Belgisch luchtruim uren gesloten door technisch probleem luchtverkeersleiding

Een technisch probleem bij de Belgische luchtverkeersleiding Belgocontrol heeft donderdag geleid tot urenlange sluiting van het Belgische luchtruim. Tientallen vluchten werden geannuleerd of liepen een lange vertraging op. Enkele vluchten die onderweg waren naar Brussel moesten uitwijken naar Schiphol.

‘Clear the sky’ opdracht van Belgocontrol

Aan het eind van de middag gaf Belgocontrol opdracht voor een ‘clear the sky’. Dit houdt in dat er geen enkel vliegtuig meer boven België mag vliegen. Er was een probleem geconstateerd met de data van vluchtgegevens. Vluchten onderweg naar Brussel moesten uitwijken naar onder andere Schiphol. Ook werden enkele tientallen vluchten gisteren geannuleerd. De rest van de avond liepen vluchten nog vertraging op, zelfs nadat de storing verholpen was. Het is niet de eerste storing bij de luchtverkeersleiding. In mei 2015 werd het Belgische luchtruim ook al urenlang gesloten door een technisch probleem veroorzaakt door een stroomstoring.

Vlucht vertraging door storing luchtverkeersleiding

Als je vlucht vertraagd is vanwege een storing bij de luchtverkeersleiding heb je helaas geen recht op een vergoeding. De luchtvaartmaatschappij is niet verantwoordelijk voor de vertraging en daarom is dit een buitengewone omstandigheid. Vanaf twee uur vertraging hebben passagiers wel recht op verzorging. Het recht op verzorging bestaat bij elke lange vluchtvertraging, buitengewoon of niet.

 

Check uw vlucht
Vorig nieuwsitem
Ryanair staking volgende week dupeert 50.000 passagiers
Volgende nieuwsitem
143 vluchten geannuleerd door staking Ryanair
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
4 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dennis
5 jaren geleden

Ik zou die dag van Charleroi naar Pula vliegen. Mijn vlucht werd geannuleerd en heb geen recht op compensatie omdat het dus een technische storing zou zijn geweest bij Belgocontrol. In een mail van Ryanair aan mij zegt een woordvoerder dat mijn vlucht geannuleerd is vanwege een staking van het cabinepersoneel. Als ik het goed begrijp zou ik dan wel recht hebben op een vergoeding?

EUclaim
5 jaren geleden
Reply to  Dennis

Dat is goed bewijsmateriaal Dennis! Om welk vluchtnummer gaat het? Dan kijk ik het even voor je na. ~Jasmijn

Marion Hazenbosch
5 jaren geleden

Ik heb op die dag gevlogen van Jerez de la Frontera naar Dusseldorf vluchtnummer X32253, oorspronkelijke vertrektijd 19.55 uur. I
k had een vertraging van 4 uur en 20 minuten. Als ik bij jullie de check doe geeft die wel aan dat ik recht heb op een vergoeding.
Hoe kan dit, gezien jullie bericht van Belgocontrol van 19 juli ?

EUclaim
5 jaren geleden

We hebben deze vlucht inderdaad open staan vanwege de uitwijking en nachtsluiting van Dusseldorf airport. Uit verdere correspondentie met de airline moet blijken of de voorgaande vertraging te maken had met de storing of niet en welke ATC slots zijn afgegeven. Je kunt de claim dus indienen want wij werken op basis van no cure, no pay. Mocht de claim niet gehonoreerd worden dan kost het je ook niks. ~Jasmijn

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding