Luchthaven vertraging
12 juni 2023

Oefeningen NAVO kunnen zorgen voor vertragingen en annuleringen

Van en naar Duitsland

Vanaf vandaag tot en met 22 juni houdt de NAVO grootschalige, militaire vliegoefeningen in Duitsland. Dit heeft effect op het reguliere vliegverkeer. Airlines en reizigers moeten rekening houden met mogelijke vertragingen en geannuleerde vluchten.

De meeste airlines hebben weken geleden al bericht gekregen over deze militaire oefening, en hopelijk hebben ze hiermee genoeg tijd om vluchtschema’s aan te passen zodat passagiers zo min mogelijk last hebben.

Air Defender 23

De oefeningen, genaamd Air Defender 23, hebben als doel het laten zien van de paraatheid van het westerse bondgenootschap tegen mogelijke luchtaanvallen. Hoewel de details over de oefeningen voor dit artikel niet van belang zijn, is het belangrijk dat passagiers op de hoogte zijn van mogelijke verstoringen in het luchtverkeer.

Honderd vluchten per dag halen doel niet

Volgens de Duitse vakbond Gewerkschaft der Flugsicherung zal de grootschalige NAVO-oefening hoogstwaarschijnlijk aanzienlijke ontregelingen veroorzaken. Eurocontrol, de Europese luchtverkeersorganisatie, voorspelt dat de totale vertragingen kunnen oplopen tot wel 50.000 minuten in drie weken.

Daarnaast wordt verwacht dat tot honderd civiele vluchten per dag hun doel voor de nachtsluiting van de verschillende luchthavens in Duitsland niet halen. Om hierop in te spelen, hebben de luchthavens van Stuttgart, Düsseldorf en Hamburg aangekondigd hun openingstijden te willen vervroegen.

Overmacht voor luchtvaartmaatschappij

Is jouw vlucht geannuleerd vanwege de oefeningen? Dan moet de airline jou een vervangende vlucht aanbieden. Ga je hier niet mee akkoord? Dan krijg je het geld terug van je ticket en kan je zelf iets anders boeken.

Een militaire oefening wordt juridisch gezien als overmacht voor de airline. Dit betekent dat passagiers waarvan de vluchten vertraagd of geannuleerd zijn, geen recht hebben op compensatie.

Het advies aan passagiers is dan ook om hun vluchtgegevens in de gaten te houden en indien nodig contact op te nemen met de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Vlieg je via Duitsland?

Vlieg je binnenkort via Duitsland? Dan kunnen kunnen er altijd vluchtproblemen ontstaan, los van de militaire oefeningen. Ons advies: vlieg je binnenkort? Deel dan je vluchtgegevens met ons hieronder. Wij nemen contact met je op als er iets aan de hand is met je vlucht waardoor je recht hebt op compensatie.

Wil je reageren op dit bericht of heb je een vraag? Laat het weten in de reacties!

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding