Luchthaven vertraging

Het effect van vliegen op uw lichaam

Dagelijks vliegen er ruim 43.000 vliegtuigen rond de wereld en daarvan maken ongeveer 2.6 miljoen reizigers gebruik. Dat zoveel reizigers met het vliegtuig reizen is heel begrijpelijk, want het is een eenvoudige en snelle manier om naar uw bestemming te reizen. Maar vliegen heeft ook een nadelige kant, specifiek voor uw lichaam. EUclaim deelt vijf effecten op het lichaam tijdens het vliegen.

vrouw draagt mondkapje op Schiphol

Smaakpapillen worden aangetast

Uit een Duits onderzoek is gebleken dat onze smaak sterk achteruitloopt als we eenmaal in de lucht zijn. Dit wordt veroorzaakt door de droge vliegtuiglucht. Hierdoor kunnen we minder ruiken als we eenmaal in de lucht zijn en onze reuk bepaalt voor 80 procent onze smaak. Daarom zullen bittere en kruidige etenswaren veel meer in trek zijn, dan bijvoorbeeld zoete of zoute etenswaren. Dit verklaart ook direct waarom veel reizigers plotseling trek hebben in een hartige drank als tomatensap.

Opgeblazen buik en buikpijn in het vliegtuig

Een opgeblazen gevoel gedurende de vlucht is een vervelend gevoel. Het is echter wel verklaarbaar waarom u dit ervaart tijdens het vliegen. Het zit namelijk als volgt: in elk lichaam zit gas, wat kan uitzetten als de luchtdruk laag is. Hoe hoger het vliegtuig vliegt, hoe lager de luchtdruk is. Als gevolg hiervan kunt u buikpijn ervaren, een opgeblazen gevoel hebben, of zelfs moeite met uw stoelgang hebben. Dit vervelende gevoel kunt u voorkomen door goed te drinken, regelmatig te bewegen en geen heftige etenswaren te eten voor vertrek.

Gehoor werkt minder goed

Door de verandering van luchtdruk tijdens het opstijgen en landen kunnen uw oren dichtploppen. Als u hier niets aan verandert, zal de lucht van binnen gaan drukken en dat kan voor tijdelijk gehoorverlies en oorpijn zorgen. Gelukkig kunt u dit probleem oplossen door op een kauwgompje te kauwen of een snoepje te zuigen. Dit zorgt tot aanmaak van speeksel en dit zorgt ervoor dat u vaker gaat slikken. Door vaker te slikken kan het lucht vervolgens ontsnappen.

Heb jij een vlucht geboekt? Je hebt altijd kans dat deze niet volgens plan verloopt. Geef je vluchtnummer en -datum door, dan houden wij voor je bij of jij in aanmerking komt voor een vergoeding. Kun je claimen? Dan ontvang je van ons een bericht.

Slechte huid

Uw lichaam voelt zich comfortabel bij een luchtvochtigheid van 40 tot 70 procent, maar dat is niet het geval in het vliegtuig. De luchtvochtigheid is in het vliegtuig slechts 20 procent of zelfs nog lager. Door een lage luchtvochtigheid ontstaat er uitdroging en dat is goed zichtbaar in het gezicht. Het zorgt namelijk voor een uitgedroogde huid en kan zelfs voor acne zorgen. Deze huidproblemen worden veroorzaakt door de droge lucht, want beschermende eigenschappen van uw huid worden hierdoor verzwakt.

Dorst en droge ogen

Uitdroging heeft niet alleen effect op de gezondheid van uw huid, maar kan nog meer nadelen hebben. Heeft u ook een erge dorst in het vliegtuig en zijn uw ogen ook een stuk droger? Ook dit komt door de lage luchtvochtigheid in het vliegtuig. Het is daarom verstandig om voldoende water te drinken en alcohol te vermijden, want hiervan droogt u nog meer uit.

Hoofdpijn na vliegen

Een laatste die we hier noemen is hoofdpijn. Veel mensen krijgen last van hoofdpijn in het vliegtuig. Door de wisselende luchtdruk, kan net als bij oorpijn en buikpijn, het lichaam moeite hebben met deze luchtdrukverschillen. Deze hoofdpijn kan als een hele heftige hoofdpijn worden ervaren. Daarnaast kun je ook sluimerende hoofdpijn krijgen door de droge lucht.

Zijn er nog meer effecten die u ervaart tijdens het vliegen? Deel ze met ons onder in de reacties!

Lees verder

 • 2018-07-12

  7 tips voor vliegen met kids

  Vliegen met kinderen, het is niet altijd even makkelijk. Kinderen hebben ruimte nodig om te spelen en dat heb je niet in een vliegtuig. Toch zijn er dingen die je kunt doen waardoor je nét wat prettiger en rustiger in het vliegtuig stapt met je kinderen. Zo wordt het voor iedereen een prettige vlucht!

 • 2021-06-16

  Aantal reizigers op Schiphol weer boven de miljoen

  In de afgelopen maand maakten 1,1 miljoen passagiers gebruik van luchthaven Amsterdam Schiphol Airport. De meeste passagiers op Schiphol hadden alleen een overstap op de luchthaven. Het is voor het eerst sinds november vorig jaar dat het aantal reizigers weer boven een miljoen uitkomt.

 • 2017-09-05

  7 top bestemmingen voor komende winter

  Wil je eind van het jaar nog een keer weg, maar heb je geen zin om te gaan skiën? Ticketdeal onthuller VliegenNaar.nl zet zeven top bestemmingen voor je op een rij, die voor komende herfst en winter extra aantrekkelijk zijn dankzij meer (rechtstreekse) vluchten vanuit Nederland en de bijbehorende aanbiedingen.

Geschreven door

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers. Bekend van RTL Nieuws, BNR en AD.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
2 Commentaren
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Astrid
1 jaar geleden

Ik wordt altijd net voor dat de landing wordt ingezet misselijk en in sommige vluchten tijdens het taxiën, waardoor ik eigenlijk niet meer durf te vliegen. Ik zelf denk dat het een verandering van luchtdruk is omdat het verschilt als ik veel last van mijn oren heb ben ik niet misselijk en bij weinig last heel erg tot overgeven toe. Wat veroorzaakt het? en als iemand de gouden tip heeft ben ik zeer dankbaar mijn partner houd van reizen

Marit Reusachtig
1 jaar geleden
Reply to  Astrid

Beste Astrid, wat vervelend dat je dit elke keer meemaakt. Helaas hebben wij geen gouden tip voor je. Met vriendelijke groet, Marit

Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding