Waarom smaakt een vliegtuigmaaltijd anders in de lucht dan op de grond?

Een vliegreis. Je kunt het leuk vinden of niet, maar over één ding is bijna iedereen het eens; het eten aan boord is vaak geen culinair hoogstandje.

Businessclass vliegtuigmaaltijd

Iedereen die weleens gevlogen heeft zal deze stelling herkennen; vliegtuigmaaltijden zijn niet bepaald een feestje voor onze smaakpapillen. Het smaakt allemaal een beetje flauw, maar heeft dat met de kwaliteit te maken of zijn er andere oorzaken te noemen?

Natuurlijk is het deels te verklaren door de weg die het voedsel aflegt tussen de keuken en jouw uitgeklapte tafeltje. De maaltijd koelt af en wordt in het vliegtuig weer opgewarmd, dat alleen al is een recept voor slappe groenten en doorgekookte aardappels. Maar er is meer aan de hand. Op de één of andere manier smaakt je eten anders in een vliegtuig. Het lijkt zelfs wel alsof je eigen smaak is veranderd, maar hoe komt dit eigenlijk?

Wat gebeurt er met je zintuigen als je in een vliegtuig zit

Met het stijgen verdooft de veranderde luchtdruk ongeveer een derde van onze smaakpapillen. Op de gebruikelijke vlieghoogte is de lucht niet te vergelijken met wat we gewend zijn. De luchtdruk is er bijzonder laag waardoor er niet genoeg zuurstof is om te kunnen ademen en het is er ijskoud. Om niet alle passagiers van een zuurstoffles te hoeven voorzien, wordt de cabine van een vliegtuig op een hogere druk gehouden.

De temperatuur in de cabine wordt naar kamertemperatuur gebracht, maar dat brengt een nadeel met zich mee. Frisse lucht moet namelijk van buiten komen, maar als je de ijskoude buitenlucht opwarmt naar kamertemperatuur daalt de luchtvochtigheid enorm. Vandaar dat de lucht in een vliegtuig kurkdroog is; vaak komt de luchtvochtigheid er niet boven de 10%. Het is dan ook niet verrassend dat je lichaam in een vliegtuig om andere dingen vraagt dan je gewend bent. Veel drinken is, vanwege de lage luchtvochtigheid, heel belangrijk. Daarvoor zijn koolzuurhoudende en alcoholische dranken niet geschikt; de eerste wegens pijnklachten en de tweede omdat je door alcoholconsumptie juist uitdroogt.

Zelfs als je genoeg drinkt kan de droogte nog vervelend zijn. Zo zullen je huid en je neusslijmvliezen uitdrogen. Dat heeft een vervelend gevolg; als je iets eet of drinkt duurt het langer voordat de geur- en smaakzintuigen in je hersenen geprikkeld worden. Net als bij een flinke verkoudheid komen geuren en smaken afgezwakt aan. Vandaar dat vliegtuigvoedsel zo saai smaakt.

Wat proef je wel?

Uit onderzoek blijkt dat je de zoet- en zoutheid van eten in een vliegtuig tot wel dertig procent minder proeft dan op de vaste grond, maar dat zuur, pittig en bitter prima overeind blijven. Ook smaakt een wijn die op de grond nogal zwaar valt, onder vliegtuigomstandigheden plotseling fris en sprankelend. Tomatensap is bijvoorbeeld een geliefd drankje onder passagiers, waar dit doorgaans alleen door liefhebbers gedronken wordt. Dit komt doordat het een stuk minder sterk smaakt dan thuis.

Welke luchtvaartmaatschappij heeft de beste maaltijden?

Vliegtuigmaatschappijen schenken tegenwoordig extra aandacht aan de maaltijden. Sommige schakelen zelfs sterrenchefs in om advies te geven en dat werpt zijn vruchten af.

Dit is de top 10 van de (lijndienst) luchtvaartmaatschappijen met de beste maaltijden aan boord:

1. Emirates
2. Lufthansa
3. Singapore Airlines
4. Aeroflot
5. Qatar Airways
6. Malaysia Airlines
7. Thai Airways
8. Etihad Airways
9. KLM
10. Air France

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Captain Robin betrokken bij vliegtuigongeluk
Volgende blogartikel
Luchtvaartmaatschappijen dreigen passagiers terug naar huis te sturen
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding