Luchthaven vertraging

Je bagage versturen en 5 andere tips om jouw bagage niet kwijt te raken

Ben je bang dat jouw koffer kwijtraakt? Lees wat je kunt doen

Was jij afgelopen seizoen één van de duizenden passagiers waarvan de bagage kwijt is geraakt?
Je ziet jezelf daar zo weer staan en het gevoel van machteloosheid borrelt weer in je maag. Je bent aangekomen op bestemming en wacht bij de bagageband. Iedereen lijkt zijn of haar koffer al te hebben, maar jij staat nog met lege handen. Je hoopt dat jouw koffer alsnog op de band verschijnt. Je tuurt naar de lege band. Met de minuten die verstrijken, vervliegt ook jouw hoop. Je zegt tegen jezelf: “Dit gaat me niet nog een keer gebeuren!”

Is dit een waar geworden horrorscenario voor jou, of een van jouw vliegangsten? Lees dan verder. We geven je 6 tips om te voorkomen dat jouw koffer kwijtraakt.

Is de angst om je koffer kwijt te raken terecht?

Allereerst, hoe groot is de kans dat jouw bagage kwijtraakt en het bovengenoemde scenario waarheid wordt?

In ‘normale’ vliegjaren, zoals voor de coronapandemie, raken gemiddeld zo’n 8 op de 1000 koffers vermist. De kans dat je jouw koffer kwijtraakt, ligt dus normaal gesproken onder de 1%.
Dat klinkt laag, maar op een gemiddelde vlucht zitten 150 passagiers. Gemiddeld staat dus op iedere vlucht 1 passagier met lege handen bij de bagageband. Jij zult maar die ene passagier zijn!

Als je bang bent, dat jij die ene persoon bent, dan is het fijn om te weten dat de meeste koffers binnen 3 weken weer bij de rechtmatige eigenaar terechtkomen. Slechts 6% van de vermiste koffers kan echt als verloren worden beschouwd.

Chaos bij bagage-afhandeling ook dit jaar verwacht

Misschien denk je nu: “De kans op bagage-ellende valt best mee. Ik waag de gok en neem mijn ruimbagage gewoon mee.” Maar sinds corona is de situatie anders. In 2022 zijn vele duizenden koffers kwijtgeraakt. Hoewel er geen exacte cijfers zijn over het aantal vermiste koffers in 2022, ligt dit aantal vele malen hoger dan voor corona. Een deel van de koffers is nooit teruggevonden.

De voorspellingen zijn, dat deze kofferchaos niet iets is uit de geschiedenisboeken. De problemen op de meeste airports zijn nog niet opgelost en naar verwachting zullen in 2023 en in 2024 de problemen bij de bagage-afhandeling nog voortduren.

Wees dus gewaarschuwd en neem voorzorgsmaatregelen!

Wat kun je doen?

Je denkt misschien dat het kwijtraken van bagage volledige willekeur is. Maar dat is het niet.

Eerst enkele feitjes:

  • 41% van de vermiste bagage raakt vermist tijdens een overstap
  • 18% van de vermiste bagage komt door verwisseling van bagage of het achterblijven van bagage bij de security checks
  • 18% van de bagage komt nooit aan boord van het vliegtuig en blijft achter in de opslag
  • 6% van de bagage raakt vermist door verkeerd labelen
  • 5% van de bagage raakt zoek in het proces op de plek van bestemming
  • 4% raakt zoek tijdens het laden van de vracht
  • De overige 8 procent van de vermiste bagage wordt veroorzaakt door omstandigheden op het vliegveld, slecht weer, gewichtsrestricties en andere redenen

(bron: Sita Aero)

In 2022 lag de hoofdoorzaak van de problemen bij het capaciteitstekort van de bagage-afhandelaars. Met te weinig man, moesten teveel koffers verwerkt worden. Niet zo gek dat het mis is gegaan. Het gevolg: hallen vol verloren koffers en massa’s wanhopige mensen.

Nu we enigszins weten waarom jouw koffer vermist kan raken, zijn onze tips ook logisch.

Tip 1: Bagage versturen

Onze eerste tip is gelijk de beste: neem je ruimbagage niet meer mee! Zo kun je bijvoorbeeld via Bagbooking.eu jouw bagage versturen naar jouw vakantieadres of bestemming.

De dienst werkt simpel. Je boekt de service, jouw koffer wordt thuis opgehaald en hij staat voor je klaar bij het hotel of het adres waar je uiteindelijk moet zijn. Je kunt jouw koffer online volgen, zo weet je altijd waar hij is!

En niet alleen scheelt het versturen van jouw koffer je veel stress of je koffer wel goed aankomt:

  • Het is veel relaxter reizen zonder met je koffer te hoeven slepen.
  • Bovendien is het ook veel makkelijker van en naar het vliegveld reizen: die grote auto om alle koffers mee te nemen is overbodig.
  • Je kunt ook andere dingen versturen die normaal niet in een koffer passen, zoals een volledige wintersport- of duikuitrusting.
  • Jouw koffer wordt over land vervoerd, dit scheelt gewicht in het vliegtuig waardoor je kerosine (en het milieu) bespaart.
  • Tot slot scheelt het in kosten als je je bagage laat versturen. Voor hetzelfde geld als wanneer je jouw ruimbagage bij de airline boekt, is de hele reis voor jouw koffer geregeld.

Dus wil je écht geen risico nemen met je koffer? Verstuur dan je bagage.

Tip 2: Voldoende overstaptijd

De meeste koffers raken kwijt tijdens overstappen (41%). Logisch ook, want een deel van de koffers moet in het ruim blijven, een ander deel van de koffers moet uit het ene naar het andere vliegtuig worden geladen. Een extra handeling die risico’s met zich meeneemt.

Wat je kunt doen om het risico te verkleinen dat jouw koffer vermist raakt tijdens een overstap, is bij het boeken van je vlucht ruime overstaptijd te plannen. Tenminste als je de keuze hebt. Kun je kiezen uit een krappe overstap, of een vlucht die pas veel later gaat, zoals de volgende dag? Dan is de laatste optie ook een goed idee om het risico te beperken. Is jouw overstap op een leuke plek, zoals Dubai, neem dan een dagje extra de tijd om de stad wat te verkennen. Bovendien voorkom je dan problemen als jouw vlucht vertraagd is en de overstap te krap is om de aansluitende vlucht nog te halen.

Tip 3: Kofferlabel en gegevens in de koffer

Een verdwaalde koffer zonder label, zie die maar eens bij de rechtmatige eigenaar terug te krijgen!
Check je jouw koffer in, dan wordt deze gelabeld. Daarop zit een barcode die het voor de bagage-afhandelaar makkelijk maakt om te scannen waar jouw koffer heen moet. Maar om welke reden dan ook kan deze van de koffer losraken.

Zorg dus altijd ook zelf voor een kofferlabel. Let op: vermeld in ieder geval jouw naam en telefoonnummer. Vermeld ook de luchthaven van vertrek en aankomst en jouw adresgegevens. Maar let op, dat jouw adresgegevens niet te opvallend zijn: bij de airport of in het OV kunnen mensen zien dat jij op vakantie gaat en kunnen ze afleiden van jouw kofferlabel waar er niemand thuis is!

Naast een goed en stevig label aan jouw koffer, kun je ook een papiertje in jouw koffer leggen met je gegevens. Mocht het helemaal misgaan en de labels aan de buitenzijde zoekraken, kunnen ze altijd in jouw koffer zien wie de rechtmatige eigenaar is.

Tip 4: Kom op tijd, maar niet te vroeg

Als je jouw bagage afgeeft bij het inchecken, wordt de bagage eerst opgeslagen. Zo’n 30-45 minuten voor de vlucht wordt jouw bagage naar het vliegtuig gebracht. Kom je veel te vroeg, dan kan het zijn dat jouw koffer niet op de juiste plek in de opslagplaats terechtkomt. 18% van de vermiste bagage raakt zoek tussen het inchecken en het inladen van de bagage aan boord van het vliegtuig. Check jij in tegelijk met de meeste andere passagiers van jouw vlucht, dan verklein je die kans.

Tip 5: Volg je bagage online met een GPS tracker

Niet weten waar je bagage is gebleven is vervelend. Is hij achtergebleven op de vertrekluchthaven? Is hij meegegaan met de verkeerde vlucht? Is hij wel aangekomen, maar niet op de band gelegd?

Online kun je GPS-trackers kopen die je in je bagage kunt stoppen. Bijvoorbeeld de Apple AirTag. Raakt jouw bagage vermist? Dan weet je tenminste waar je moet zoeken.

Overigens zijn hier ook ontwikkelingen in bij bagage-afhandelaars. Steeds meer kofferlabels worden voorzien van een GPS-tracker.

Tip 6: Beperk de schade

Onze laatste tip is er niet eentje om te voorkomen dat jouw bagage zoekraakt, maar wel een tip om de schade te beperken. Neem waardevolle spullen mee in je handbagage. Als dat niet kan en je reist met meerdere personen, stop dan de waardevolle spullen niet in 1 koffer, maar verspreid ze.

Bonus: zorg voor bewijsmateriaal!

Nog een extra tip. Maak foto’s van de spullen in jouw koffer vlak voordat je deze dicht doet. Raakt jouw koffer vermist en wordt deze binnen 3 weken niet teruggevonden, dan kun je aantonen wat er in jouw koffer heeft gezeten bij het indienen van een claim.

Gebeurt het jou ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch dat jouw bagage vermist raakt? Lees dan een van de volgende artikelen over wat je kunt doen:

Vergoeding bij vluchtproblemen

Je weet nu wat je kunt doen om de problemen met jouw ruimbagage zoveel mogelijk te voorkomen. Nu nog een soepele vlucht! Mocht je onverhoopt problemen met jouw vlucht ervaren, zoals een vertraging of annulering, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een vergoeding claimen die kan oplopen tot €600 per persoon.

Ga jij binnenkort vliegen? Geef je vluchtnummer dan door. Heb jij recht op een vergoeding dan ontvang je een notificatie van ons. Zo loop jij die vergoeding in elk geval niet mis.

Reageer dit artikel

Heb jij aanvullingen op dit artikel? Deel het in de comments! 

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding