Wat is skiplagging en is het legaal om bij een tussenstop uit te stappen

Wat is skiplagging?

Is het legaal om bij een tussenstop uit te stappen?

Er was een tijd dat je met een budgetairline voor een paar tientjes naar de andere kant van Europa kon. Dat is niet meer, tickets zijn tegenwoordig best prijzig geworden. Maar er is een manier om goedkoper te reizen: skiplagging.

De vraag is, is skiplagging legaal en wat vinden luchtvaartmaatschappijen hiervan?

Wat is skiplagging?

De term skiplagging wordt gebruikt voor reizigers die een vlucht met tussenstop boeken, en bij die tussenstap al uitstappen. Dit is van te voren zo bedacht. Het kan in sommige gevallen namelijk goedkoper zijn om een vlucht naar een volgende bestemming te boeken, dan om een rechtstreekse vlucht te boeken.

De reiziger stapt dus uit bij de tussenstop en slaat het laatste deel van de reis over.

Een voorbeeld:
Stel dat iemand van Amsterdam naar Parijs wil vliegen en een rechtstreekse vlucht kost €300, terwijl een vlucht van Amsterdam naar Barcelona met een tussenstop in Parijs slechts €250 kost. Elk weldenkend mens zou met de gedachte spelen om de vlucht naar Barcelona te boeken om vervolgens uit te stappen in Parijs.

Hoe werkt skiplagging?

Het proces van skiplagging kan ingewikkeld zijn, maar het begint allemaal met het vinden van geschikte vliegtickets. Er zijn diensten die het voor je uitzoeken, zoals skiplagged.com. Luchtvaartmaatschappijen zijn niet blij met deze diensten, dus ze krijgen veel processen aan hun broek.

Je kan ook zelf op zoek gaan naar vluchten geschikt voor skiplaggen. Dat is niet moeilijk. Zoek allereerst naar indirecte vluchten via vergelijkingssite en vul jouw gewenste eindbestemming in als tussenstop.

De flight-site van Google biedt veel opties. Hier kan je op vluchten zoeken met meerdere bestemmingen.

Daarna wordt het een kwestie van het vergelijken van prijzen. Vergelijk de prijzen van de indirecte vluchten met de prijzen van directe vluchten naar jouw eindbestemming. Zorg ervoor dat er aanzienlijke besparingen zijn om de moeite van de tussenstop te rechtvaardigen.

  • Ga je een stukje vliegen? Krijg tot €600 euro

    Deel je vluchtdata, want je kan recht hebben op €600. Is je vlucht vertraagd of geannuleerd en heb je recht op compensatie? Dan nemen wij meteen contact op.
    Deel vluchtdata

Is skiplaggen legaal in Europa?

Of skiplagging legaal is, hangt af van het land en de luchtvaartmaatschappij, maar over het algemeen is het gebruik van deze strategie in Europa niet illegaal. In 2019 oordeelde het Duitse hooggerechtshof dat skiplagging geen inbreuk vormt op de wet, en de Europese Commissie heeft geen specifieke regelgeving uitgevaardigd die skiplagging verbiedt.

In Spanje heeft een rechtbank al bepaald dat luchtvaartmaatschappijen je niets in rekening kunnen brengen als je om welke reden dan ook bij je tussenstop uitstapt.

Dat gezegd hebbende, luchtvaartmaatschappijen zijn zich bewust van deze praktijk en proberen vaak maatregelen te nemen om het te ontmoedigen of te voorkomen.

Ze kunnen bijvoorbeeld proberen om passagiers te vervolgen voor het niet voltooien van hun geboekte reis of hun spaarpunten in trekken. Er zijn voorbeelden dat luchtvaartmaatschappijen de terugreis van passagiers annuleerden, omdat zij eerder uitgestapt waren.

Waarom willen luchtvaartmaatschappijen geen skiplagging?

De vliegbranche is ontzettend competitief, en bepaalde routes hebben meer concurrentie dan andere. Als een luchtvaartmaatschappij weet dat zij een van de weinige directe vluchten naar een stad exploiteert, zal zij net zoveel in rekening brengen als dat klanten bereid zijn te betalen. De druk van de concurrentie is niet dan namelijk niet zo groot.

Als een luchtvaartmaatschappij vliegt via een tussenstop, zal zij vaak haar tarieven verlagen om te concurreren met luchtvaartmaatschappijen die die duurdere directe vluchten aanbieden.

Ofwel, marktwerking.

Daarnaast geven steden ook geld uit aan citymarketing, zo kan het zijn dat een stad vliegtickets subsidieert. 

Stel dat Barcelona 50 euro per ticket subsidieert, dan worden tickets daar naar toe automatisch goedkoper. Luchtvaartmaatschappijen kunnen indirecte vluchten naar Barcelona goedkoper aanbieden. Maar in veel gevallen krijgen zij die 50 euro subsidie pas achteraf, per gelande passagier. Als jij halverwege bent uitgestapt, dan heb je gebruik kunnen maken van een lager tarief, terwijl de luchtvaartmaatschappij de subsidie niet krijgt. 

Een andere reden, dit geldt niet overal ter wereld, is dat een luchtvaartmaatschappij mogelijk meer luchthavengelden moet betalen voor passagiers die op de ene bestemming van boord gaan dan op de andere. Deze kosten zijn mogelijk niet van toepassing op passagiers die overstappen.

Wat zijn de consequenties van skiplaggen?

Nog iets om rekening mee te houden: je kan alleen handbagage meenemen. Stel dat je ruimbagage meeneemt dan wordt deze pas uitgeladen op de eindbestemming. Dus als we kijken naar ons eerdere voorbeeld, dan stap jij uit in Parijs, maar wordt jouw ruimbagage pas in Barcelona uitgeladen.

Omdat jij niet in Barcelona aankwam, word je aangemerkt als no-show. Dit betekent dat als je een retourtje had geboekt, de retourvlucht wordt geannuleerd. Dat wordt niet gezien als een weigering en mag een luchtvaartmaatschappij dus gewoon doen. 

Recht op compensatie bij skiplagging

Wordt je heenvlucht geannuleerd? Dan kan je tot €600 euro compensatie krijgen. Bij een vertraging is compensatie niet mogelijk, omdat de uren worden gemeten van de vertraging bij aankomst op de eindbestemming. Aangezien je bij skiplagging eerder uitstapt, speelt dit geen rol.

De compensatiebedragen staan trouwens los van de ticketprijs, maar is een vergoeding voor gemiste uren. Het kan dus zomaar zijn dat de compensatie vele malen meer is dan de prijs van het ticket. Klik hieronder en deel je vluchtgegevens met ons om te checken waar je recht op hebt.

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding