Vliegtijd en vliegafstand berekenen, hoe doe je dat?

Ga jij op stedentrip, strandvakantie of ga je om andere redenen vliegen? Hoe dan ook is het fijn om te weten wat je vluchttijd is en welke afstand je gaat vliegen. We leggen je uit hoe jij makkelijk je vliegtijd kan berekenen zodat jij je alvast kan voorbereiden op een lange of korte vlucht.

passagier wacht op luchthaven en kijkt naar zonsondergang

Vliegtijd is afhankelijk van verschillende factoren

Als jij wil weten hoelang jouw vlucht gaat duren, moet je er rekening mee houden dat de gegeven vliegtijd door verschillende factoren kan afwijken. De daadwerkelijke duur van de vlucht kan variëren afhankelijk van het type vliegtuig, de vliegroute en weersomstandigheden. Je vliegtuig kan bijvoorbeeld tegenwind hebben waardoor het vliegtuig iets langer over een route zal doen.

Waarom is het handig om de vluchtduur te weten?

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je familie of vrienden kan het fijn zijn te weten hoelang jouw vlucht onderweg is. Zo weten ze wanneer je ongeveer aankomt op je plek van bestemming. Wanneer iemand je komt ophalen, kan die persoon alvast inschatten hoe laat je zal landen. Dit staat meestal ook aangegeven in je vluchtgegevens van de vliegtuigmaatschappij. Nu maar hopen dat je niet te maken krijgt met een vluchtvertraging of vluchtannulering. Je kan alle vluchten trouwens ook online volgen zodat je live ziet waar een toestel vliegt.

Daarnaast is het fijn om te weten hoelang je vliegtijd is, omdat jij jezelf zo goed kan voorbereiden op de vlucht. Afhankelijk van je vluchtduur bepaal je waarschijnlijk wat je mee wil nemen in je handbagage. Natuurlijk is het ook handig om te weten hoelang je onderweg bent met het vliegtuig omdat je dan weet hoeveel films je tijdens je vlucht kan kijken. Of wellicht heb je nog wat uurtjes bij te slapen?

En waarom is het handig om de afstand van je vlucht te weten?

Als jouw vertraagde vlucht onder Verordening 261/2004 valt, dan wordt de hoogte van de vergoeding bepaald op basis van de afstand van je vlucht. Het enige wat je nodig hebt om de afstand van je vlucht te berekenen, zijn je vertrek- en aankomstluchthaven. Op basis van het aantal kilometers weet je hoeveel vergoeding je ontvangt bij een vluchtvertraging of annulering.

  • €250 vergoeding bij een vertraagde vlucht tot 1500 km (Amsterdam naar Zürich)
  • €400 vergoeding bij een vertraagde vlucht van 1500 km tot en met 3500 km (Amsterdam naar Istanbul)
  • €600 vergoeding bij een vertraagde vlucht van meer dan 3500 km (Amsterdam naar New York)

    *Bij een vlucht met een afstand van 3500 kilometer of meer en een vluchtvertraging tussen de drie en vier uur, heeft u recht op 50% van de vergoeding.

Waar kan ik mijn vliegtijd en de vliegafstand berekenen?

Op onze eigen website kun je de vliegafstand berekenen op basis van onze database met vluchtgegevens. Het werkt heel simpel: vul je gegevens hieronder in en wij laten weten wat de afstand is.

[twig_element element="distance-calculator" ]

Daarnaast zijn er websites waar jij heel makkelijk je vliegtijd én vliegafstand kan berekenen. Zelf vinden wij de volgende websites erg overzichtelijk en eenvoudig in gebruik:

 

[twig_element element="text_panel" title="TIP: Vlucht vertraagd? Check je rechten!" text="Is jouw vlucht vertraagd? Je hebt rechten! Check eenvoudig en snel waar je recht op hebt in onze calculator." button_text="Check je vlucht" button_link="/check-uw-vlucht" field_size="" trustpilot="0" ]

Vorig blogartikel
Vakantiegevoel in quarantaine: tips & inspiratie!
Volgende blogartikel
Lounges op Schiphol
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel