Luchthaven vertraging

Problemen met jouw bagage? Verordening 889/2002 biedt uitkomst!

25 augustus 2021

Wanneer jij problemen hebt met jouw bagage heb je een wetgeving waar je op terug kunt vallen. Jouw rechten bij vertraagde bagage worden namelijk beschermd in Verordening 889/2002. De rechten en plichten in deze Verordening zijn niet per se gemakkelijk uitgelegd. Gelukkig weet EUclaim door onze ervaring precies wat de regels zijn bij vertraagde bagage.

passagiers op vliegveld lopen met koffer

Europese regelgeving voor vertraagde bagage

Verordening 889/2002 is een regelgeving binnen de Europese Unie. Wanneer jij aankomt op je bestemming en daar ontdekt dat je bagage niet mee is gekomen kun je je beroepen op de regelgeving wanneer:

 • Je vloog vanuit een EU-land
 • Of als je terugvloog naar de EU met een Europese luchtvaartmaatschappij
 • Je een geldige boeking hebt voor de betreffende vlucht

In Verordening 889/2002 staat dat de luchtvaartmaatschappij zorgplicht heeft richting haar passagiers en dus ook verantwoordelijk is om de bagage mee te laten reizen met de passagier. Wanneer dit niet het geval is moet de luchtvaartmaatschappij voor je zorgen.

Waar heb je recht op bij een vertraagde koffer?

Is jouw bagage niet met je meegereisd? Dan heb je als passagier bepaalde rechten die ervoor zorgen dat jij als nog van je vakantie of zakelijke reis kunt genieten. Afhankelijk van de dagen dat je zonder bagage zit, kun je jouw kosten declareren bij de luchtvaartmaatschappij. Wanneer je één dag zonder bagage zit heb je andere uitgaven dan wanneer je zeven dagen zonder je eigendommen zit. In het kort gezegd heb je twee rechten wanneer jouw koffer niet op de bagageband ligt:

 • Aanschaffen van noodzakelijke artikelen: denk hierbij kleding en toiletartikelen. Wanneer in jouw vertraagde bagage een skiuitrusting zat, mag je deze in de tussentijd huren.
 • Kosten declareren: de vergoeding voor je gemaakte kosten kan maximaal oplopen tot 1288 trekkingsrechten. Dit komt neer op ongeveer € 1.550.
Je gaat een weekje genieten van de zon op Ibiza. Wanneer je op je bagage staat te wachten blijkt deze nog op Schiphol te staan. Uiteindelijk komt je bagage twee dagen later aan op Ibiza! Om geen vakantiepret te missen mag je noodzakelijke artikelen aanschaffen, denk hierbij aan ondergoed, zwemkleding, toiletspullen en kleding. Bewaar de bonnen goed om de kosten te kunnen declareren bij de luchtvaartmaatschappij.

Wat moet je doen als je problemen hebt met je bagage?

Wanneer je erachter komt dat je bagage niet mee is gekomen moet je op de luchthaven op zoek gaan naar de Lost & Found balie. Hier moet je een PIR-formulier invullen. Met dit formulier maak je melding van je vertraagde bagage en gaat de luchtvaartmaatschappij ervoor zorgen dat jij en je koffer zo snel mogelijk worden herenigd. Je ontvangt een bewijs dat je het PIR-formulier hebt ingevuld. Het bewijs moet je goed bewaren want deze heb je uiteindelijk nodig om je gemaakte kosten terug te krijgen van de luchtvaartmaatschappij.

De belangrijkste stappen bij vertraagde bagage zijn:

 • PIR-formulier invullen en het bewijs hiervan goed bewaren
 • Alle bonnen van de gemaakte kosten bewaren
 • Wacht niet te lang! Wanneer jouw bagage weer terecht is heb je 21 dagen de tijd om je extra kosten te declareren bij de luchtvaartmaatschappij

Check je rechten

Twijfel jij waar je recht op hebt bij vertraagde bagage? Dan kun je dit altijd navragen bij de betreffende luchtvaartmaatschappij of contact opnemen met EUclaim. Geen zin om zelf een claim in te dienen voor de gemaakte kosten? Binnenkort kun je je claim ook indienen bij EUclaim! Dan zorgen wij ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt.

Meer over vliegen en bagage

 • 2022-06-21

  Hoe zwaar mag handbagage zijn en welke afmetingen zijn toegestaan bij een airline?

  Probeer jij zonder ruimbagage te vliegen en wil je jouw spullen als handbagage meenemen? Dan moet jouw bagage wel in het handbagagevak of onder de stoel voor je passen, en aan de regels voldoen. Hoeveel gewicht handbagage mag je kosteloos meenemen aan boord en welke afmetingen zijn toegestaan? We hebben het voor je op een rijtje gezet!

 • 2013-10-29

  Koffer inpakken: 10 tips

  Reizen is volgens ons misschien wel de leukste tijdsbesteding. Wanneer je met het vliegtuig reist is het inpakken van je koffer een belangrijke voorbereiding. Er gelden natuurlijk allerlei regels voor het meenemen van bagage. EUclaim heeft 10 handige tips verzameld voor het inpakken van je koffer. Kennen jullie er nog meer?

 • 2021-08-19

  Koffer kwijt en na 21 dagen niet terecht? Vul een BIF-formulier in!

  Een vertraagde koffer is natuurlijk al vervelend genoeg. Laat staan dat deze drie dagen later nog niet terecht is! In dit geval mag je gaan spreken over verloren bagage. Ook in deze situatie heb je jij als gedupeerde passagier rechten. Om hier aanspraak op te maken en de inhoud van je koffer vergoed te krijgen moet je een BIF-formulier invullen. Wellicht denk je nu, een wát? No worries! EUclaim legt het je uit.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding