Vrouw op luchthaven - EUclaim

Staken Nederlandse Ryanair piloten?

Dan heb je recht op vergoeding

Nederlandse piloten van de Ierse budgetmaatschappij Ryanair willen de stakingen van Ierse, Belgische en Italiaanse collega’s volgen door te staken. De piloten zijn het beleid van Ryanair goed zat.

Brief Ryanair naar personeel maakt woede los

Naar aanleiding van de stakingen van Ryanair piloten en cabinepersoneel in andere landen is er een brief naar stakend personeel gestuurd waarin staat dat ze niet worden betaald voor de ‘no-show’ op werk en dat ze minder kans maken op een promotie. Vooral dat laatste maakt veel los en is in landen als Italië en België in strijd met nationale wetgeving.

Ryanair trekt zich niets aan van nationale wetgeving

De Ierse budgetmaatschappij houdt zich enkel aan de wet zoals die in Ierland geldt, ook al is de luchtvaartmaatschappij werkzaam van en naar veel luchthavens in Europa. Het arbeidsrecht van andere landen wordt niet nageleefd en ook het indienen van schadeclaims mag volgens Ryanair alleen via een derde, gemachtigde partij als de passagier zich eerst bij Ryanair heeft gemeld. EUclaim ontvang hier vorige week een dreigbrief over van de advocaat van Ryanair. Dit is echter in strijd met de Nederlandse wet.

Spanning loopt hoog op, Nederlandse piloten gaan staken

Nederlandse piloten van Ryanair hebben in een enquête nu massaal aangegeven te willen staken vanwege de arbeidsvoorwaarden en verplaatsing van personeel. Cabinepersoneel zit nog in de onderhandelingsfase met de Ierse budgetmaatschappij over arbeidsvoorwaarden maar wil ook gaan staken als ze er niet uitkomen. Vluchten van en naar Nederland zullen naar verwachten zwaar getroffen worden door de stakingen.

Inmiddels hebben Zweedse en Belgische Ryanair piloten ook een staking aangekondigd op 10 augustus.

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
5 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
sjak
5 jaren geleden

Hallo.

we vliegen met Rayanair naar Italie waarbij de autohuur en hotelovernachtingen geboekt en betaald zijn.
De overnachting zijn op basis van “no pay back” dus met andere woorden jaagt Raynair door de staking ons op hoge extra kosten.

Waar kunnen wij deze kosten parkeren, kunnen we Raynair voor het ingebreke blijven aansprakelijk stellen voor deze gemaakte kosten.

EUclaim
5 jaren geleden
Reply to  sjak

Hoi Sjack, wat vervelend! Is je vlucht al geannuleerd? Zolang je uiteindelijk wel naar Italië gaat kun je extra gemaakte kosten terugvragen bij Ryanair of indienen bij onze partner Miss Casey via http://www.misscasey.nl. Ryanair moet deze kosten vergoeden omdat dit onder vervolgschade valt. Mocht je nog verdere vragen hebben neem dan gerust contact met ons op! ~Jasmijn

lex
5 jaren geleden

Hallo,
Mijn dochter moet 10 augustus terug vliegen na Bratislava via Eindhoven. Heel vervelend als ze niet naar huis kan vliegen. Maar hoe is het gesteld met mensen die op vakantie gaan? Die hebben misschien al hotel of appartement geboekt, dit lijkt mij behoorlijk vervelend als mensen één keer per jaar op vakantie kunnen gaan en dan hun vakantie kunnen fluiten. Ik vindt dit geen steil dat piloten staken in hoogseizoen, dat kunnen ze ook in september of later. Duizende mensen worden de dupe van deze actie en dit is onacceptabel voor mij, gewoon geen stijl. Ik ben voor stakingen, maar niet op deze wijze.

EUclaim
5 jaren geleden
Reply to  lex

Hoi Lex,
Bedankt voor je reactie. De kosten voor accommodatie, excursies of huurauto’s vallen in het geval van deze staking onder vervolgschade.Deze kosten moeten ook vergoed worden door de partij die staakt, in dit geval Ryanair. Onze partner Miss Casey kan daarbij helpen. Er is nog niks bekend over een eventuele staking van Nederlandse Ryanair piloten dus het ziet er nu nog naar uit dat je dochten geen problemen gaat ondervinden. Mocht dit toch het geval blijken kun je altijd bij ons terecht voor advies!
~Jasmijn

Lex
5 jaren geleden
Reply to  EUclaim

Hoi Jasmijn, dank voor je reactie en advies. Ik hoop dat ze niet staken, maar ik ben er wel voor als hun recht willen hebben. Maar beter is staken in naseizoen, dan kunnen mensen toch op vakantie gaan. Het financiele plaatje is voor mij ondergeschikte, het gaat om tijd en emoties.
Mvg Lex

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding