Vervolgschade door vluchtvertraging

Een vertraagde vlucht kan heel wat meer gevolgen hebben dan alleen een latere aankomst. Je staat bijvoorbeeld voor een dichte autoverhuur, je mist de inscheping van je cruise of een geboekte excursie. Heel vervelend natuurlijk want dit levert jou extra ‘schade’ op! Ook voor dit soort vervolgschade bestaan er regelingen. We leggen het uit.

vliegtuig in de lucht met paar wolken

Extra gemaakte kosten bij vertraging

Als je vlucht een paar uur of zelfs langer vertraagd is krijg je te maken met extra kosten zoals eten en drinken en soms zelfs een hotel. In principe is de vliegtuigmaatschappij verplicht om dit voor je te regelen onder het ‘recht op verzorging’ in Verordening 261/2004 en het Verdrag van Montreal. Wanneer zij dit niet doen mag je het zelf voorschieten. Bewaar dan goed de bonnetjes en je instapkaarten om deze kosten later terug te vragen bij de vliegtuigmaatschappij. Recht op verzorging heb je áltijd bij vertragingen vanaf twee uur voor vluchten die onder Verordening 261/2004 vallen. Ook als een vlucht vertraagd is door een buitengewone omstandigheid.

Stel: Je bent met je gezin op vakantie en je vlucht is vier uur vertraagd. Er worden geen vouchers uitgedeeld door de vliegtuigmaatschappij. Je mag nu wat te drinken en eten kopen voor jezelf en je gezin. Bewaar de bonnetjes en je instapkaarten. De kosten kun je later terugvragen.

Vervolgschade door vertraagde of geannuleerde vlucht

Wanneer je met een behoorlijke vertraging aankomt op je bestemming kan het zijn dat je reserveringen of andere geboekte excursies misloopt. Dit noemen we vervolgschade. Ook in het geval van vervolgschade kun je de vliegtuigmaatschappij hiervoor aansprakelijk stellen. Het maakt niet uit of de vertraging of annulering van je vlucht door een buitengewone omstandigheid is ontstaan. Het is hierbij wel belangrijk dat je ook extra kosten hebt moeten maken. Mis je bijvoorbeeld je huurauto omdat de verhuurplek dicht is? Neem dan een taxi en haal waar mogelijk later je auto op. Is je vlucht geannuleerd? En zit er een nacht tussen de volgende vlucht? Dan heb je vaak ook recht op de vergoeding van je gemaakte hotelkosten en vervoer naar en van het hotel. Deze extra gemaakte kosten kun je samen met je claim voor een vergoeding indienen bij EUclaim.

Stel: Je komt met een vertraging van zes uur aan op je vakantiebestemming. Het is middenin de nacht en het autoverhuurbedrijf is gesloten. Je mag nu een taxi nemen naar je verblijfadres om de auto een dag later alsnog op te halen. Deze taxikosten kun je terugvragen bij de vliegtuigmaatschappij.

Recht op vergoeding bij vluchtvertraging

Naast een vergoeding voor extra gemaakte kosten of vervolgschade heb je als passagier ook mogelijk recht op vergoeding voor het tijdsverlies onder Verordening 261/2004. Wanneer je vlucht met meer dan drie uur vertraging aankomt op je eindbestemming heb je mogelijk recht op een vergoeding tot €600 per persoon. Dit bedrag is afhankelijk van de vluchtafstand. Je vlucht moet wél onder Europese wet- en regelgeving vallen en daarmee moet je vanuit de EU vertrokken zijn of naar de EU vliegen met een Europese vliegtuigmaatschappij. Wanneer je vlucht vertraagd is door een buitengewone omstandigheid zoals slecht weer heb je helaas geen recht op een vergoeding voor het tijdsverlies.

Vorig blogartikel
Parkeren op Schiphol
Volgende blogartikel
Inpaktips voor je bagage

10
Geef een reactie

5 Comment threads
5 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
mieke

Transavia heeft in haar algemene voorwaarden vervolgschade uitgesloten en weigert deze te vergoeden. Dit is strijdig met bovenstaande……. Graag uw eventuele reactie.

Hermana Bus

Ik heb te maken gehad met vervolgschade, maar de maatschappij (Transavia) beroept zich op haar algemene voorwaarden dat zij niet aansprakelijk zijn voor vervolgschade en wil dus geen kosten vergoeden voor het feit dat het autoverhuurkantoor dicht zat, onze huurauto automatisch geannuleerd werd en we een nieuwe en dus duurder huurcontract moesten aangaan; doordat het verhuurkantoor gesloten was konden wij onze accommodatie niet bereiken en hebben aldus bij het vliegveld een hotel moeten boeken; ook de 2 sms-jes wil men niet vergoeden. Wel heeft Transavia op basis van de verordening 261/2004 €400,– per persoon vergoed. Hoe krijg ik die vervolgschade… Lees meer

diana

Hallo,
Ik heb te maken gehad met vervolgschade, maar de maatschappij KLM stelt dat ik de bijkomende kosten (hotel die ik heb moeten boeken omdat het autoverhuurbedrijf dicht was) moet verrekenen met de compensatie op grond van de verordening (voucher) die ik al heb gehad. Hoe krijg ik die vervolgschade wel vergoed? (betreft bijna een jaar geleden)
Diana

sandy

Wij hebben 32 uur vertraging gehad en ons is geen hotelovernachting aangeboden. Wij mochten niet van het vliegveld af, en konden, als we wouden slapen, op de koude vloer gaan liggen. De vliegtuigmaatschappij deed hier niks mee, en de vluchthaven voelde zich niet verantwoordelijk. Kan dit zomaar?

Raymond

Goede dag, wij hebben een nacht langer moeten blijven in Helsinki omdat onze aansluitende vlucht niet gehaald werd. In plaats van ‘s avonds (wij zouden die avond opgehaald worden door een collega) kwamen we de volgende ochtend aan. Maar daardoor konden we niet opgehaald worden en moesten we een taxi nemen om onze auto op te halen. Nu wil Finnair die taxikosten niet vergoeden. Maar daar heb ik toch recht op? Ik heb getracht deze 25 euro te declareren maar die willen ze niet vergoeden. Ik heb inmiddels wel de toezegging dat ze de ‘reguliere’ claim willen vergoeden. Enig idee… Lees meer

Bedankt voor je vraag, Raymond! Wat vervelend om te horen dat Finnair de taxikosten niet wilt vergoeden. In het Verdrag van Montreal staat aangegeven dat schade door vluchtvertraging vergoed moet worden. Finnair hoort dus de taxikosten te vergoeden. Mocht je verder nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. ~Anouk

Vragen? Chat of bel