frankrijk staking luchtvaart
24 april 2024

Staking luchtverkeersleiding Frankrijk afgelast

Geen recht op vergoeding, ook niet bij annulering vlucht

De geplande staking van de Franse luchtverkeersleiding voor morgen is afgelast. Dit nieuws volgt na een succesvolle overeenkomst over loonsverhogingen en andere maatregelen tussen de SNCTA, de belangrijkste vakbond voor luchtverkeersleiders, en de DGAC, de Franse burgerluchtvaartautoriteit.

Staking luchtverkeersleiding Frankrijk gaat niet door

De staking, die gepland stond voor donderdag, zou naar verwachting het grootste deel van de vluchten op de twee belangrijkste luchthavens van Parijs, Charles de Gaulle en Orly, annuleren.

Dit zou niet alleen voor vertrekkende vluchten gelden, maar ook voor vluchten die Frankrijk als eindbestemming hebben.

Daarnaast zijn er ook vluchten geannuleerd omdat de luchtverkeersleiding er niet zou zijn om de vlucht door het Franse luchtruim te begeleiden. Deze vluchten zouden alleen maar over Frankrijk vliegen, zonder te landen.

De Franse staking zou onvermijdelijk tot chaos hebben geleid tijdens een van de drukste reisperioden van het jaar.

Echter, na intensieve onderhandelingen is op het laatste moment een deal gesloten, waardoor de staking niet doorgaat.

Ga je binnenkort op reis? Krijg tot €600 compensatie

Laat geen geld liggen! Deel je vluchtdata alvast met ons. Als je vlucht vertraagd of geannuleerd wordt en je recht hebt op compensatie, dan helpen wij je meteen!

Deel je vluchtnummer

Al veel vluchten geannuleerd

Toch hebben veel luchtvaartmaatschappijen maatregelen genomen op basis van een eerder verzoek van de DGAC om de meerderheid van hun vluchten voor donderdag te annuleren.

Zo kan het zijn dat je dit nieuws leest, maar dat je vlucht toch geannuleerd is.

Dit was een voorzorgsmaatregel om mogelijke verstoringen te minimaliseren. De vakbond had namelijk gewaarschuwd dat zij meerdere dagen van stakingen konden plannen als hun eisen niet werden ingewilligd.

Wat zijn jouw rechten als je vlucht is geannuleerd?

Is jouw vlucht geannuleerd? Ondanks dat de staking is afgelast, zullen de annuleringen die plaatsvonden als gevolg van de voorbereidingen op de mogelijke staking, niet leiden tot compensatie.

De annuleringen worden beschouwd als een gevolg van een buitengewone omstandigheid, omdat deze direct verband houden met de acties van een derde partij, in dit geval de luchtverkeersleiding.

De luchtvaartmaatschappij moet de keuze bieden: een volledige terugbetaling van het ticket of omboeken naar een andere vlucht.

Passagiers worden aangeraden contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij voor de meest actuele informatie en om mogelijkheden voor omboekingen te bespreken.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding