oude vlucht claimen vertraging annulering

Tot hoeveel jaar terug kan ik een claim indienen voor een vertraging of annulering?

Stel, je hebt net een vlucht genomen en bij aankomst op je bestemming blijkt dat je vlucht vertraagd was of zelfs geannuleerd werd. Dit kan behoorlijk vervelend zijn, maar wist je dat je in sommige gevallen recht hebt op compensatie? Dit kan oplopen tot €600. 

Dit geldt trouwens niet alleen voor vluchten die net hebben plaatsgevonden. In dit artikel beantwoorden we de vraag: Tot hoeveel jaar terug kan je een claim indienen voor een vertraging of annulering?

EU hanteert 2 jaar

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we kijken naar de Europese Verordening 261/2004. Deze verordening legt de rechten van passagiers vast bij vertragingen, annuleringen en instapweigeringen op Europese luchthavens. Het belangrijkste om te weten is dat deze verordening van toepassing is op alle vluchten die vertrekken vanuit een Europese luchthaven of aankomen op een Europese luchthaven, ongeacht de luchtvaartmaatschappij.

  • Was jouw vlucht vertraagd of geannuleerd?

    Zelfs twee jaar na de vlucht kunnen wij je helpen. Dien een claim in en krijg tot €600 compensatie.
    Dien een claim in

In alle landen van de Europese Unie (EU) geldt de Verordening (EG) nr. 261/2004 van het Europees Parlement betreffende rechten van luchtreizigers in geval van vertraging, annulering of overboeking van vluchten.

Deze verordening bepaalt dat luchtvaartmaatschappijen compensatie moeten betalen aan passagiers in geval van vertraging, annulering of overboeking van vluchten, indien de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor de vertraging of annulering.

De termijn voor het indienen van een claim is in alle EU-landen twee jaar na de datum van de vlucht. Dit betekent dat je tot 2 jaar terug kunt gaan om een claim in te dienen. Dit geldt voor alle vertragingen van meer dan 3 uur, annuleringen of instapweigeringen, tenzij de luchtvaartmaatschappij kan aantonen dat de vertraging of annulering het gevolg was van buitengewone omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een storm of staking van het personeel van Schiphol.

Andere landen in Europa

Hoewel de algemene termijn voor het indienen van een claim 2 jaar is, zijn er enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld, als je een claim wilt indienen bij een luchtvaartmaatschappij die niet gevestigd is in de Europese Unie, kunnen er andere regels en termijnen gelden. Het is dus belangrijk om te controleren welke regels van toepassing zijn op jouw specifieke situatie.

Als we kijken naar Liechtenstein, IJsland, Zwitserland en Noorwegen, die hanteren andere verjaringstermijnen.

Deze landen zijn niet opgenomen in de Verordening (EG) nr. 261/2004 van het Europees Parlement ,deze geldt namelijk alleen voor de EU.

IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein zijn geen EU-landen, maar ze zijn wel aangesloten bij de Europese Economic Area (EEA). De EEA-verdragen bepalen dat de regels van de EU op bepaalde gebieden ook van toepassing zijn op EEA-landen, waaronder de regels voor luchtvaart.

IJsland en Liechtenstein hanteren een verjaringsperiode van 3 jaar. De informatie over IJsland en Liechtenstein komen van de websites van de luchtvaartautoriteiten van deze landen.

De Noorse luchtvaartautoriteit heeft besloten om de verjaringstermijn voor vluchten die vertrekken vanuit of aankomen in Noorwegen te verkorten tot elf maanden. Dit is gedaan om passagiers sneller te kunnen compenseren voor vertraging of annulering van vluchten.

Zwitserland is geen EU-land, maar het heeft wel een eigen passagiersrechtenwetgeving die vergelijkbaar is met de Verordening (EG) nr. 261/2004 van de EU. Deze wetgeving bepaalt dat de verjaringstermijn voor het indienen van claims voor vertraging of annulering van vluchten twee jaar is.

Brexit? Krijg compensatie voor je vlucht naar VK

Nu denk je misschien dat door de Brexit de EU Verordening niet geldt in het Verenigd Koninkrijk, en daar heb je gelijk in. Gelukkig hebben ze een soortgelijke wet als wij hier aan onze kant van de Noordzee. De verjaringstermijn voor het indienen van claims in de VK is vijf jaar. Je kan via ons dus tot vijf jaar na vluchtdatum een claim doorgeven.

Laat je claim niet te lang liggen

Het is altijd raadzaam om niet te lang te wachten met het indienen van een claim. Hoewel de wettelijke termijn veelal 2 jaar is, kan het verzamelen van bewijsmateriaal en het indienen van een claim enige tijd in beslag nemen. Dus waar wacht je nog op? Is er nog een oude vertraging of annulering die je wil claimen? Of heb je juist een nieuwe? Deel je vluchtgegevens met ons en dan checken we meteen of je (nog) recht hebt op een vergoeding tot €600.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding