Luchthaven vertraging

Het aantal vliegtuigstoelen en de stoelindeling van jouw vlucht

Ga je binnenkort vliegen, dan kun je een vliegtuigstoel reserveren. Hoe groot is het vliegtuig waarmee jij vliegt eigenlijk? Hoeveel passagiers passen er in? Wat is de stoelindeling? En wat vind jij de beste plek? Lees meer over de beschikbare vliegtuigstoelen en kies de plek waar jij blij van wordt!

Hoeveel passagiers passen er in het vliegtuig?

Gemiddeld zitten er zo’n 150 passagiers op een vlucht. Hoeveel passagiers er in het vliegtuig passen verschilt per toestel. In het grootste vliegtuigtoestel, de dubbeldekker Airbus A380, kunnen tussen de 550 en 853 passagiers plaatsnemen. De kans dat je vliegt met dit megatoestel is trouwens heel klein. De Airbus A380 is economisch gezien niet de beste keuze voor luchtvaartmaatschappijen, daardoor staat dit toestel veel aan de grond.

  • Ga je binnenkort vliegen?

    Deel dan je vluchtdata met ons. Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is en je recht hebt op compensatie, dan regelen wij dat meteen voor je.
    Deel je vluchtgegevens

De meest gebruikte vliegtuigmodellen zijn de Airbus 320 en de Boeing 737. Deze toestellen worden door de meeste luchtvaartmaatschappijen gebruikt. Zo vliegen KLM, Transavia, TUIfly, en Ryanair het meeste met de Boeing. Lufthansa, Vueling en Easyjet vliegen meer met de Airbus.

De Airbus 320 heeft ruimte voor ongeveer 180 passagiers. De Boeing 737 bevat, afhankelijk van het exacte model en de indeling, ongeveer 150 vliegtuigstoelen. Heb je een korte vlucht? Dan is de kans groot dat je met een Embraer 190 vliegt. In dit toestel is plaats voor zo’n 100 passagiers.

Stoelindeling vliegtuig

De stoelindeling van de verschillende vliegtuigen verschillen. Zo is de veelgebruikte Boeing 737 een narrow-body vlieguig. Dat houdt in dat er 1 gangpad is en 2 rijen stoelen waar je met 3 personen naast elkaar zit.

De Airbus 320 heeft ook 1 gangpad en 2 rijen met stoelen voor 3 personen. Vlieg je met een wat groter toestel, zoals de Airbus 330 of een Boeing 777, dan heeft het toestel 2 gangpaden en 3 rijen met stoelen . Afhankelijk van het model, zit je met met 2, 3, of in het midden zelfs met 4 passagiers naast elkaar.

Bekijk de stoelindeling van jouw vlucht

Als je binnenkort gaat vliegen, is de kans groot dat jij niet exact weet met welke type toestel je vliegt en wat de stoelindeling is. Maar dit kun je eenvoudig opzoeken!

Je kunt de stoelindeling van jouw vluchtnummer opzoeken op Seatguru.com. Je vult hier je vluchtdatum en vluchtnummer in en je krijgt de stoelindeling te zien vanaf het toestel waarmee jij (waarschijnlijk) vliegt. Daarop staat in kleurtjes ook aangeven wat de beste plekken en slechtste plekken zijn.

Dat is heel handig voor als je vooraf alsnog een plaats wilt reserveren. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je namelijk ook als je je ticket al eerder geboekt hebt, later nog een stoel reserveren. Vaak nog tot enkele uren van tevoren.

Welke vliegtuigstoel kies jij?

Heb je lange benen? Wil je graag naar buiten kunnen kijken? Of zit je liever dichtbij de catering, het toilet of de uitgang? De beste plek in het vliegtuig is voor iedereen verschillend. Heb jij een voorkeur, dan is het kiezen van jouw vliegtuigstoel een goede optie.

Het reserveren van een stoel kost je 4 tot 40 euro per stoel voor een enkele reis. De prijs is afhankelijk van de plek en de beenruimte die je hebt. De meest populaire plekjes zijn vaak duurder.

Vergoeding tot 600 euro per persoon

Gaat er ondanks jouw goede vluchtvoorbereiding toch iets mis en krijg je bijvoorbeeld te maken een vluchtvertraging of vluchtannulering? Dan heb je mogelijk kans op een vergoeding die kan oplopen tot 600 euro per persoon.

Ga jij binnenkort vliegen? Geef je vluchtnummer dan door. Heb jij recht op een vergoeding, dan krijg je van ons een notificatie. Zo loop jij die vergoeding in elk geval niet mis!

Laat een reactie achter

Heb jij een mooi verhaal, of misschien wel een vervelende ervaring over jouw vliegtuigstoelindeling? Laat het ons weten in de comments.

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
5 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wil Recoert
1 maand geleden

Goedemiddag ik ga 7 oktober naar bali wat is de beste tijd om een stoel te reserveren, ivm dat ik alleen ben en bij het raam wil zitten.
Bvd
Mvg Wil Recoert

Beheerder
Jerrymie Marcus
1 maand geleden
Reply to  Wil Recoert

Beste Wil, alvast een fijne vlucht! Je kan vanaf het boeken van je ticket al een stoel reserveren, maar dat is tegen betaling. Beter wacht je tot je online kan inchecken met het kiezen van een stoel. Dan kan je gratis een stoel kiezen, op een paar uitzonderingen na.

Wil Recoert
1 maand geleden

Dankjewel voor de reactie
Groetjes Wil

Moniek
7 maanden geleden

Kunnen jullie ook helpen als ik betaald heb voor extra stoelen en beenruimte maar deze plek niet beschikbaar was?

Beheerder
Jerrymie Marcus
7 maanden geleden
Reply to  Moniek

Beste Moniek, daar bemiddelen wij niet in. Dit kan je het beste met de airline zelf oppakken.

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding