Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Storm Italië

Is er sprake van een storm in Italië, dan heeft dit gevolgen voor de vluchten van en naar Italië. Heeft de storm in Italië ook invloed uw vlucht? Is uw vlucht als gevolg daarvan geannuleerd, of loopt u een vertraging op? Wij leggen u graag uit waar u recht op heeft in deze situatie.
Controleer direct mijn vergoeding

742.606 tevreden passagiers

In veel gevallen is de storm in Italië niet claimbaar 

Voor een groot deel van de vluchtproblemen die veroorzaakt wordt door storm, is het niet zinvol om een claim in te dienen. Dat komt omdat u met een ticket een verbintenis bent aangegaan met de airline die u van A naar B vliegt. Kunnen zij hun taak niet uitvoeren door een storm of andere slechte weersomstandigheden, dan ligt dit buiten de macht van de airline en kunt u geen aanspraak maken op een vergoeding.

Heeft u ook problemen met uw vlucht door de storm in Italië? Krijg wel uw onkosten vergoed.

Als u problemen heeft ondervonden door de storm in Italië heeft u geen recht op een vergoeding voor de vertraging (of annulering) van uw vlucht. U heeft wel recht op een compensatie van de kosten die u heeft moeten maken tijdens het wachten. De airline heeft een zorgplicht als u een lange vertraging oploopt. Ongeacht de oorzaak. De airline is verplicht om u kostenvrij te stellen van:

 • Eten en drinken tijdens het wachten
 • Kosten voor langer parkeren op de luchthaven
 • Taxikosten omdat er geen mogelijkheden zijn met het openbaar vervoer
 • Eventuele hotelovernachting
 • Kosten voor een vervangende vlucht

Wordt dit niet door de airline voor u geregeld? Dan kunt u het zelf regelen. Bewaar dan wel de bonnetjes en dien deze op een later tijdstip in bij uw airline om alsnog vergoeding te ontvangen voor de door u gemaakte kosten.

Recht op onkostenvergoeding bij lang wachten door de storm in Italië

Wanneer u recht hebt op verzorging is afhankelijk van de afstand van de vlucht en de duur van de vertraging.

 • Bij een vlucht tot 1500 km en na twee uur vertraging
 • Bij een vlucht van 1500 km tot en met 3500 km en na drie uur vertraging
 • Bij een vlucht van meer dan 3500 km en na vier uur vertraging
 • Check of u recht heeft op compensatie

  Is uw vlucht vertraagd of geannuleerd door de storm in Italië? Controleer hier of u recht heeft op een vergoeding.
  Check uw vergoeding hier

Windrichting is bepalend of de storm in Italië leidt tot annuleringen en vertragingen van het vliegverkeer.

Moet uw vlucht nog vertrekken en bent u bang dat uw vlucht niet gaat zoals gepland vanwege de storm? Het is niet zo dat bij een zware storm al het vliegverkeer gelijk platligt. Bij storm zal eerder het vluchtschema wijzigen dan dat uw vliegtuig helemaal niet meer vertrekt.

Dat komt omdat bij storm vliegtuigen verder uit elkaar moeten vliegen. Bovendien zijn er vaak minder landingsbanen beschikbaar. De landingsbanen die haaks op de windrichting liggen worden bij storm gesloten. Bij harde wind kan een vliegtuig prima opstijgen of landen als de wind maar niet in de flank staat. Land een vliegtuig met zijwind, dan moet er op een speciale manier aangevlogen worden (crabbing). Is er sprake van storm, dan is dit te risicovol.

Op diverse airports worden daarom bij storm landingsbanen gesloten. Luchthavens zoals Amsterdam Schiphol, Frankfurt en London Heathrow kunnen het geplande vliegverkeer niet verwerken met harde wind, omdat landingsbanen gesloten moet worden.

Waar heeft u recht op bij storm?

Als een vlucht vertraagd of geannuleerd is door een buitengewone omstandigheid, heeft u geen recht op een vergoeding. In Verordening 261/2004 is vastgelegd dat een vliegtuigmaatschappij niet aansprakelijk is voor situaties die buiten de bedrijfsvoering liggen. U kunt hierbij onder andere denken aan slecht weer of stakingen van luchtverkeersleidingen. Volgens Verordening 261/2004 hebben gedupeerde vliegtuigpassagiers wel recht op verzorging door de vliegtuigmaatschappij.
Onder verzorging wordt verstaan eten, drinken en waar nodig een hotelovernachting. U heeft altijd recht op verzorging, dus ook wanneer de vluchtvertraging is ontstaan door een buitengewone omstandigheid

Vraag uw vergoeding aan

De database van EUclaim geeft u snel uitsluitsel of u aanspraak kunt maken op een vergoeding. Wellicht zijn er naast de storm nog andere factoren waardoor de airline wel aansprakelijk gesteld kan worden. U kunt dit eenvoudig checken door uw vluchtdatum en vluchtnummer in te voeren.
Heeft u recht op een vergoeding? Dan kunt u gelijk een claim indienen. Wij helpen u de vergoeding te krijgen. 97% succes gegarandeerd.

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding