Luchthaven vertraging

Uw rechten bij verloren of kwijtgeraakte koffer of bagage

Uw bagage of koffer is kwijt. Dat is ontzettend vervelend. Wat moet u nu doen? En hoe zit het met de spullen die u nodig heeft? Kunt u nieuwe kopen en krijgt u dit vergoed? Wij leggen het u graag hieronder uit!

Let wel, EUclaim kan u niet helpen bij problemen met uw bagage. Neem contact op met uw reisverzekering of de airline waar u mee vloog.

Waar u recht op heeft bij kwijtgeraakte bagage

In de Europese Verordening 889/2004 en het Verdrag van Montreal staan de rechten van vliegtuigpassagiers rondom bagage vastgelegd.

Komt uw bagage niet aan op de plaats van bestemming? Dan heeft u recht op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het doel van uw reis en de spullen die in uw koffer zaten.

Neem contact op met de airline om aanspraak te maken op deze vergoeding.

Vergoeding voor kwijtgeraakte bagage? Dat gaat via de luchtvaartmaatschappij

Vergoeding van noodzakelijk gemaakte kosten als uw koffer kwijt is

U heeft recht op een vergoeding voor noodzakelijke kosten die u moet maken. Is uw koffer enkele dagen vertraagd, dan mag u kosten die u redelijkerwijs maakt in die dagen declareren. U kunt dus gerust de noodzakelijke spullen kopen die u nodig heeft.

Vergoeding tot een maximum bedrag van € 1550,- als uw koffer als verloren wordt beschouwd

Gelukkig komen koffers meestal snel weer terecht. Is uw koffer na 21 dagen nog niet terecht? Dan wordt uw koffer als verloren beschouwd. De airline gaat dan niet langer op zoek naar uw koffer en u kunt uw claim indienen.

U mag dan de kosten claimen voor de bagage die u kwijt bent geraakt.

Hieraan zitten twee voorwaarden:

  • U moet aan kunnen tonen voor welke waarde er aan spullen in uw koffer zat. Dit kan door aankoopbewijzen (pintransacties) te tonen van de goederen die u mee had. Heeft u vooraf een foto gemaakt van de bagage in uw koffer? Dan staat u een stuk sterker.
  • In Verordening 889/2004 staat vastgelegd dat u recht heeft op een maximale vergoeding van maximaal 1288 trekkingsrechten. Die staan gelijk aan ongeveer € 1.550 (afhankelijk van de wisselkoers).

Heeft u in de eerste dagen al een bedrag uitgegeven aan noodzakelijke kosten, dan worden deze van uw totaalbedrag afgetrokken.

Bagage weg? Contact uw airline voor een vergoeding

Koffer weer terecht? Gemaakte kosten hoeft u niet terug te betalen

Is uw koffer na een aantal dagen weer terecht? Dan heeft u nog steeds recht op een vergoeding van de noodzakelijk gemaakte kosten. Die kosten kunt u dan nog steeds indienen bij de luchtvaartmaatschappij waar u mee vloog.

Waarde hoger dan € 1.550? Dan heeft u een aanvullende verzekering nodig

Was de waarde van de inhoud van uw koffer meer dan € 1.550? Dan had u dit voor vertrek aan moeten geven bij de airline of uzelf hier extra moeten verzekeren via een reisverzekering. Heeft u dit niet gedaan? Dan is het uw eigen risico geweest.

Vergoeding van gemaakte kosten als gevolg van kwijtgeraakte bagage

Heeft u andere kosten moeten maken dan voor de vervanging van uw bagage? Dan kunt u deze mogelijk ook claimen. Bijvoorbeeld als u de laatste trein heeft gemist of uw huurauto niet meer beschikbaar is, omdat u verlaat bent doordat uw bagage vermist is.

Het komt niet heel vaak voor, maar in dit soort gevallen kunt u deze kosten ook claimen bij de vliegtuigmaatschappij. Deze staan dan los van de 1288 trekkingsrechten.

Waar heeft u geen recht op?

Er zit dus een maximum aan het bedrag dat u vergoed kunt krijgen. U kunt dus niet eindeloos gaan shoppen. Kosten die niet aannemelijk zijn, krijgt u niet vergoed. Airlines staan sowieso al niet te springen om gemaakte kosten te moeten vergoeden. Is uw claim aannemelijk, dan is de kans dat u de kosten vergoed krijgt ook veel groter.

Waar wacht u nog op? Claim uw bagagekosten bij de luchtvaartmaatschappij

Gecontroleerd door

Hendrik Noorderhaven is de CEO van EUclaim. Hij houdt zich al decennia bezig met de rechten van passagiers. Bekend van NOS, RTL Nieuws, BNR,Telegraaf en Radar.

Meer over Hendrik
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding