Vrouw wachtend op luchthaven op vertraagde vlucht

Vlucht geannuleerd en reis- en annuleringsverzekeringen

Wat vergoedt uw reisverzekering of annuleringsverzekering?

Uw vlucht is geannuleerd en u wilt geld terug van uw vliegticket? U kunt ook in aanmerking komen voor compensatie voor gemiste tijd. Dit kan oplopen tot € 600! Check hier uw vlucht.
Check uw vlucht

750.389 tevreden passagiers

De rol van uw verzekering om geld terug te krijgen voor vliegticket

Is uw vlucht geannuleerd? Dan heeft u bepaalde rechten en zijn er instanties zoals EUclaim die voor u op kunnen komen. Maar welke rol speelt uw verzekering hier in?

Het is belangrijk op te merken dat EUclaim zelf geen verzekeringen aanbiedt. Onze expertise ligt in het helpen van passagiers bij het verkrijgen van compensatie voor geannuleerde, vertraagde of overboekte vluchten.

Waarom een annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering kan een verstandige keuze zijn als u er zich zorgen over maakt dat u uw reis moet annuleren. Met een annuleringsverzekering kunt u de kosten van uw vliegticket terugkrijgen als u genoodzaakt bent om uw vlucht te annuleren.

Als u zelf uw vliegticket annuleert, kunt u uw geld via de annuleringsverzekering terugkrijgen. Tenminste, als uw annulering valt onder de voorwaarden. Dit kan diverse redenen hebben, zoals ziekte, onverwachte persoonlijke omstandigheden of andere onvoorziene gebeurtenissen. 

Dit zijn de meest voorkomende redenen van passagiers om een beroep te doen op hun annuleringsverzekering:

  • overlijden of ernstige ziekte van uzelf of een naast familielid
  • medisch noodzakelijke ingreep die u, uw partner of kind moet ondergaan
  • overlijden of ernstig ziek worden van de persoon bij wie u zou verblijven
  • echtscheiding
  • ernstige schade aan uw huis of bedrijf
  • onvrijwillige werkloosheid na een vast dienstverband
  • aangaan van een nieuw dienstverband na werkloosheid

Het moet gaan om een situatie die u bij het afsluiten van de annuleringsverzekering nog niet zag aankomen. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van de annuleringsverzekering te raadplegen om te zien welke specifieke situaties gedekt worden.

Annuleringsverzekering en vlucht geannuleerd

Wat als uw vlucht geannuleerd wordt? (Of langdurig vertraagd is.) Kunt u dan gebruik maken van uw annuleringsverzekering? De meeste annuleringsverzekeringen dekken annulering van de vlucht door de vliegtuigmaatschappij niet. 

Maar ook hier zijn er uitzonderingen. Sommige annuleringsverzekeringen keren wel een vergoeding uit als uw vlucht wordt geannuleerd. Het gaan dan om de niet-genoten vakantiedagen of vakantietijd.

Dit is anders dan de wettelijke compensatie die u via EUclaim kunt aanvragen. Dit zijn ook niet de extra kosten die u moet maken als u moet wachten, zoals voor overnachting en eten en drinken (die u ook via EUclaim kunt terugvorderen).

Dus annuleert een airline uw vlucht en kunt u pas enkele dagen later op reis? Dan kan het zijn dat uw annuleringsverzekering hier een schadevergoeding voor uitkeert. Nogmaals, check uw voorwaarden daarvoor. De meeste annuleringsverzekeringen geven geen geld terug.

Wat is het verschil tussen een reis- en een annuleringsverzekering?

Het belangrijkste verschil tussen een reisverzekering en een annuleringsverzekering is het moment waarop ze van toepassing zijn.

Een annuleringsverzekering is van toepassing voordat u daadwerkelijk op reis gaat en biedt dekking voor het annuleren of onderbreken van uw reis vanwege onvoorziene omstandigheden. Ook de heenvlucht kan onder de annuleringsverzekering vallen, zoals hierboven uitgelegd.

Een reisverzekering is van kracht tijdens uw hele reis en biedt dekking voor gebeurtenissen die zich voordoen terwijl u onderweg bent, zoals het laten vallen van uw camera, diefstal, verlies van bagage en medische kosten. 

Wel of geen aanvullende verzekeringen

U kunt overwegen om u annuleringsverzekering achterwege te laten. De kosten van annuleringsverzekeringen zijn over het algemeen heel hoog in vergelijking tot de reissom. Bovendien keert een annuleringsverzekering in veel situaties niet uit.

Krijgt u te horen dat u ongeneeslijk ziek bent bijvoorbeeld, maar ligt u nog niet op sterven? Dan is de kans aanwezig dat uw annuleringsverzekering niet uitbetaald.

Een reisverzekering daarentegen is een echte must-have. Natuurlijk is het fijn die reisverzekering te hebben voor als er iets stuk gaat. Maar vooral de medische dekking is een reden waarom wij u adviseren altijd een reisverzekering af te sluiten.

Valt u in bergachtig gebied en breekt u uw been? Uw ziektenkostenvergoeding dekt het gips. Maar de rit met een helikopter naar het ziekenhuis niet. Deze medische kosten kunt u alleen vergoed krijgen als u een reisverzekering heeft afgesloten.

Reisverzekering vlucht geannuleerd

U heeft duidelijk dat de reisverzekering onvoorziene kosten vergoed. Maar via uw reisverzekering kunt u geen aanspraak maken op een vergoeding voor de annulering van uw vlucht. Annuleert de airline uw vlucht? Dan kunt u niet bij uw reisverzekering terecht.

Vergoeding kosten annulering reisverzekering ASR

Heeft u een reisverzekering afgesloten bij ASR? ASR helpt u niet bij het krijgen van de vergoeding waar u aanspraak op kunt maken volgens de Verondering 261/2004. Maar als u een claim indient bij EUclaim en u krijgt uw vergoeding uitbetaald, dan houdt EUclaim een bedrag in van uw vergoeding. U draagt dan 29% af voor het werk (en de eventuele rechtszaken) die EUclaim voor u voert, plus €33 administratiekosten.

Heeft u een reisverzekering afgesloten bij ASR? Dan kunt u het bedrag dat EUclaim heeft ingehouden van uw vergoeding terugkrijgen via ASR.

Maximaal 600 euro compensatie bij geannuleerde vlucht, zelfs zonder verzekering

Het is belangrijk om te benadrukken dat het hebben van een verzekering, zoals een annuleringsverzekering of reisverzekering, geen vereiste is om compensatie te kunnen ontvangen voor een geannuleerd vliegticket. De compensatieregelgeving, zoals vastgelegd in de Europese Verordening 261/2004, beschermt passagiersrechten ongeacht of ze een verzekering hebben of niet.

Bij EUclaim begrijpen we dat het proces van het verkrijgen van compensatie voor een geannuleerde vlucht complex kan zijn. U bent bij EUclaim aan het juiste adres. EUclaim helpt u bij het krijgen van een vergoeding voor de annulering van uw vlucht, en eventuele kosten die u heeft moeten maken als gevolg van de annulering.

Check uw vlucht om te zien of u recht heeft op deze compensatie die kan oplopen tot 600 euro.

Wilt u weten waar u recht op heeft als uw vlucht en vliegticket worden geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij? Hier gaan wij dieper in op wat uw rechten zijn, wanneer u recht heeft op compensatie als uw vlucht is geannuleerd, en welk bedrag u kunt verwachten.

Dit is wat klanten van ons vinden

Gecontroleerd door Hendrik Noorderhaven

Hendrik Noorderhaven is de CEO van EUclaim. Hij houdt zich al decennia bezig met de rechten van passagiers. Spreekt regelmatig met de media.

Meer over Hendrik

Hulp nodig? Neem contact op

Heeft u uw antwoord niet gevonden? Of heeft u hulp nodig bij het indienen van uw claim? Wij helpen u graag verder!

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding