Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Luchthaven gewijzigd

De luchthaven waarvan u vliegt wordt gewijzigd, wat nu?

Uw luchthaven wordt gewijzigd. Dat is lastig en daar had u niet op gerekend toen u de reis boekte. Wat zijn uw rechten? Wat kunt u wel of niet vergoed krijgen? Liever direct weten of u recht heeft op een vergoeding?
Check uw vergoeding

750.389 tevreden passagiers

Vluchtwijzigingen komen zelden goed uit. Eerder of later vertrekken, of juist eerder of later terugvliegen naar huis, het is beide soms best lastig. Maar wat als uw vlucht wordt gewijzigd en uw vliegtuig ineens vertrekt van een andere luchthaven?

Luchthaven gewijzigd, wat mag wel en wat mag niet?

Stel u heeft een citytrip geboekt naar Barcelona. U woont in Alkmaar en u zou vanaf Schiphol vliegen. Maar dan ontvangt u bericht over uw vlucht. Uw vlucht wijzigt van Schiphol naar Eindhoven Airport. Wat nu?

Als de luchthaven wordt gewijzigd, mag u afzien van de vlucht

Als u een bericht ontvangt dat uw luchthaven wordt gewijzigd, dan heeft u de keuze:

  1. U gaat akkoord met de wijziging.
  2. U gaat niet akkoord en ziet af van de reis.

U gaat niet akkoord met de luchthavenwijziging

Gaat u niet akkoord, dan krijgt u de ticketkosten terug. Let hierbij wel op dat als u een samengestelde reis heeft geboekt, en dus een losse boeking heeft gedaan voor bijvoorbeeld een hotel of huurauto, u deze kosten niet terug krijgt.

U accepteert de luchthavenwijziging

Besluit u de gewijzigde luchthaven te accepteren, dan krijgt u waarschijnlijk te maken met extra vervoerskosten. Deze extra kosten kunt u declareren. Komt u uiteindelijk veel vroeger of later aan? Dan heeft u recht op een vergoeding voor dit tijdsverschil. Tenminste, als de wijziging van luchthaven minder dan 14 dagen voor vertrek is aangekondigd.

Vergoeding vervoerskosten

Wordt uw luchthaven gewijzigd, dan is de kans groot dat u verder moet reizen voordat u op het vliegtuig stapt. Noodzakelijke extra vervoerskosten krijgt u vergoed. Stel u heeft een parkeerplaats gereserveerd en betaald en u kunt deze niet meer annuleren, dan krijgt u deze vergoed.

Uiteraard krijgt u de kosten voor het parkeren op een andere luchthaven niet vergoed, tenzij deze kosten veel hoger zijn. U krijgt alleen het verschil vergoed. Moet u verder reizen? Dan kunt u 19ct per kilometer declareren voor de extra kilometers die u heeft moeten rijden.

Vergoeding tijdsverschil

Een wijziging van luchthaven, betekent meestal ook een wijziging in de vluchttijden. Of u ook aanspraak kunt maken op een extra vergoeding en hoe hoog deze vergoeding is hangt of van:

  • Hoe lang u van tevoren bent geïnformeerd
  • Hoe lang uw vlucht vertraagd is of hoeveel eerder deze aankomt
  • Wat de afstand is van uw vlucht

Als de wijziging korter dan 2 weken voor vertrek wordt doorgegeven, ligt het aan de oorspronkelijke vertrek- en aankomsttijden en de uiteindelijke gewijzigde tijden of u recht heeft op een vergoeding.

  1. Bent u meer dan 2 weken voor vertrek geïnformeerd, dan heeft u geen recht op een vergoeding,
  2. Bent u tussen 14 en 7 dagen voor vertrek geïnformeerd en bent u meer dan 2 uur eerder vertrokken of 4 uur later aangekomen, dan heeft u recht op een vergoeding.
  3. Bent u 7 dagen of korter voor vertrek geïnformeerd en bent u meer dan 1 uur eerder vertrokken of meer dan 2 uur later aangekomen, dan heeft u recht op een vergoeding

De hoogte van uw vergoeding is afhankelijk van de vluchtafstand.

Wat als u vertrekt of aankomt op een andere luchthaven?

Het komt regelmatig voor dat airlines melden dat het vliegtuig op een andere luchthaven aankomt. Bijvoorbeeld: U vliegt vanaf Eindhoven, maar landt op Schiphol. Een situatie die regelmatig voorkomt, omdat Eindhoven een nachtsluiting heeft.

In dat geval is de airline verplicht vervoer te regelen naar de luchthaven waarvan u bent vertrokken. Hierbij geldt dat als u daardoor veel later aankomt dan gepland, u recht heeft op een vergoeding.

Heeft u een vlucht geboekt en moet uw vlucht nog vertrekken? Geef uw vluchtnummer en -datum door, dan houden wij voor u bij of u in aanmerking komt voor een vergoeding. As u een claim in kunt dienen, ontvangt u van ons bericht.

Is uw vlucht al geweest? Check of u recht heeft op een vergoeding.

Als uw vlucht inmiddels is geweest, dan hebben wij exacte data over hoeveel u eerder of later bent aangekomen dan gepland. Check in onze database of u recht heeft op een vergoeding en dien direct een claim in.

Gecontroleerd door

Hendrik Noorderhaven is de CEO van EUclaim. Hij houdt zich al decennia bezig met de rechten van passagiers. Bekend van NOS, RTL Nieuws, BNR,Telegraaf en Radar.

Meer over Hendrik
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding