Luchthaven vertraging

Wat is een PIR-formulier?

8 juli 2021

‘Je moet even een PIR-formulier invullen en dan komt alles goed’, is iets wat je altijd te horen krijgt wanneer jouw bagage beschadigd of vertraagd is. Maar wat is een PIR-formulier eigenlijk en waarom is deze zo belangrijk bij problemen met bagage? EUclaim legt het uit.

Passagier met leren jas loopt met een roze handbagagekoffer

Waarom moet je een PIR-formulier invullen?

Sta je op het vliegveld en komt jouw bagage niet of beschadigt van de band? Dan moet je dit altijd melden op het vliegveld bij de Lost & Found of bagageservice balie. Hier moet je dan een PIR-formulier invullen. Maar wat is een PIR-formulier eigenlijk? PIR staat voor Property Irregularity Report en door deze in te vullen geef je aan dat je bagage beschadigt of vertraagd is. Er wordt dan ook een persoonlijk dossier voor je aangemaakt. Het PIR-bewijs heb je vervolgens nodig als bewijs om een claim in te kunnen dienen bij de luchtvaartmaatschappij voor de door jou extra gemaakte kosten.

Wat vul je in op het PIR-formulier?

Op het PIR-formulier vul je jouw gegevens in. Ook geef je hierop aan waar je jouw vertraagde bagage wilt ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld het adres van je hotel zijn. Meestal wordt de bagage op een door jou gekozen locatie afgeleverd. Als je bagage beschadigt is vul je in waar de beschadigingen zitten. Maak hier ook altijd een foto van en bewaar het PIR bewijs goed.

PIR-formulier online

Wanneer je koffer vertraagd is dien je zo snel mogelijk melding te maken door een PIR-formulier in te vullen. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kan je dit online doen, maar bij de meeste moet dit nog steeds bij de Lost & Found balie op de luchthaven.

Luchtvaartmaatschappijen met een online PIR-formulier:

Luchtvaartmaatschappijen zonder een online PIR-formulier:

 • Transavia
 • Vueling
 • TUI
 • Turkish airlines

Het PIR-formulier bij beschadigde bagage

Is je koffer beschadigd? Dan baal je daar natuurlijk behoorlijk van! Gelukkig kun je hiervoor gecompenseerd worden. Het is belangrijk dat je voor je vlucht een foto maakt van je bagage. Maak bij beschadigingen na de vlucht ook duidelijke foto’s van je beschadigde koffer. Zo heb je altijd bewijsmateriaal. Vul op de luchthaven het PIR-formulier in en lever deze in. Bewaar altijd het PIR-bewijs goed. Je hebt na ontvangst van je bagage, zeven dagen de tijd om de vliegtuigmaatschappij schriftelijk aansprakelijk te stellen voor de beschadigingen. Voeg hier altijd het klachtenformulier, PIR-bewijs en de gemaakte foto’s bij.

Het PIR-formulier bij vertraagde bagage

Sta jij tevergeefs op je koffer te wachten bij de bagageband? Laat je vakantie hierdoor niet verpesten. Maak meteen een melding van je vertraagde bagage door een PIR-formulier in te vullen bij de Lost & Found en deze in te vullen. Bewaar altijd goed het PIR-bewijs. Door middel van je bagagesticker kan de luchtvaartmaatschappij achterhalen waar je bagage is en deze zo snel mogelijk jouw kant opsturen.

Ontvang (binnenkort) een vergoeding voor je vertraagde bagage

Heb jij extra kosten gemaakt omdat je bagage vertraagd was? Binnenkort kun je hiervoor een claim indienen bij EUclaim! Wil je hiervan op de hoogte gehouden worden? Stuur ons dan een e-mail en je ontvangt een melding van ons.

Meer over bagage lezen?

 • 2018-01-26 13:23

  Hoeveel handbagage en welke afmetingen zijn toegestaan in het vliegtuig?

  De regels voor handbagage veranderen constant. Wat zijn nou precies de regels over handbagage voor de belangrijkste vliegtuigmaatschappijen die van en naar Nederland vliegen? Hoeveel handbagage mag je kosteloos meenemen aan boord en welke afmetingen zijn toegestaan? We hebben het voor je op een rijtje gezet!

 • 2018-04-18 10:09

  Inpaktips voor je bagage

  De vakantie staat weer voor de deur! Waarschijnlijk heb je al een goed beeld van het weer op je vakantiebestemming en het soort activiteiten dat je gaat doen. Maar wat moet je dan allemaal meenemen in je koffer? En met alle regels en (hoge) bagagetarieven tegenwoordig is het wel handig om een inpaklijst te maken voor je reis. Wij geven je de beste inpaktips voor jouw vakantie.

 • 2020-12-07 14:21

  Mijn koffer is vertraagd. Wat nu?

  Een vakantie vieren zonder een goedgevulde koffer met kledingsets en toiletartikelen? Daar wil je natuurlijk niet aan denken. Het kan echter voorkomen dat je koffer niet op de vakantiebestemming aankomt. Zo worden er 180.000 koffers tijdens een drukke dag verwerkt op Schiphol en dat kan ervoor zorgen dat je koffer achterblijft of ergens anders terechtkomt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel