijdsverlies want sneeuw geldt als een buitengewone omstandigheid. Je hebt wel recht op verzorging in de vorm van eten, drinken en een hotel tot je weer naar Nederland kunt.

Vlucht meer dan drie uur vertraagd

Vanaf drie uur vertraging heb je mogelijk recht op een vergoeding oplopend tot €600 per persoon. Alleen als de vlucht vertraagd is vanwege een buitengewone omstandigheid heb je geen recht op deze vergoeding. Voorbeelden van buitengewone omstandigheden zijn stakingen van de luchtverkeersleiding, slecht weer, medische noodlandingen en terrorisme. Een staking van het eigen personeel van de vliegtuigmaatschappij, zoals piloten, valt niet onder een buitengewone omstandigheid. Wanneer je vlucht meer dan drie uur vertraagd is en je in aanmerking komt voor een vergoeding, kan EUclaim je ook helpen bij het terugvragen van extra gemaakte kosten. Je kunt hierbij denken aan de kosten van een hotel bij vlucht annulering of vertraging, taxikosten en kosten voor maaltijd(en).

Voorbeeld: Je vlucht met Transavia van Rotterdam naar Geneve loopt vertraging op vanwege een technisch mankement. Je komt 14 uur later aan in Geneve. Je hebt nu recht op een vergoeding van €250. Ook kosten voor eten, drinken en zo nodig een hotel tijdens de vertraging moet Transavia vergoeden.

Controleer je rechten!

Twijfel je over hoelang jouw vlucht vertraagd was en of je recht hebt op een vergoeding? Vul je vluchtgegevens in en wij vertellen je meteen waar je recht op hebt volgens EU Verordening 261/2004!

[twig_element element="text_panel" title="Recht op vergoeding voor vertraging en extra kosten?" text="Controleer je recht op een vergoeding bij vluchtvertraging. Heb je recht op deze vergoeding? Dien dan ook je extra gemaakte kosten bij EUclaim in!" button_text="Check je rechten" button_link="/check-uw-vlucht" field_size=""]

Vorig blogartikel
Vliegen en de capaciteitsdruk op Schiphol
Volgende blogartikel
Dé budgetbestemmingen van 2018
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel