Luchthaven vertraging

Hoe worden vliegticket prijzen bepaald?

20 oktober 2021

Tegenwoordig is het mogelijk om voor een paar tientjes naar Londen of Barcelona te vliegen. Wat is bepalend voor de prijs van een vliegticket? En waarom kunnen de prijzen per luchtvaartmaatschappij of route verschillen? Wij leggen het graag uit.

Paspoort met vliegtickets in tas

De verschillende onderdelen van een vliegticket

De prijs van een vliegticket kent verschillende onderdelen. De luchtvaartmaatschappij bepaalt zelf voor een gedeelte de ticketprijs. maar ze zullen dit bedrag niet snel prijsgeven vanwege het concurreren met andere luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast heeft de luchthaven (van vertrek en aankomst) en de overheid invloed op de ticketprijs. Deze laatste onderdelen staan gezamenlijk bekend als luchthavenbelasting.

Prijzen vliegtickets op basis van marktwerking

Voor de grote verschillen in de ticketprijzen kunnen we naar Yield Management kijken, een prijscalculatietechniek waarbij een vliegtuigmaatschappij het vliegtuig bij vertrek zo vol mogelijk probeert te krijgen. Zo kijkt het systeem steeds naar: wat wordt er nog aan boekingen verwacht, hoeveel tijd is er nog tot vertrekdatum en wat is er nog beschikbaar? Deze factoren samen bepalen de prijs van een ticket op dat specifieke moment. De actuele ticketprijzen zijn dus gebaseerd op de marktwerking.

Prijzen op basis van profielen

Naast de ticketprijzen op basis van marktwerking wordt er ook gekeken naar bepaalde profielen om ticketprijzen te tonen. Deze profielen zijn afgestemd op de individuele boeker. Zo herkent het systeem een zakelijke reiziger (bijvoorbeeld op een vlucht van maandagochtend en de terugkeer op vrijdagavond) en rekent hiervoor een hoger tarief. Dit is ook het geval bij vluchten rondom de feestdagen in december. De boeker wil verzekerd zijn van een vliegticket naar een specifieke bestemming op een specifieke dag. Dit weet de vliegtuigmaatschappij en vraagt voor de zekerheid een hogere prijs dan gebruikelijk­.

 

Heb jij een vliegticket geboekt en is je vlucht vertraagd of geannuleerd? Bij EUclaim dien je makkelijk én snel je claim in. Binnen 3 minuten weet je al waar je recht hebt!

Meer over vliegen en prijzen

 • 2021-06-17

  Brandstofprijzen sky high! Stijgt de vliegticketprijs ook?

  Als je de auto voltankt op het tankstation voel je de hoge prijs direct in je portemonnee. Je zou denken dat de hoge brandstofprijzen direct effect hebben op de prijs die jij voor je vliegticket betaalt. Deze aanname blijkt niet helemaal te kloppen. EUclaim legt uit wat de relatie is tussen de hoge brandstofprijzen en de kosten van jouw vliegticket.

 • 2019-01-23

  De voor- en nadelen van vroeg je vakantie boeken

  Waar de ene vakantieganger het liefst al in december/januari zijn zomervakantie boekt doet de ander dit een maand of zelfs een week van tevoren! Voor de ene vakantie kan vroeg boeken heel voordelig zijn, voor de andere vakantie juist totaal niet. Wat zijn de voordelen en nadelen van vroeg je vakantie boeken? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 • 2021-08-05

  Low-budget reizen: hoe doe je dat?

  Wil je (misschien deze zomer) nog op reis, maar kun jet het niet breed laten hangen? Je kunt tegenwoordig voor een klein budget al een leuke reis maken: binnen of buiten Europa. Benieuwd naar hoe je dit doet? Ik geef je graag tips over goedkope vliegtickets, hotels en leuke bestemmingen waar je gerust nog een extra drankje kunt bestellen. Zo blijft er na je vakantie toch nog wat geld over op je rekening.

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding