Luchthaven vertraging

Vluchtnummers, wat kun je ervan afleiden?

Klasse, stoel, gate – het vliegticket wemelt van de informatie. Veel ervan zijn afgekort, wat verwarrend kan zijn. Een van de belangrijkste nummers? Het vluchtnummer. Hier leggen we uit wat het onthult.

Het vluchtnummer is de identificatiecode van jouw vlucht – zoals de kentekenplaat van een auto. Je kunt bijvoorbeeld op basis van jouw vluchtnummer snel de juiste gate te vinden op de monitor op de luchthaven. Dit is vooral handig als verschillende vliegtuigen tegelijkertijd naar dezelfde bestemming vliegen – en dat gebeurt vaak in het hoogseizoen.

Daarom beantwoorden we hier alle belangrijke vragen over vluchtnummers.

Vluchtnummers

Hoe ziet een vluchtnummer eruit?

De meeste vluchtnummers beginnen met twee letters, gevolgd door vier of vijf cijfers. Aangezien de mogelijke combinaties van twee letters echter beperkt zijn, gebruiken sommige luchtvaartmaatschappijen ook een combinatie van één letter en één cijfer. A3 staat bijvoorbeeld voor Aegean Airlines, de grootste Griekse luchtvaartmaatschappij.

Waar staan de twee letters voor?

De eerste twee cijfers van het vluchtnummer – meestal twee letters of een letter en een cijfer – staan voor de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Vaak wordt de naam van de luchtvaartmaatschappij afgekort. LH staat bijvoorbeeld voor Lufthansa, AF voor Air France. Maar er zijn ook uitzonderingen: Zo beginnen de vluchtnummers van TUI-dochter Thompson Airways met BY.

Trouwens, de luchtvaartmaatschappijen kiezen “hun” letters niet zelf. De International Air Transportation Association, kortweg IATA, is hier verantwoordelijk voor. Daarom worden de afkortingen van luchtvaartmaatschappijen ook IATA-codes genoemd. De organisatie kent ook de codes toe voor alle luchthavens wereldwijd.

Wat zijn de codes van de populairste vliegmaatschappijen voor vakantiebestemmingen?

Wij hebben de afkortingen of IATA-codes die je in Nederland het meest tegenkomt voor je op een rijtje gezet.

KLMKL
EasyJet Airline Company LimitedU2
TransaviaHV
Vueling Airlines S.A.VY
Delta Air Lines Inc.DL
TUI Airlines Nederland B.V.OR
British AirwaysBA
Air FranceAF
Deutsche Lufthansa AGLH
EurowingsEW
EasyJet Europe EC
Turkish Airlines Inc.TK
Scandinavion Airlines System SK
Aer Lingus LimitedEI
Ryanair D.A.C. FR
Italia Trasporto Aereo S.p.A.AZ
Air Baltic Corporation S.A.BT
United Airlines, Inc.UA
Corendon Dutch AirlinesCD
SWISS International Air Lines Ltd. dba SwissLX
Austrian Airlines, Osterreichische LuftverkehrsOS
TAP – Air PortugalTP
Corendon AirlinesXC
Pegasus Hava Tasimaciligi A.S.PC
Flybe LimitedBE

Waar staan de cijfers van een vluchtnummer voor?

De vier of vijf cijfers van het vluchtnummer staan voor de specifieke route die je vliegt. Ze worden toegewezen door de luchtvaartmaatschappijen zelf die hiervoor elk hun eigen regels hebben. Lufthansa differentieert bijvoorbeeld naar regio: Vluchten met 400-nummers gaan naar de VS of Canada, 900-nummers naar Azië.

Bij British Airways kun je een land vaak herkennen aan het vluchtnummer: Vluchten met een 9 stijgen op of landen bijvoorbeeld in Duitsland. Condor, aan de andere kant, maakt onderscheid naar vluchtlengte. Nummers van 1 tot 1.999 staan voor korteafstandsvluchten, 2.000 nummers voor langeafstandsvluchten.

Gebeurt er een ongeluk met een vliegtuig? Dan past de luchtvaartmaatschappij deze vaak aan. Zo vliegt Malaysia Airlines nog steeds op dezelfde route als vlucht MH17, maar hebben deze vluchten van Schiphol naar Kuala Lumpur sindsdien vluchtcode MH19.

Wat betekent vluchtnummer 1?

Veel luchtvaartmaatschappijen markeren speciale vluchten met de 1. Toen de VS bijvoorbeeld tijdens de Covid 19-pandemie gevaccineerde Europeanen weer in het land toelieten, plande British Airways een speciale vlucht van Londen naar New York. Vluchtnummer BA1. Andere luchtvaartmaatschappijen gebruiken het om hun best verkopende route aan te duiden. Lufthansa daarentegen gebruikt LH1 voor haar oudste route: de vlucht van Hamburg naar München, nu ingekort tot Hamburg-Frankfurt

Waar kan ik mijn vluchtnummer vinden?

Het vluchtnummer is te vinden op alle belangrijke documenten met betrekking tot de vlucht: de boekingsbevestiging, het ticket, de instapkaart en natuurlijk op de mededelingenborden en monitoren op de luchthaven.

Tickets en instapkaarten worden meestal in het Engels uitgegeven – de internationale taal die in het luchtverkeer wordt gebruikt. De Engelse term voor vluchtnummer is Flight Number.

Hoe helpt het vluchtnummer mij?

Het vluchtnummer is al nuttig voordat je op de luchthaven bent. Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je de status van je geplande vlucht controleren op basis van het vluchtnummer

Op de dag van de vlucht helpt het vluchtnummer je om de juiste gate te vinden en na te gaan of het vertrek of aankomst nog op de geplande tijden plaatsvindt. Het vluchtnummer staat ook op de bagagestickers. Bij verlies van koffers of tassen is het handig om bij een claim het vluchtnummer te kunnen vermelden.

Heb jij een vlucht geboekt? Je hebt altijd kans dat deze niet volgens plan verloopt. Geef je vluchtnummer en -datum door, dan houden wij voor je bij of jij in aanmerking komt voor een vergoeding. Kun je claimen? Dan ontvang je van ons een bericht.

Waarom heb ik verschillende vluchtnummers in mijn documenten?

Heb je geen directe vlucht, maar moet je tussendoor overstappen? Dan zie je meestal twee of meer vluchtnummers in de documenten, afhankelijk van hoe vaak je van vliegtuig moet wisselen. Zo vind je snel en betrouwbaar de juiste gate op elke luchthaven van jouw route. Blijf je in hetzelfde vliegtuig zitten en hoef je niet over te stappen? Als het om een tussenlanding gaat, dan verandert het vluchtnummer meestal niet.

Kan een vlucht twee vluchtnummers hebben?

Ja, de luchtvaartmaatschappij waarbij je geboekt hebt voert niet altijd de vlucht zelf uit. In plaats daarvan geeft zij een partner de opdracht dit te doen. Uit kostenoverwegingen hebben veel luchtvaartmaatschappijen allianties gevormd die dit mogelijk maken. Een voorbeeld is de Star Alliance, waartoe Lufthansa, de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines, Air Canada en Thai Air behoren. In uw documenten zie je dan het vluchtnummer van de luchtvaartmaatschappij waarbij je geboekt hebt. Op de luchthaven daarentegen wordt het vluchtnummer van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij getoond.

Kunnen vluchtnummers meer dan eens worden toegekend?

Dat mag ook. Een luchtvaartmaatschappij kan hetzelfde vluchtnummer gebruiken voor verschillende routes. Onder de voorwaarde dat deze vluchten niet op dezelfde dag plaatsvinden.

De combinatie datum en vluchtnummer is dus altijd uniek. Ook als je een claim in wilt dienen bij EUclaim, vragen we je naar het vluchtnummer en de vluchtdatum.

Vluchtnummer is gelijk aan boekingsnummer – klopt dat?

Nee, het vluchtnummer identificeert alleen de vluchtbeweging van A naar B. Het hiervoor gebruikte vliegtuig heeft een eigen identificatienummer. Het staat meestal op de romp van het vliegtuig en blijft altijd hetzelfde, ongeacht waar het vliegtuig naartoe vliegt.

Is het vluchtnummer ook het registratienummer van het vliegtuig?

Nee, het vluchtnummer identificeert alleen de vluchtbeweging van A naar B. Het hiervoor gebruikte vliegtuig heeft een eigen identificatienummer. Het staat meestal op de romp van het vliegtuig en blijft altijd hetzelfde, ongeacht waar het vliegtuig naartoe vliegt.

Wanneer verandert het vluchtnummer?

Is de oorspronkelijke vlucht geannuleerd en vlieg je op een ander tijdstip? Dan kan het vluchtnummer ook veranderen. Als alleen de vluchttijden naar voren of naar achteren worden verplaatst, blijft het vluchtnummer meestal hetzelfde.

Compensatie voor vertraagde of geannuleerde vluchten

Ongeacht met welk vluchtnummer je reist, een vertraging of annulering kan altijd gebeuren. Op basis van jouw vluchtnummer en vluchtdatum kun je gratis in onze database controleren of je recht hebt op een vergoeding.

Meer informatieve blogs

 • 2022-05-10

  Wat is crosswind en wat betekent dat voor jou als passagier?

  Niets is zo veranderlijk als het weer in ons mooie kikkerlandje! Slecht weer met harde wind heeft invloed op ons luchtverkeer. Crosswinds zijn daar een mooi voorbeeld van. Wat houdt een crosswind precies in? En wat voor invloed heeft een crosswind?

 • 2022-11-15

  Luchthavenslots: wat zijn het en hoe werken deze slots?

  Airlines willen het liefst op tijd vliegen. Niet alleen omdat je als passagier met veel vertraging een claim kunt indien. Ook omdat airlines vastzitten aan slots. En vliegen ze meer dan 20% niet volgens de tijdslots, dan kunnen ze het slot verliezen. Misschien heb jij de gezagvoerder wel eens horen zeggen: „We moeten opschieten, dadelijk verliezen we ons slot.“

 • 2022-02-22

  Een birdstrike! Wat gebeurt er precies met een vogelaanvaring en wat zijn de gevolgen?

  De spectaculaire noodlanding op de Hudson in 2009 was het gevolg van een birdstrike. Wat gebeurt er met een birdstrike? Lees er hier alles over.

 • 2022-02-15

  Recente spookvluchten zijn niet zonder passagiers, wel overbodig

  Lufthansa zou duizenden vluchten leeg laten vliegen kwam vorige maand het bericht. Nu blijkt dat de vluchten niet zonder passagiers vliegen, maar door een lage bezetting niet rendabel zijn.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding