Luchthaven vertraging

Tips voor vliegen met slecht weer

Slecht weer heeft effect op het verkeer, ook op het vliegverkeer. Vooral harde wind, onweer, mist en sneeuw kunnen het vliegverkeer behoorlijk ontregelen. Hoe kunt u de ongemakken van vliegen met slecht weer het beste vermijden? We leggen het u graag uit.

Ga op tijd van huis

Als er slecht weer voorspelt is doet u er goed aan extra reistijd te nemen. Niet alleen op het vliegveld maar ook op de weg of het spoor kan het verkeer moeizamer verlopen. Zo zorgt u ervoor dat u op tijd op het vliegveld bent en niet gestrest of gehaast hoeft te reizen.

Vlieg later op de dag

Vooral vliegvelden die aan de kust liggen zijn gevoelig voor mist in de ochtend. Amsterdam Schiphol is heeft hier dus ook geregeld last van. Vaak trekt de mist in de loop van de ochtend weg en kan er weer normaal gevolgen worden. Zeker in het najaar komt mist vaak voor. Heeft u een belangrijke afspraak in de ochtend? Wij adviseren dan een avond eerder te vertrekken of wanneer mogelijk later op de dag te vliegen.

Vlieg met een betrouwbare luchtvaartmaatschappij

Mocht uw vlucht geannuleerd worden vanwege het weer dan wordt u bij een ‘high-service’ luchtvaartmaatschappij zoals KLM of Lufthansa eerder omgeboekt dan bij een budgetmaatschappij zoals Ryanair of easyJet. Zij storten vaak het bedrag van het ticket terug op uw rekening maar helpen u niet bij het vinden van een eerstvolgende vluchtmogelijkheid.

Pak uw bagage in met oog op het weer

Vertraging komt sneller voor bij slechte weersomstandigheden en daarom is het slim om hiermee rekening te houden tijdens het inpakken van uw bagage. Het kan wijs zijn een warme trui of vest mee te nemen naast een goed boek of oplader voor uw iPad/laptop. Mocht de vlucht dan toch vertraagd zijn heeft u de eerste gemakken bij de hand.

Vliegen met wind

Een vlucht hoeft geen hinder te ondervinden van een harde wind. Het is afhankelijk van de windrichting en beschikbare landingsbanen of een vlucht kan vertrekken. Bij een wind uit het zuiden en noorden is de kans op problemen klein. Dit is echter niet het geval als de windrichting uit het oosten en westen komt. Er zijn minder landingsbanen op Schiphol beschikbaar voor deze windrichtingen. Zo is het alleen mogelijk om te landen op de Buitenveldertlaan als er een sterke wind vanuit het westen is. Dit zorgt ervoor dat er minder vluchten kunnen landen en opstijgen met als gevolg dat er langdurige vertragingen en annuleringen ontstaan.

Vliegen met mist

Een vliegtuig is tegenwoordig vrijwel volledig computergestuurd, echter zijn de omstandigheden bij het landen alsnog bepalend. Hoe minder zicht er is, hoe groter de onderlinge afstand tussen de vliegtuigen tijdens de landing hoort te zijn. Dit zorgt ervoor dat er minder vliegtuigen kunnen landen en vertrekken, wat voor een domino-effect zorgt. Er raken namelijk steeds meer vluchten vertraagd doordat de voorgaande vluchten ook later kunnen vertrekken of landen.

Vliegen met onweer

Vliegen met onweer klinkt spannend, maar het is zeker níet gevaarlijk. Het komt gemiddeld één tot twee keer per jaar voor dat commerciële vluchten geraakt worden door bliksem. Dit zult u als passagier vaak niet eens merken. De bliksem kan namelijk niet inslaan aangezien het vliegtuig niet in contact staat met de aarde. Overigens kan het wel voor schade aan de buitenkant van het vliegtuig zorgen, bijvoorbeeld kleine putjes of gaatjes. Dit hoeft geen probleem te zijn voor het toestel. Het grondpersoneel op Schiphol loopt meer risico als er sprake is van onweer. In dit soort gevallen wordt er een afhandelingsverbod gegeven, waardoor uw vlucht eventueel een vertraging kan oplopen. 

Wat zijn mijn rechten als mijn vlucht geannuleerd wordt door slecht weer?

Is uw vlucht geannuleerd vanwege een storm, een dichte mist of onweer? Dat is ongelooflijk vervelend, maar gelukkig heeft u rechten als vliegtuigpassagier. Zo heeft u recht op verzorging in de vorm van eten en drinken, een vervangende vlucht of een hotelovernachting als dat nodig is. Deze verzorging hoort u van de luchtvaartmaatschappij te krijgen. Is dat niet het geval? Dan kunt u de extra kosten die u maakt door het vluchtprobleem terugvragen bij de luchtvaartmaatschappij. U heeft echter geen recht op een vergoeding voor het tijdverlies, aangezien de situatie als overmacht wordt gezien. Door uw vlucht eenvoudig in onze calculator te controleren, weet u direct of u recht heeft op een vergoeding!

 Vlucht met een overstap? Plan extra overstaptijd

Mocht je een overstap moeten maken, plan dan wat extra tijd in. Het kan voorkomen dat slecht weer uw eerste vlucht vertraagd, waardoor u weinig overstaptijd over heeft en de aansluiting mist. Slechts 15 minuten vertraging kan een gemiste aansluiting als gevolg hebben. Het is daarom verstandig om in het najaar, wat extra weergevoelig is, voor extra overstaptijd te kiezen.

Heeft u nog tips over vliegen met slecht weer? Deel ze met ons in een reactie!

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding