Luchthaven vertraging

Wallentin-Hermann arrest

Heeft u recht op compensatie?

Wat is het Wallentin-Hermann arrest?

In 2014 werd een belangrijk arrest uitgesproken door het Hof van Justitie van de Europese Unie: het Wallentin-Hermann arrest. Dit arrest heeft grote gevolgen voor de rechten van passagiers in de Europese Unie.

In dit artikel zullen we ingaan op de aanleiding van het arrest, wat er precies veranderd is voor passagiers, en in hoeverre het Wallentin-Hermann arrest een aanvulling is op Verordening 261/2004.

Aanleiding van het arrest

Als uw vlucht vertraagd of geannuleerd wordt door een situatie van overmacht, heeft u geen recht op compensatie volgens Verordening 261/2004. Het gaat hierbij om overmacht van de luchtvaartmaatschappij.

Het was vóór 2014 echter onduidelijk of een technisch mankement ook als een situatie van overmacht beschouwd moest worden. Het Wallentin-Hermann arrest heeft deze kwestie opgehelderd.

Wat is overmacht?

Een situatie van overmacht is een onvoorziene gebeurtenis waarbij de luchtvaartmaatschappij geen verantwoordelijkheid draagt voor de vertraging of annulering van uw vlucht. In zo’n geval heeft u geen recht op compensatie.

Een paar voorbeelden van overmacht:

  • staking van beveiliging of luchtverkeersleiding
  • terrorisme
  • natuurrampen en extreem weer

Is een technisch mankement ook overmacht, of is de luchtvaartmaatschappij hier wel verantwoordelijk voor?

Technisch mankement is geen overmacht

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft beslist, dat technische mankementen meestal niet als een situatie van overmacht beschouwd kunnen worden, omdat deze problemen nu eenmaal inherent zijn aan de dagelijkse werkzaamheden van een luchtvaartmaatschappij.

Er zijn uitzonderingen, waarbij een technisch mankement wel als een situatie van overmacht beschouwd kan worden, zoals wanneer het probleem ontstaan is door een verborgen fabricagefout, sabotage of terrorisme.

Als uw vlucht vertraagd of geannuleerd wordt door een technisch mankement, heeft u meestal recht op een financiële compensatie voor het geleden tijdsverlies. Of u daadwerkelijk deze compensatie krijgt, hangt af van de bereidheid van de luchtvaartmaatschappij.

Door onze jarenlange ervaring met luchtvaartmaatschappijen en expertise op juridisch gebied, kunnen wij u hier goed bij helpen.

Aanvulling op Verordening 261/2004

Het Wallentin-Hermann arrest kan worden gezien als een aanvulling op Verordening 261/2004, waarop de wetgeving die de rechten van passagiers in de EU regelt is gebaseerd. In deze Verordening staat bijvoorbeeld, dat passagiers recht hebben op compensatie als hun vlucht meer dan drie uur vertraagd is, tenzij de vertraging het gevolg is van buitengewone omstandigheden.

Het Wallentin-Hermann arrest is een mijlpaal in de rechten van passagiers in de Europese Unie. Dit arrest heeft ervoor gezorgd, dat passagiers in de meeste gevallen recht hebben op compensatie als zij vertraging oplopen door technisch mankement.

Wat betekent het Wallentin-Hermann arrest voor u?

Gaat u op reis? Dan kan uw vlucht vertraagd of zelfs geannuleerd worden door de luchtvaartmaatschappij vanwege een technisch mankement. Vul hieronder alvast uw vluchtgegevens in en dan nemen wij contact met u op als u hierdoor recht heeft op compensatie.

Gecontroleerd door

Paul Vaneker is Senior Flight Intelligence en heeft bij KLM en Transavia gewerkt. Verschijnt veel in de media om op te komen voor rechten van passagiers. Bekend van nu.nl, NOS, Volkskrant, Telegraaf, AD en Parool.

Meer over Paul
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding