Luchthaven vertraging
5 juni 2023

Ryanair wil weer over stakend Frankrijk kunnen vliegen

Euclaim legt uit bij BNR

Het is de vroege vogel vast niet ontgaan: Paul Vaneker van EUclaim was vanochtend om 06:40 uur op BNR Nieuwsradio. Hij sprak over de petitie van Ryanair om over Frankrijk te mogen vliegen, ook al staakt de luchtverkeersleiding.

Frankrijk sluit luchtruim

Op dit moment staken verschillende beroepsgroepen in Frankrijk, waaronder de luchtverkeersleiding. Zonder luchtverkeersleiding is het logisch dat het een lastig verhaal is om te landen of te vertrekken van Franse vliegvelden.

Maar wat Frankrijk uniek maakt, is dat vliegtuigen zelfs geen gebruik mogen maken van het Franse luchtruim, ook niet  als ze niet eens hoeven te landen in Frankrijk. Dit is een doorn in het oog van Ryanair. De luchtvaartmaatschappij moet namelijk veel vluchten tussen het noorden en zuiden van Europa annuleren. 

Denk hierbij aan vluchten van Engeland of Nederland naar Spanje en vice versa. Deze vliegtuigen stoppen niet in Frankrijk, maar vliegen wel over het land heen.

Waarom sluit alleen Frankrijk luchtruim bij staking?

Paul Vaneker van EUclaim betoogt bij BNR dat Frankrijk hierin alleen staat. ‘Bij Italiaanse stakingen zie je dat het luchtruim gewoon open blijft, waarom niet in Frankrijk?’ Hiermee spreekt Vaneker zijn steun uit voor de petitie van Ryanair. 

Ryanair heeft namelijk een miljoen handtekeningen verzameld en deze ingediend bij de Europese Commissie. Het doel is om het Franse luchtruim tijdens stakingen open te houden. Directeur Michael O’Leary zegt dat Franse stakingen dit jaar hebben geleid tot 1.200 geannuleerde vluchten, terwijl 17.600 vluchten zijn vertraagd. Hierdoor zijn bij elkaar 3,4 miljoen klanten gedupeerd.

Geen vergoeding of compensatie

Een staking van het vliegveldpersoneel, zoals in dit geval de luchtverkeersleiding, wordt gezien als een buitengewone omstandigheid voor de luchtvaartmaatschappijen. Ryanair kan hier dus niets aan doen en kan ook niet aansprakelijk gesteld worden.

Ryanair heeft wel een zorgplicht naar passagiers, afhankelijk van de afstand van de vlucht en de duur van de vertraging.

  • Bij een vlucht tot 1500 km en na twee uur vertraging
  • Bij een vlucht van 1500 km tot en met 3500 km en na drie uur vertraging
  • Bij een vlucht van meer dan 3500 km en na vier uur vertraging

Onder verzorging wordt verstaan eten, drinken en waar nodig een hotelovernachting. Mocht jouw Ryanairvlucht geannuleerd zijn, dan heb je hoogstwaarschijnljk een email ontvangen met meer infomratie over vervangende vluchten.

Deel vluchtgegevens

De Franse stakingen zijn dus geen reden om compensatie te ontvangen, toch raden wij aan om je vluchtgegevens met ons te delen.

Als Ryanair (of een andere airline) een vlucht annuleert, en het komt niet door deze staking, dan kan je namelijk wel recht hebben op compensatie. Dit kan oplopen tot 600 euro per passagier. 

Deel daarom je vluchtgegevens met ons. Mocht er iets aan de hand zijn met je vlucht en je hierdoor recht hebben op een vergoeding, dan ontvang je van ons zo snel mogelijk bericht.

Wil je reageren op dit bericht? Of heb je een vraag? Laat het ons weten in de comments!

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding