Luchthaven vertraging

Tips voor ruimbagage op Schiphol

6 september 2021

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook als je op reis gaat. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren weet wat je allemaal mag meenemen in je ruimbagage en welke regels hierbij horen. Weet jij of je afwijkende bagage hebt en hoe de security jouw bagage controleert? EUclaim deelt het graag met jou!

karren met bagage op een luchthaven

Ruimbagage inchecken

Het inchecken van ruimbagage kan gemakkelijk via de luchtvaartmaatschappij. Heb je vooraf online ingecheckt? Dan kun je gemakkelijk naar een selfservice bagage drop-off gaan, aangezien steeds meer luchtvaartmaatschappijen van deze optie gebruik maken. Het werkt simpel: volg de aanwijzingen op het scherm, print de bagagelabel en bevestig dit goed op je koffer. Je koffer gaat vervolgens via de bagagekelder naar het vliegtuig. Wil je het liever nog op de ouderwetse manier doen? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt hiervoor nog steeds naar de aangewezen incheckbalie gaan om je koffer in te checken.

Wat mag er mee in je bagage?

Als je weleens vliegt, dan weet je dat er een bordje met verboden goederen langs de wachtrij van de security staat. Dit zijn producten die niet mee mogen in je handbagage, zoals vloeistoffen boven de 100 milliliter. Daarnaast is er natuurlijk ook een uitgebreide lijst met producten die niet in je ruimbagage mogen, al is dit verschillend per land en luchtvaartmaatschappij. Zo zal je koffer eruit worden gepikt als je het volgende meeneemt naar je vakantiebestemming:

 • Katapulten
 • Namaakartikelen
 • Honkbal- en softbalknuppels
 • Schoenen van krokodillenleer

Wist je dat je geen foto’s mag meenemen die tegen de Russische Federatie zijn als je naar Rusland gaat? Zo zijn er meer bijzondere bagageregels waar je rekening mee moet houden als je gaat reizen.

Gewone of afwijkende bagage

Er zijn specifieke regels voor producten die je meeneemt op vakantie, maar wist je dat er ook verschil is tussen gewone en afwijkende bagage? Afwijkende bagage is vaak groter en zwaarder dan normale koffers. Je kunt hierbij denken aan surfplanken, golftassen of bijvoorbeeld een fiets. Daarnaast kun je ook breekbare spullen of met een lastige vorm als een muziekinstrument inchecken als afwijkende bagage. Dit geef je vervolgens bij de ‘odd size’ balie a

Heb jij een vlucht geboekt? Je hebt altijd kans dat deze niet volgens plan verloopt. Geef je vluchtnummer en -datum door, dan houden wij voor je bij of jij in aanmerking komt voor een vergoeding. Kun je claimen? Dan ontvang je van ons een bericht.

Security en bagage

De reis voor je koffer gaat vervolgens door, want je koffer komt in het bagagesysteem van Schiphol terecht. Hier wordt de inhoud van de koffer gecontroleerd met behulp van röntgenapparatuur. Je koffer zal in principe gesloten blijven tijdens de reis. Zodra er iets verdachts wordt gespot in je koffer komt daar natuurlijk wel verandering in. Het personeel van Schiphol zal je dan opsporen, zodat je zelf de koffer kunt openmaken. Is daar te weinig tijd voor? Dan zal de luchtvaartmaatschappij of bagageafhandelaar jouw koffer openen, zodat security alles kan doorzoeken. Het is fijn om te weten dat het doorzoeken van jouw koffer altijd onder toezicht gebeurt.

Vertraagde bagage? EUclaim helpt je graag

Jouw rechten als vliegtuigpassagier zijn vastgelegd in Verordening 261/2004 en het Verdrag van Montreal. Het is voor jou belangrijk om te weten dat de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor jouw koffer. Dus mocht jouw koffer vertraagd zijn, dan hoort de luchtvaartmaatschappij de extra kosten die jij hierdoor maakt te vergoeden. Dit bedrag kan oplopen tot een bedrag van maximaal 1131 trekkingsrechten, wat neerkomt op ongeveer 1300 euro.

Meer weten over bagage? Lees verder op https://www.euclaim.nl/bagage.

Heb jij problemen ondervonden met jouw vlucht? Check hier of je recht hebt op een vergoeding.

Meer over bagage

 • 2020-06-25

  Bagage bij KLM – wat is inbegrepen?

  Als je gaat vliegen met KLM is het handig om te weten hoeveel bagage is toegestaan. Wil jij weten hoeveel ruimbagage je mag meenemen bij KLM en wat is toegestaan als handbagage? Lees dan gauw verder.

 • 2018-05-04

  Hoeveel ruimbagage mag je meenemen op vakantie?

  De zomer staat alweer bijna voor de deur en dan hebben we allemaal weer dezelfde inpakdilemma’s. Bij bijna elke vliegtuigmaatschappij moet je tegenwoordig je bagage bijboeken en dat kan een duur grapje worden, zeker als je met het hele gezin op vakantie gaat. We hebben daarom de verschillende tarieven voor ruimbagage voor je op een rijtje gezet.

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding