Vliegen met onweer

Kun je vliegen met onweer? Is vliegen met onweer gevaarlijk? Dit soort vragen komen vaak op bij passagiers die moeten opstijgen tijdens een flinke onweersbui of wanneer ze in de lucht plotseling met felle flitsen te maken krijgen. De antwoorden op al deze vragen hebben wij voor je op een rijtje gezet.

vliegtuig vliegt door dikke wolken

Kun je vliegen met onweer?

Vliegen met onweer is níet gevaarlijk. Bijna alle commerciële vliegtuigen worden gemiddeld één tot twee keer per jaar geraakt door bliksem. Vaak merk je dit als passagier of piloot niet eens. De bliksem kan namelijk niet inslaan, omdat het vliegtuig niet in contact staat met de aarde, waardoor het de stroom niet doorgeeft aan de grond. Onweer of bliksem kan wel schade aanrichten aan het vliegtuig. Kleine gaatjes of putjes kunnen ontstaan aan de buitenkant. Nou is dat geen reden voor paniek, want je zit in de lucht in een hele dikke kooi van verschillende lagen. De bliksem blijft in de buitenste laag van metaal, en kan niet naar binnen. Verder kan het ook voorkomen dat een gps- of communicatieantenne wordt geraakt, maar hier zijn altijd meerdere van aanwezig op het vliegtuig. Vliegen met onweer is niet gevaarlijk, maar vliegtuigmaatschappijen vermijden dit liever vanwege de reparatiekosten na een flinke bliksembui.

Wat gebeurt er als onweer het vliegtuig raakt?

Als de bliksem het vliegtuig raakt gebeurt dit bijna altijd op de uitstekende onderdelen, zoals de staart, vleugels of de neus. Daarna verspreidt de lading zich en gaat deze aan de andere kant weer uit het vliegtuig. Aluminium en koper worden gebruikt als materialen om ervoor te zorgen dat de bliksem goed geleid en dus het vliegtuig verlaat. Piloten proberen elke vorm van schade te beperken en vliegen dus bijna nooit door een onweersbui heen.

Is onweer gevaarlijk voor vliegtuigen?

Onweer is dus niet gevaarlijk voor vliegtuigen in de lucht. Het is veel gevaarlijker voor het personeel die op de grond moet werken om de vliegtuigen af te handelen. Het personeel op de tankwagens, bagage afhandelaren en catering medewerkers lopen veel meer risico. Er wordt dan ook vaak een ‘afhandelingsverbod’ afgegeven tijdens een onweersbui waardoor je vlucht vertraging kan oplopen of geannuleerd kan worden. Het personeel mag pas weer werken zodra het veilig is en het onweer dus voorbij is.

Vlucht geannuleerd vanwege onweer

Als je vlucht geannuleerd wordt door onweer dan komt dit vaak door de weersomstandigheden die met het onweer gepaard gaan. Denk hierbij aan harde windstoten en veel neerslag. De luchtverkeersleiding van de luchthaven krijgt dan te maken met een beperking van het aantal banen die gebruikt kunnen worden en piloten hebben last van verminderd zicht bij het opstijgen en landen. Ook moeten er vaak andere routes en vlieghoogtes opgesteld worden vanwege de onweersbui. Wanneer je vlucht wordt geannuleerd door onweer heb je helaas geen recht op een vergoeding volgens Verordening 261/2004. Onweer is een buitengewone omstandigheid en de vliegtuigvaartmaatschappij is hier niet voor verantwoordelijk.

Twijfel je of je vlucht geannuleerd was door slecht weer?

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Populaire vakantiebestemmingen voor de zomer
Volgende blogartikel
De meest voorkomende technische mankementen die voor vluchtvertraging zorgen
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding