Vrouw op luchthaven - EUclaim

Hoe is het om piloot te zijn?

Wij leggen het uit

Het is de droom van bijna elk kind. “Later als ik groot ben word ik piloot!”. Sommigen van ons worden uiteindelijk inderdaad piloot. Hoe is het daadwerkelijk om piloot te zijn? Om elke dag grote vliegtuigen te besturen over de oceaan? Bij EUclaim zijn we natuurlijk echte luchtvaart fanaten. We vertellen je dan ook graag meer over de voor-en nadelen van piloot zijn.

Dure opleiding en hoge werkdruk

We beginnen met het negatieve. Want eigenlijk is Piloot zijn alleen maar heel erg leuk natuurlijk. Toch zitten er ook nadelen aan het beroep. Piloot worden is niet gemakkelijk. Je hebt er een behoorlijk intensieve vliegopleiding voor nodig en je moet ook nog aan specifieke medische eisen voldoen. Je hebt goede ogen nodig en je moet fysiek fit zijn. Om aangenomen te worden voor de opleiding tot piloot moet je ook een technisch vakkenpakket gevolgd hebben. De pilotenopleiding is niet goedkoop. Het duurt ongeveer 22 maanden en kost je meer dan een ton(!). Je kunt hier financiering voor aanvragen, maar je moet dit na de studie wel terugbetalen. En baangarantie heb je tegenwoordig niet meer. Ook niet als piloot. Daar is een interessante documentaire over gemaakt: Het laatste uur in de zon. Deze documentaire gaat over het betalen voor het maken van vlieguren voor werkloze piloten en werpt een ander licht op dit toch wel hele spannende beroep. Er zijn verschillende instellingen die een pilotenopleiding aanbieden. De bekendste is de KLM flight Academy, maar ook de Flight Academy Breda staat hoog aangeschreven.

De pilotenopleiding is niet goedkoop

Het vergt veel van je sociale leven om als piloot te werkzaam te zijn. Je werktijden zijn flexibel, je bent veel weg van huis en hebt wekelijks te maken met andere tijdzones wat resulteert in jetlags. Voor je gezin en familie is dit ook zwaar. Je kunt immers lastiger afspraken maken. Als piloot ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van alle passagiers. Dit is zware taak. Je verdient als Piloot goed, maar dit is ook nodig om je hoge studieschuld mee terug te betalen. Daarnaast moet je genoeg rust krijgen en fit blijven. Piloot zijn wordt dan ook wel eens omschreven als een levensstijl op zich, niet zozeer als een beroep.

Reizend geld verdienen

Laten we vooral de positieve kanten van het pilotenbestaan niet vergeten. Want het blijft onbeschrijfelijk mooi om de wereld te zien vanuit de cockpit. Het is een machtig gevoel om elke dag een vliegtuig te besturen, de wereld over te reizen en nieuwe mensen en culturen te leren kennen. Je bouwt vriendschappen op met mede-piloten en geniet een aanzien van de passagiers. En een leuke bijkomstigheid is natuurlijk ook het salaris. Als piloot verdien je goed. Je werkt daarnaast ook onregelmatige werktijden. Dit valt natuurlijk in het niet bij het aanschouwen van een zonsopkomst vanuit de cockpit.

Hoe denk jij er na het lezen van dit artikel over om piloot te zijn?

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
4 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anoniem
1 jaar geleden

Hoeveel verdiend een piloot nou echt want het is overal anders

Gosse
1 jaar geleden
Reply to  Debbie

Zzp €500 per dag voor beginners

Anoniem
2 jaren geleden

leuk

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding