Luchthaven vertraging

Vlucht geannuleerd door storm? Dit zijn je rechten

2 september 2021

In het wisselvallige Nederland kan het voorkomen dat er vluchten vanwege een storm geannuleerd worden, ongeacht welk seizoen het is. Dit is een vervelende situatie voor passagiers, want je vlucht is hierdoor minder comfortabel en de kans dat je later aankomt op je eindbestemming is aanwezig. Daarom vertellen we je graag wat je rechten zijn als jouw vlucht getroffen wordt door een storm.

vliegtuigraam met regendruppels heeft uitzicht op ander vliegtuig

Vlucht geannuleerd door storm

Gedurende een storm is het lastig voor vliegtuigen om te vertrekken of te landen. Dit is voor de meeste vliegtuigtypes haalbaar met een beetje zijwind, echter verandert de situatie met een stormachtige wind. Dan moeten vliegtuigen uitwijken naar andere luchthavens of wordt de vlucht geannuleerd. Daarnaast kan er tijdens een storm in de ochtend een hoop vertragingen ontstaan die vervolgens in de middag doorgaan. Dit komt door de strakke planning van de luchtvaartmaatschappijen. Zij kunnen hier niet op anticiperen en daarom ontstaat er een zogenoemde ‘domino-effect’.

­Recht op verzorging bij lange vertraging of vlucht annulering

Een geannuleerde vlucht door slechte weersomstandigheden, waaronder dichte mist of storm, valt onder een buitengewone omstandigheid. Een buitengewone omstandigheid is een situatie waar de luchtvaartmaatschappij geen invloed op heeft en daarom hebben passagiers geen recht op een vergoeding voor het tijdverlies. De luchtvaartmaatschappij heeft echter wel een zorgplicht naar haar passagiers. Je kunt daarom rekenen op verzorging in de vorm van eten en drinken, extra vervoerskosten, een vervangende vlucht en een hotelovernachting als dat nodig is.

Familie Jansen gaat na een zonvakantie op Ibiza weer terug naar Amsterdam. Door een storm op Ibiza heeft Transavia de vlucht geannuleerd en zullen zij een dag later vertrekken. Familie Jansen heeft nu recht op een hotelovernachting, extra vervoer en eten en drinken.

Extra kosten gemaakt? EUclaim helpt je graag

Heeft de luchtvaartmaatschappij niets voor je geregeld? Dan kun je de extra gemaakte kosten tijdens het vluchtprobleem terughalen bij de luchtvaartmaatschappij. Je kunt via een online formulier op de website van de luchtvaartmaatschappij doorgeven welke kosten er waren. Mocht de luchtvaartmaatschappij geen vergoeding willen overmaken of krijg je geen gehoor? Dan kun je gemakkelijk en snel EUclaim inschakelen om een claim voor jou in te dienen.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding