Luchthaven vertraging

Koffer kwijt en na 3 dagen niet terecht? Vul een BIF-formulier in!

19 augustus 2021

Een vertraagde koffer is natuurlijk al vervelend genoeg. Laat staan dat deze drie dagen later nog niet terecht is! In dit geval mag je gaan spreken over verloren bagage. Ook in deze situatie heb je jij als gedupeerde passagier rechten. Om hier aanspraak op te maken en de inhoud van je koffer vergoed te krijgen moet je een BIF-formulier invullen. Wellicht denk je nu, een wát? No worries! EUclaim legt het je uit.

Koffer op bagageband

Koffer vertraagd? PIR-formulier

Als je koffer bij aankomst op het vliegveld niet op de band ligt kun je in eerste instantie spreken van een vertraagde koffer. Bij vertraagde bagage moet je een PIR-formulier (Property Irregularity Report) invullen waarop je vermeld dat je bagage vertraagd is, je persoonlijke gegevens en waar je de vertraagde bagage wilt ontvangen zodra deze terecht is.

Voorbeeld: Jij gaat voor een week naar Ibiza, maar je koffer had andere plannen en ligt bij aankomst niet op de band. Je vult een PIR-formulier in op de luchthaven en mag de eerste benodigdheden aanschaffen zoals zwemkleding, ondergoed en toiletspullen.

Meer dan drie dagen vertraagd? Koffer kwijt? BIF-formulier

Het komt gelukkig bijna nooit voor, maar het zal je maar gebeuren: je koffer wordt niet binnen drie dagen gevonden en de paniek slaat toe. Niet nodig! Als na 21 dagen er nog steeds geen spoor is van je koffer, vul je het BIF-formulier (Bagage Inventory Form) in. Op dit formulier geef je aan wat er in je koffer zat en wat de waarde van je spullen is. Mocht je nog aankoopbewijzen of bankafschriften hebben, voeg deze dan toe. Het is altijd raadzaam om vóór vertrek een foto te maken van de inhoud van je bagage, zodat je deze ook kunt meesturen. Het BIF-formulier is bijna op elke website van een luchtvaartmaatschappij wel te vinden. Mocht je het formulier niet vinden vraag EUclaim dan om advies.

Vervolg voorbeeld: Na 21 dagen is er nog steeds geen spoor van je koffer. De luchtvaartmaatschappij kan je bagage niet traceren. Je vult nu een BIF-formulier in en geeft aan wat er in je koffer zat. In de tussentijd mag je natuurlijk meer spullen aanschaffen zoals kleding, een zonnebril en ondergoed.

Als je koffer na 21 dagen nog niet terecht is, kun je deze als verloren beschouwen. Je kunt dan een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij voor maximaal 1288 trekkingsrechten. Dit is ongeveer € 1500.

Vervolg voorbeeld: Je koffer wordt niet teruggevonden en na 21 dagen officieel kwijt verklaard. Je hebt nu recht op maximaal € 1500 vergoeding voor je verloren eigendommen.

Waar heb je recht op bij vertraagde of verloren bagage?

Op het moment dat je koffer vertraagd is zijn je rechten beschermd in Europese Verordening 889/2002. Je maakt eerst melding op de aankomstluchthaven van je vertraagde bagage en mag in de tussentijd de eerste benodigdheden aanschaffen zoals toiletartikelen, ondergoed en een schoon t-shirt. Is je bagage na drie dagen nog niet terecht? Dan voeg je een BIF-formulier toe aan je claim. De kosten die je in de tussentijd maakt omdat je bagage er niet is voeg je toe aan je claim met de aankoopbonnen als bewijs. Is je koffer echt helemaal kwijt dan heb je dus recht op maximaal 1288 trekkingsrechten, dat is ongeveer € 1500.

Waardevolle bagage? Meld dit vóór je vlucht!

Als je gaat vliegen en je weet dat de inhoud van je bagage meer dan € 1500 is, meld dit dan vóór je gaat vliegen bij de luchtvaartmaatschappij. Soms moet je een toeslag betalen voor waardevolle bagage, maar dan ben je wel verzekerd.

Voorbeeld: Je bent fotograaf en hebt een opdracht in het buitenland. Je moet je hele filmuitrusting meenemen in je bagage en die is behoorlijk wat waard. Meldt dit vooraf bij de luchtvaartmaatschappij zodat je bagage zorgvuldig behandeld wordt.

Vragen of opmerkingen voor vliegen met waardevolle bagage? Laat het ons weten in een reactie!

Is je koffer wel meegekomen, maar was je zelf niet op tijd op plaats van bestemming? Wanneer je vlucht vertraagd of geannuleerd is heb je mogelijk recht op compensatie! Dien je claim in en binnen 3 minuten weet je al waar je recht op hebt.

Meer over vliegen en bagage

 • 2018-05-04

  Hoeveel ruimbagage mag je meenemen op vakantie?

  De zomer staat alweer bijna voor de deur en dan hebben we allemaal weer dezelfde inpakdilemma’s. Bij bijna elke vliegtuigmaatschappij moet je tegenwoordig je bagage bijboeken en dat kan een duur grapje worden, zeker als je met het hele gezin op vakantie gaat. We hebben daarom de verschillende tarieven voor ruimbagage voor je op een rijtje gezet.

 • 2013-10-29

  Koffer inpakken: 10 tips

  Reizen is volgens ons misschien wel de leukste tijdsbesteding. Wanneer je met het vliegtuig reist is het inpakken van je koffer een belangrijke voorbereiding. Er gelden natuurlijk allerlei regels voor het meenemen van bagage. EUclaim heeft 10 handige tips verzameld voor het inpakken van je koffer. Kennen jullie er nog meer?

 • 2018-04-18

  Inpaktips voor je bagage

  De vakantie staat weer voor de deur! Waarschijnlijk heb je al een goed beeld van het weer op je vakantiebestemming en het soort activiteiten dat je gaat doen. Maar wat moet je dan allemaal meenemen in je koffer? En met alle regels en (hoge) bagagetarieven tegenwoordig is het wel handig om een inpaklijst te maken voor je reis. Wij geven je de beste inpaktips voor jouw vakantie.

 • 2020-12-07

  Mijn koffer is vertraagd. Wat nu?

  Een vakantie vieren zonder een goedgevulde koffer met kledingsets en toiletartikelen? Daar wil je natuurlijk niet aan denken. Het kan echter voorkomen dat jouw koffer niet op jouw vakantiebestemming aankomt. Zo worden er 180.000 koffers tijdens een drukke dag verwerkt op Schiphol en dat kan ervoor zorgen dat jouw koffer achterblijft of ergens anders terechtkomt.

Geschreven door

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie. Bekend van VPRO, NOS, Emerce en AD.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding