Luchthaven vertraging

Uw rechten bij verloren of kwijtgeraakte koffer of bagage

Uw bagage of koffer is kwijt. Dat is ontzettend vervelend. Wat moet u nu doen? En hoe zit het met de spullen die u nodig heeft? Kunt u nieuwe kopen en krijgt u dit vergoed? U wilt graag weten waar u aan toe bent. EUclaim strijdt voor de rechten van vliegtuigpassagiers. Wij leggen het u graag uit!

Waar u recht op heeft bij kwijtgeraakte bagage

In de Europese Verordening 889/2004 en het Verdrag van Montreal staan de rechten van vliegtuigpassagiers rondom bagage vastgelegd.

Komt uw bagage niet aan op de plaats van bestemming? Dan heeft u recht op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het doel van uw reis en de spullen die in uw koffer zaten.

Vergoeding van noodzakelijk gemaakte kosten als uw koffer kwijt is

U heeft recht op een vergoeding voor noodzakelijke kosten die u moet maken. Is uw koffer enkele dagen vertraagd, dan mag u kosten die u redelijkerwijs maakt in die dagen declareren. U kunt dus gerust de noodzakelijke spullen kopen die u nodig heeft.

Vergoeding tot een maximum bedrag van € 1550,- als uw koffer als verloren wordt beschouwd

Gelukkig komen koffers meestal snel weer terecht. Is uw koffer na 21 dagen nog niet terecht? Dan wordt uw koffer als verloren beschouwd. De airline gaat dan niet langer op zoek naar uw koffer en u kunt uw claim indienen.

U mag dan de kosten claimen voor de bagage die u kwijt bent geraakt.

Hieraan zitten 2 voorwaarden:

  • U moet aan kunnen tonen voor welke waarde er aan spullen in uw koffer zat. Dit door aankoopbewijzen (pintransacties) te tonen van de goederen die u mee had. Heeft u vooraf een foto gemaakt van de bagage in uw koffer? Dan staat u een stuk sterker.
  • In Verordening 889/2004 staat vastgelegd dat u recht heeft op een maximale vergoeding van maximaal 1288 trekkingsrechten. Die staan gelijk aan ongeveer € 1.550 (afhankelijk van de wisselkoers).

In totaal krijgt u dus een maximale vergoeding van maximaal 1288 trekkingsrechten, wat ongeveer gelijk staat aan € 1.550. Heeft u in de eerste dagen al een bedrag uitgegeven aan noodzakelijke kosten, dan worden deze van uw totaalbedrag afgetrokken.

Koffer weer terecht? Gemaakte kosten hoeft u niet terug te betalen

Komt uw koffer na een aantal dagen weer terecht? Dan heeft u nog steeds recht op een vergoeding van de noodzakelijk gemaakte kosten. Die kosten kunt u dan nog steeds claimen.

Waarde hoger dan € 1.550? Dan heeft u een aanvullende verzekering nodig

Was de waarde van de inhoud van uw koffer meer dan € 1.550? Dan had u dit voor vertrek aan moeten geven bij de airline of uzelf hier extra voor moeten verzekeren via een reisverzekering. Heeft u dit niet gedaan? Dan is het uw eigen risico geweest.

Vergoeding van gemaakte kosten als gevolg van kwijtgeraakte bagage

Heeft u andere kosten moeten maken dan voor de vervanging van uw bagage? Dan kunt u deze mogelijk ook claimen. Bijvoorbeeld als u de laatste trein heeft gemist of uw huurauto is niet meer beschikbaar, doordat u verlaat bent doordat uw bagage vermist was. Het komt niet heel vaak voor, maar in dit soort gevallen kunt u deze kosten ook claimen. Deze staan dan los van de 1288 trekkingsrechten. U kunt het beste contact opnemen met EUclaim om uw specifieke situatie door te spreken.

Waar heeft u geen recht op?

Er zit dus een maximum aan het bedrag dat u vergoed kunt krijgen. U kunt dus niet eindeloos gaan shoppen. Kosten die niet aannemelijk zijn krijgt u niet vergoed. Airlines staan sowieso al niet te springen gemaakte kosten te moeten vergoeden. Is uw claim aannemelijk, dan is de kans dat u de kosten vergoed krijgt ook veel groter.

Waarom uw vergoeding claimen met EUclaim?

  • EUclaim is al 14 jaar dé belangenbehartiger van vliegend Nederland
  • Met een slagingspercentage van 97% is uw claimafhandeling met EUclaim het meest succesvol
  • In slechts 3 minuten weet u wat uw rechten zijn en dient u uw claim in
  • Wij bieden kosteloze juridische hulp en schuwen een eventuele rechtszaak niet
  • U draagt alleen een percentuele vergoeding bij als de vliegtuigmaatschappij u betaald heeft

Meer zekerheid? Claim uw vergoeding met EUclaim

Wat zijn noodzakelijke kosten? Wat was de waarde van de inhoud van uw koffer en hoe maakt u dit aannemelijk? Het krijgen van een vergoeding voor kwijtgeraakte of verloren bagage gaat niet altijd even soepel. De juristen van EUclaim weten precies hoe het zit en kunnen u de vergoeding te krijgen waar u recht op heeft.

Vragen? Chat of bel