Vlucht vertraagd door mist? Dit zijn je rechten!

Vooral in het najaar en de winter kampen vliegvelden regelmatig met hinder door mist. Het zicht is minder en daardoor lopen vluchten vertraging op of worden ze geannuleerd. Wanneer het zicht beperkt wordt mogen vliegtuigen namelijk niet opstijgen of landen. Is je vlucht vertraagd door mist? Dan heb je als passagier wel rechten.

mist op het vliegveld met eurowings vliegtuig geparkeerd

Mist is een buitengewone omstandigheid

Weersomstandigheden zoals mist, onweer en sneeuw worden gezien als een buitengewone omstandigheid. De vliegtuigmaatschappij is niet verantwoordelijk voor deze weersomstandigheden en daarom heb je als passagier ook geen recht op een vergoeding voor het tijdsverlies. Gelukkig heb je als passagier wel andere rechten.

Recht op verzorging en teruggave extra gemaakte kosten bij vertraging door mist

In de Verordening is, naast het recht op vergoeding bij vertraging, ook het recht op verzorging vastgelegd. Dit betekent dat de vliegtuigmaatschappij een zorgplicht heeft tijdens de vertraging. Hierbij moet je denken aan de kosten voor eten en drinken, telefoonkosten, taxikosten en bij een langere vertraging een hotelovernachting.

Meestal worden deze zaken geregeld en betaald door de vliegtuigmaatschappij, maar als dit niet gebeurt kun je deze extra gemaakte kosten achteraf terugvragen. Heb je hier hulp bij nodig of weigert de vliegtuigmaatschappij deze kosten te vergoeden? Dan kan onze partner Miss Casey deze kosten voor je terugvragen.

Hoe groot is de kans op vertraging door mist?

Mist ontstaat door een hoge luchtvochtigheid bij lage temperaturen. Vooral vliegvelden die aan de kust liggen zijn vatbaar voor mist vanwege, je raadt het wel, de zee. Europese luchthavens die vaak last hebben van mist zijn Porto, San Sebastian, Exeter, Southampton en Vigo. Op de luchthavens van Londen Heathrow en Amsterdam Schiphol is de kans vooral groter dat je door mist ook vertraging oploopt. Dit komt door de drukke planning van deze luchthavens.

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
De top 10 reisbestemmingen voor 2020
Volgende blogartikel
Het jaaroverzicht van 2019 in de luchtvaart
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding